Kompisgjengen skrøt åpent av barnevoldtekt og drap

Ransdømte Jacob (42) var med i The December Gang i Johannesburg. Nå driver han helst med blomster.

SKAMMER SEG IKKE: Jacob (42) har sittet åtte år for væpnet ran, og terroriserte nabolaget som gjengmedlem. Dagbladet møtte ham i Ennerdale, der han nå liker best å sysle med blomster. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
SKAMMER SEG IKKE: Jacob (42) har sittet åtte år for væpnet ran, og terroriserte nabolaget som gjengmedlem. Dagbladet møtte ham i Ennerdale, der han nå liker best å sysle med blomster. Foto: Torgeir P. Krokfjord/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ENNERDALE (Dagbladet): «Gjengmedlemmer dømt til 577 års fengsel.»

Jacob (42) titter på utklippsboka fra tiden han var et høytstående medlem i The December Gang, som terroriserte forstedene rundt Ennerdale utenfor Johannesburg. Utklippet fra det sør-afrikanske nyhetsbyrået SAPA forteller om domfellelser for drap, ran og voldtekt - av jenter på 11 og 14 år.


- Var dere stolte av å voldta barn?

- Det var ikke noe problem, sier Jacob. Han understreker at han aldri er domfelt for voldtekt eller drap, kun for væpnet ran.

- Hvordan kan barnevoldtekt «ikke være noe problem»?

- Målet var å virke uslåelig, å kunne gjøre ting du visste andre ikke ville du skulle gjøre. Kvinner var ikke verdt noen ting, gjengen og gjengmedlemmene var alt.

Soner fortsattHan husker at de uten problemer kunne samtale om grusomhetene, etter at de var begått. Det handlet om penger, damer og sprit - ting ingen av medlemmene hadde hatt overflod av tidligere, ifølge Jacob.

- Vi var fattige. Jeg var 26 år da jeg ble med i The December Gang, så jeg var ingen smågutt. Det var rett og slett den eneste måten å skaffe penger på, insisterer han.


Det lille hagebordet der Jacob har lagt ut avisutklipp og bilder fra gamle dager er omringet av blomster. Det forhenværende gjengmedlemmet jobber i dag som gartner. Navnet hentet gjengen fra December, kallenavnet til mannen som startet det hele.

De sju som deler på de 577 årene var venner av ham, og sitter fortsatt inne. 

MINNEBOK: Jacob har samlet avisutklipp og bilder fra tida som gjengmedlem. Han er i hvit trøye på bildet til høyre. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
MINNEBOK: Jacob har samlet avisutklipp og bilder fra tida som gjengmedlem. Han er i hvit trøye på bildet til høyre. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

Selv slapp han ut i 2008, etter å ha sonet åtte år for væpnet ran av en bensinstasjon. Han sier dette var hans eneste domfellelse.


- Det var et bra opplegg, gliser Jacob.


Fikk tips- Vi hadde fått tips fra en av gjenggutta, som hadde deltidsjobb på bensinstasjonen, forklarer han.

Innehaveren hadde ikke levert omsetningen på ei stund, den lå i sedler på et lite bakrom. Alt de trengte å gjøre var å binde betjeningen på hender og føtter, slå seg inn på bakrommet og hente pengene.


- Det kom en kunde akkurat idet vi gikk inn. Vi tok ham som gissel. Kompisen min hadde kniv, jeg hadde en 9 mm pistol.


Jacob gliser fortsatt.


- Tenkte du på ofrene - betjeningen og gisselet?


- Neei, egentlig ikke. Vi skulle ikke skade noen - bare hente pengene og stikke. Ingen ble heller skadd, understreker han. Utsagnet stemmer med det som står i dommen mot Jacob, som Dagbladet har lest.


- Men var de ikke redde?


- Å jo, de var redde, sier Jacob tre ganger. Han er en munter mann, og gliser på ny:


- En av de ansatte tisset i buksa.


Stakk avRedde eller ikke, en av de ansatte lykkes i å trykke på alarmknappen. Medraneren stakk av; Jacob kom aldri så langt, før tungt bevæpnet politi omringer stasjonen.

- De lette etter kompisen min i to år. Jeg tystet aldri. Aldri, formaner Jacob.


Han tilbragte åtte år i fengsel - to av dem i det beryktede, overfylte Sun City i Johannesburg. Han sier han taklet soningsforholdene bra. Og det var i fengsel at han fikk ferten av blomster.


- Jeg hadde sittet for lenge til å få være med på kurset, men en kompis av meg fikk gå i gartnerlæra i fengselet. Han lærte meg litt, og jeg var heldig og fikk jobb da jeg kom ut, forklarer han.


Nå bor han med kone, barn og en veldig skeptisk terrier. Kona serverer te. Jacob ser rundt seg og gliser igjen.


GRØNNE FINGRE: Gartneren Jacob tok med Dagbladet på omvisning i hagen. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
GRØNNE FINGRE: Gartneren Jacob tok med Dagbladet på omvisning i hagen. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

- The December Gang is no more, man. No more.