Budsjettkaos

Komplett tallkaos på Stortinget: Ingen skjønner regnestykket, nå krever Venstre og KrF svar

I dag har alle klagd på tallet «2,1 prosent reduksjon», men det har lite å gjøre med budsjettet som ble presentert.

TALLKRØLL: Statsminister Erna Solberg blir intervjuet av pressen i vandrehallen etter at regjeringen har lagt frem sitt forslag til statsbudsjettet 2017 for Stortinget torsdag. Men tallene som ble kritisert av opposisjonen, forteller ikke nødvendigvis den historien alle trodde.    Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
TALLKRØLL: Statsminister Erna Solberg blir intervjuet av pressen i vandrehallen etter at regjeringen har lagt frem sitt forslag til statsbudsjettet 2017 for Stortinget torsdag. Men tallene som ble kritisert av opposisjonen, forteller ikke nødvendigvis den historien alle trodde.    Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter at regjeringens forslag til statsbudsjett ble lagt fram av finansminister Siv Jensen klokka 10, har både Ap, SV, MDG og Venstre gått knallhardt ut mot klimaprofilen og den begrensete klimakutteffekten.

Alle har fokusert på et tall i budsjettet som viser at Regjeringen anslår at de nasjonale klimagassutslippene fram mot 2030 vil kuttes med 2,1 prosent.

Men det viser seg nå at tallet er misvisende. Regnestykket som viser at utslippene blir redusert med 2,1 prosent innen 2030 inkluderer nemlig ikke regjeringens forslag til 2017-budsjett.

- Framskrivinga på 2,1 prosent kutt inkluderer ikke budsjettet Siv Jensen presenterte i dag. Det er i alle fall det statsministeren sa til meg, sier KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen til Dagbladet.

Må vente ett år

Det bekrefter også Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten og politisk rådgiver ved Klima- og miljødepartementet Jens Frølich Holte ( H ) overfor Dagbladet.

- Framskrivingen inkluderer ikke budsjett fra etter 2014. Oppdaterte tall vil først komme i perspektivmeldinga til neste år, fordi dette er krevende utregninger, forklarer Frølich Holte, og viser til regjeringens redegjørelse for tallene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer