TALLKRØLL: Statsminister Erna Solberg blir intervjuet av pressen i vandrehallen etter at regjeringen har lagt frem sitt forslag til statsbudsjettet 2017 for Stortinget torsdag. Men tallene som ble kritisert av opposisjonen, forteller ikke nødvendigvis den historien alle trodde.    Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
TALLKRØLL: Statsminister Erna Solberg blir intervjuet av pressen i vandrehallen etter at regjeringen har lagt frem sitt forslag til statsbudsjettet 2017 for Stortinget torsdag. Men tallene som ble kritisert av opposisjonen, forteller ikke nødvendigvis den historien alle trodde.    Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

Budsjettkaos

Komplett tallkaos på Stortinget: Ingen skjønner regnestykket, nå krever Venstre og KrF svar

I dag har alle klagd på tallet «2,1 prosent reduksjon», men det har lite å gjøre med budsjettet som ble presentert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at regjeringens forslag til statsbudsjett ble lagt fram av finansminister Siv Jensen klokka 10, har både Ap, SV, MDG og Venstre gått knallhardt ut mot klimaprofilen og den begrensete klimakutteffekten.

Alle har fokusert på et tall i budsjettet som viser at Regjeringen anslår at de nasjonale klimagassutslippene fram mot 2030 vil kuttes med 2,1 prosent.

Men det viser seg nå at tallet er misvisende. Regnestykket som viser at utslippene blir redusert med 2,1 prosent innen 2030 inkluderer nemlig ikke regjeringens forslag til 2017-budsjett.

STATSMINISTEREN: Erna Solberg (H) kaller årets statsbudsjett som det grønneste statsbudsjettet noensinne. Video: Dagbladet Vis mer

- Framskrivinga på 2,1 prosent kutt inkluderer ikke budsjettet Siv Jensen presenterte i dag. Det er i alle fall det statsministeren sa til meg, sier KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen til Dagbladet.

Må vente ett år

Det bekrefter også Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten og politisk rådgiver ved Klima- og miljødepartementet Jens Frølich Holte ( H ) overfor Dagbladet.

- Framskrivingen inkluderer ikke budsjett fra etter 2014. Oppdaterte tall vil først komme i perspektivmeldinga til neste år, fordi dette er krevende utregninger, forklarer Frølich Holte, og viser til regjeringens redegjørelse for tallene.

Nå krever Syversen (KrF) svar fra statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen.

- Vi må rett og slett stille spørsmålet hva dette budsjettet vil innebære. Å si at det svaret kommer i perspektivmeldingen holder ikke, vi må få klarhet i hva tiltakene for 2017 faktisk vil innebære av klimautslipp. Med forbehold om at jeg ikke har lest alt, så vet vi fortsatt ikke svaret på det.

FRUKT OG KJØTT: Leder i Arbeiderpartiet kommenterer Skei Grandes utsagn de siste dagene. - For tre dager siden sa hun at det var den grønneste trontalen, for to dager siden sa hun at Fremskrittspartiet var en fantastisk klimapartner, og i dag slakter hun budsjettet. Video: Dagbladet Vis mer

Tviler på forklaring

Venstre-leder Trine Skei Grande, som har uttalt at hun er personlig skuffet over Ernas manglende oppfølging av budsjettavtalen fra 2016, fester ikke lit til regjeringens forklaring.

GRØNT SKIFTE: De som forurenser mye må betale litt mer, og i større grad betale for de kostnadene de påfører samfunnet, sier finansminister Siv Jensen under pressekonferansen etter at statsbudsjettet har blitt lagt fram. Video: Dagbladet Vis mer

- Dette er regjeringens regnestykke, og jeg vet ikke hva som inngår i dette. De forsøker å si at den ikke stemmer, da syns jeg det er rart at de ikke har rettet opp det. Det gjenstår uansett å se hva som er effektene av dette budsjettet. Det kan godt hende at dette er det grønneste budsjettet, men da sammenlikner de seg med tidligere Arbeiderparti-budsjett, og det er ingen mal å sammenlikne seg med.

Det man riktignok vet noe om, er hvilken effekt avgiftspakka som regjeringen presenterte forrige uke vil ha. Solberg uttalte at avgiftspakka ville føre til 200 000 tonn CO2 i reduserte klimagassutslipp.

Men også der er det usikkerhet. Dagbladet kunne i etterkant avsløre regnestykket som lå til grunn for Ernas tall, og Transportøkonomisk institutt uttalte deretter at regnestykket var urealistisk høyt.

Venstre svarte da at «regjeringen er ikke i nærheten av å oppfylle avtalen» som de har forpliktet seg til.

Også MDG er oppgitt over tallrotet.

- Det er riktig at tallene i nasjonalbudsjett utdaterte. Dette er både udemokratisk og uredelig. Så lenge regjeringa blånekter å presentere oppdaterte tall for utslippkutt er det ikke ratt det oppstår litt forvirring, sier MDG-talsperson Ramsus Hansson, og ber regjeringen se til Oslo som i forrige uke la fram et konkret klimabudsjett.

- Det burde Siv Jensen og finansdepartementet også ha gjort for Norge. Regjeringa har uansett lagt seg på et ambisjonsnivå, milevis unna et grønt skifte. Regjeringen planlegger mindre CO2-kutt i hele Norge iløpet av femten år enn det Oslo planlegger å de neste to. Regjeringen befester med dette sin posisjon som en klimasinke. Akkurat nå er det storbyene som drar lasset.

Saken oppdateres.

VANDREHALLEN: - Nå er Venstre fly forbanna sier Marie Simonsen til dagbladets reporter Steinar Suvatne etter at statsbudsjettet har blitt lagt fram. Vis mer