Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kompissex

Og damene setter de på kortet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEXKJØP er en form for male bonding, går det fram av Sosioraster- undersøkelsen som innleder regjeringens holdningskampanje mot sexkjøp. Regjeringen er ikke villig til å kriminalisere horekundene, derfor denne kampanjen som skal opplyse og ansvarliggjøre oss og helst føre til at flere menn avstår fra å kjøpe sex. Også når de er på bar i utlandet, etter at kontrakten er dratt i land. Kjøp av prostituerte er den ultimate gutteturen på forretningsreiser der unge, ressurssterke menn gjør seg til venns med hverandre, feirer en god deal og viser hvem som er kar ved å kjøpe sex og betale med kort. Mindre sjokkerende enn som så er det ikke i næringslivet. I alle fall ikke innen finans og IKT. Mer sjokkerende er det åpenbart for lederen av IKT Norge som vil vurdere å utarbeide noen vær-varsom-punkter i etikkprogrammet.

OVERRASKET ble også daglig leder i Sosioraster som står bak undersøkelsen, Dag Inge Fjeld. Kompiskjøring er nå én sak. Kompissex med damer i fangenskap noe litt annet. Men er man et helt herrelag fungerer fellesskapet som en form for hvitvasking, forsøker Fjeld å forklare til VG-helg. Kampanjen mot sexkjøp er hermed sparket i gang. Og spør du meg om regjeringen vil lykkes er svaret at vi kan jo alltids håpe. Særlig fordi daglig leder deler et råd med VGs lesere, som skal bringe sexsalget nedover: «Bedrifter bør sende ut flere kvinner på forretningsreiser. Jo flere kvinner i arbeidsteamet, jo vanskeligere er det å gå på steder hvor muligheten til å kjøpe sex er stor». Sier altså Fjeld.

SELV ER jeg sterk tilhenger av kvinnekvotering og kvinnerepresentasjon i både styrer, ledelse og arbeidsteam. Først og fremst fordi arbeidslivet fortjener oss helt til topps, dernest fordi vi fortjener vår del av styrehonorarene, ledelseslønningene, ansvaret og makta. Men at jeg skal settes inn i arbeidsstyrken for å passe på at mine mannlige kolleger ikke oppsøker prostituerte på fritida, er jeg faktisk aktivt imot. På samme måte som jeg aldri likte når læreren ba den stille og pliktoppfyllende jenta om å sette seg mellom de bråkete guttene på bakerste benk, slik at det kunne bli ro i klassen. I løpet av minutter var nemlig denne lærenemme vesle jenta ansatt som hønemor og oppdrager av to ufyselige utagerende drittunger, fordi læreren ikke gadd å gjøre jobben sin.

SEXKJØP og menneskehandel handler selvfølgelig ikke om å feminisere arbeidslivet. Den er bl.a. en konsekvens av en folkevandring fra den fattige til den rike verden. Undersøkelsen viser at kundene vet at jentene kan være i fangenskap. Problemet er at velutdannede, opplyste menn enten ikke bryr seg, eller de fortrenger sannheten når den er pakket inn som teater i rød plysj og jentene ser villige ut. Løsningen er ikke at seriøse damer med høyskoleutdanning, språkkurs og høye studielån følger med på reisen for å holde gutta i ørene. Spørsmålet er i stedet: Hvor mange forskere må det til for å skru i en lyspære?