Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kon-Tiki 2-mannskapet reddet utenfor kysten av Chile

- Flåtene hadde begynt å gå i oppløsning, og det var et sjansespill å oppholde seg på dem.

epa05217368 Bildet viser den chilenske marinen redde mannskapet på Kon-Tiki 2 etter at flåten ikke lenger var trygg å ferdes på. Foto: EPA/ARMADA DE CHILE
epa05217368 Bildet viser den chilenske marinen redde mannskapet på Kon-Tiki 2 etter at flåten ikke lenger var trygg å ferdes på. Foto: EPA/ARMADA DE CHILE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et lasteskip berget torsdag mannskapet på 14 fra de to flåtene som utgjorde den norske Kon-Tiki 2-ekspedisjonen. De ble tatt om bord godt utenfor kysten av Chile.

- Alle var i god form, men litt slitne etter å ha tilbrakt 114 dager på havet, sa sjefen for sjøsikkerhet i den chilenske regjeringen, Mario Montejo.

Den chilenske marinen omdirigerte et handelsskip og sendte ut et overvåkingsfly for å lokalisere flåtene.

180 mil ute Ekspedisjonen seilte ut fra Callao i Peru 7. november og nådde Påskeøya 43 dager senere.

Men etter å ha forlatt øya 6. januar for å vende tilbake til Peru, drev farkostene sørover og var rundt 180 mil vest for havnebyen Puerto Montt og 120 mil sør for hovedstaden Santiago.

Onsdag valgte mannskapet å be om hjelp.

- Flåtene hadde begynt å gå i oppløsning, og det var et sjansespill å oppholde seg på dem, sa Montejo.

Ekspedisjonsdeltakerne hadde proviant til ytterligere 30 dager på sjøen.

- Ingen nødsituasjon På Kon-Tiki 2s nettside skrev ekspedisjonsleder Torgeir Higraff at han hadde besluttet å avslutte ferden, og at mannskapet gjorde seg klart til å forlate flåtene.

- Vi innser at det vil ta for lang tid å nå fram til Sør-Amerika, og vi foretrekker derfor å evakuere slik at alle kommer i sikkerhet, uttalte Hirgraff.

- Under normale forhold ville vi ha nådd fram nå. I stedet er vi fortsatt 900 nautiske mil fra land, og værvarslene er ikke lovende. Vi er ved god helse og godt mot, og det er ingen nødsituasjon, fortsatte han.

Mannskapet besto av deltakere fra Norge, Peru, Sverige, Mexico, New Zealand og Russland.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart