Kompromiss om tomtefeste

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etter langvarig strid om endringer i tomtefesteloven er det nå klart at Ap vil støtte Høyres reviderte forslag og dermed sikre flertall for en løsning som ivaretar både festeres og eieres interesser. Nå skal tomtefestere få rett til å kjøpe tomta for 30 ganger festeavgiften hvis begge parter finner det rimelig. Hvis ikke skal innløsningen skje til en pris som er 40 prosent av markedsprisen for den aktuelle tomta, når festerens investeringer er fratrukket. Bønder som driver tomteutleie som en vesentlig del av sin næringsinntekt, definert til minst 10 prosent, skal slippe å selge.

Ikke alle tomtefestere og grunneiere er like godt fornøyd med forslaget. Løsningsforslaget innebærer at det i en del tilfeller må utøves skjønn. Å definere en markedspris er ikke alltid lett. Det vil utvilsomt oppstå tvister. Takstmenn og advokater får trolig nok å gjøre i åra som kommer.

Kompromissets forløp hadde elementer av høyt spill. Regjeringen la først fram et forslag som fra Ap's og de fleste tomtefesteres synspunkt var bedre enn det siste, som det er blitt enighet om. Det var nokså åpenbart at det opprinnelige forslag ikke ivaretok alle grunneieres interesser godt nok, noe som fikk Høyre til å tvile på regjeringens eget forslag. Ap sto til slutt overfor valget mellom å godta en bedre sikring av grunneierne og å risikere at det ikke ble noe av hele lovendringen.

Nå burde alles interesser være ivaretatt på en rimelig måte.Festere får rett til å kjøpe tomta si. Grunneiere av særlig attraktive tomter unngår å bli «ranet» gjennom en sjablonløsning. Og alle får et bedre grunnlag til å vurdere om kjøp eller salg er det mest hensiktsmessige framfor fortsatt tomtefeste. I politikken oppnår man ikke de perfekte løsninger, men det som er mulig. Forhåpentligvis representerer kompromisset et framskritt. Og så lenge Stortinget har lovgivnings-myndighet, er det mulig å gjøre endringer til det enda bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer