Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Komplisert, men rettferdig

Laila Dåvøy lover overgangsordninger for dem som kommer skjevt ut med de nye bidragsreglene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barne- og familieministeren ser at de nye reglene kan virke kompliserte: - Noen vil komme bedre ut og andre dårligere. For bidragsmottakere som opplever store forskjeller, blir det selvfølgelig en overgangsordning slik at endringene kan tas over tid, sier Dåvøy.

- De nye reglene skal selvfølgelig evalueres underveis, sier statsråden.

Faktiske kostnader

- I dag jobber ofte begge foreldrene, man ville derfor ha en større rettferdighet i bidragene. Med de gamle reglene betaler bidragsyteren en prosentvis andel av lønna si i bidrag. De fleste er fedre, og det er ikke tatt hensyn til mors inntekt. Nå skal bidraget settes etter faktiske kostnader, samvær med barnet, begge foreldres inntekt og barnets alder, sier Dåvøy.

- Jeg er 100 prosent sikker på at de nye reglene blir mer rettferdige. Mange av bidragsyterne har følt at de aldri har fått kompensert for mye samvær. I noen tilfeller tjener også mottakeren bedre enn den som betaler, da er det rettferdig at man fordeler bedre.

Private løsninger

- Reglene synes kompliserte, og det koster penger hvis man må ha hjelp fra trygdekontoret for å beregne bidraget?

- Utfordringen har vært å lage et system som skal være rettferdig, men også passe for mange ulike familier. Modellen kan virke komplisert, men poenget er at det er avtalefrihet. Vi ønsker at flest mulig blir enige om bidraget, det er egentlig et privat ansvar.

- Hvem skal avgjøre tvister?

- Trygdekontoret, men det blir en egenbetaling knyttet til det. Håpet er at konflikter da kan unngås, sier Dåvøy.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling