-  Kona arrestert for å knekke meg

Munch-siktede Petter Tharaldsen reagerer med forferdelse på at kona (43) er siktet for heleri av Nokas-penger og at hun er koblet til Munch-kuppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): -  Dette er et spill fra politiet side. De gjør det for å knekke meg!

Det var Munch-siktede Petter Tharaldsens umiddelbare kommentar til sin advokat, John Arild Aasen, da han fikk vite at kona var siktet i Nokas-saken.

I løpet av et år har politiet siktet en kone og to samboere til kjente ranssiktede. Nå reagerer forsvarere på at politiet bruker kvinner som pressmiddel i ransetterforskningen.

Fant penger i skap

Den 43 år gamle kvinnen jobbet tidligere i en bank. Hun ble siktet for heleri av Nokas-penger etter at det ble funnet et mindre beløp i et skap hjemme hos ekteparet. Pengene ble funnet under en ransaking i april, da Petter Tharaldsen ble siktet i Munch-ranet.

-  For meg er det komplett uforståelig at hun ble pågrepet og siktet. Hun har tidligere forklart seg om pengene. Politiet kunne bare innkalt henne til et nytt avhør - og hun ville gitt en oppfølgende forklaring. Hun avviser alle beskyldningene, sier kvinnens forsvarer, Ketil Magnus Berg.

Glasstøv

Politiet mener pengene stammer fra Nokas-ranet, fordi det ble funnet et spesielt glasstøv på pengene. Dette glasstøvet stammer ifølge politiet fra ranet.

-  Pressmiddel

Petter Tharaldsen ble tatt på fersk gjerning under Aker Brygge-ranet i august i fjor. Politiet mener han helga før kjørte fluktbilen som ranerne brukte under Munch-ranet. Advokat John Arild Aasen sier han snakket med sin klient på telefonen etter arrestasjonen av kona.

-  Tharaldsen mener at kona er arrestert bare fordi hun er gift med ham. Generelt mener jeg at politiet pågriper kvinner for å presse deres menn, sier Aasen.

Kona til Petter Tharaldsen var i går i politiavhør. Politiet vil i dag vurdere om hun skal framstilles for varetektsfengsling.

-  Man kan ikke se bort ifra at denne siktelsen blir brukt som et pressmiddel, mener advokat Ketil Magnus Berg.

Samboer til MC-topp

Tidligere har to samboere til kjente ranssiktede blitt siktet:

 31. august i fjor ble samboeren til Bandidos-toppen Lars Harnes siktet for medvirkning til Aker Brygge-ranet i august i fjor. Politiet ville tiltale samboeren, men statsadvokaten henla saken mot henne i desember. Kvinnen ble varetektsfengslet i flere uker.

-  Det er klart det var en stor påkjenning å bli siktet i saken. Henleggelsen var i tråd med det vi hele tida hevdet. Generelt er det slik at det å være samboer med en som blir siktet i en alvorlig sak, gjør at du er utsatt. Terskelen for å bli siktet kan være lav, mener advokat Anja K. Hellander, som forsvarte Harnes sin samboer.

Toskas samboer

 I november i fjor ble David Aleksander Toskas samboer pågrepet på Sundvollen hotell i Buskerud, og siktet for medvirkning til Nokas-ranet. Da hadde hun blitt telefonavlyttet i litt over en måned. Hun var angivelig nær ved å bli siktet allerede en måned etter dødsranet. Samboeren har erkjent at hun besøkte Toska mens han var på flukt. Saken mot samboeren ble henlagt da det ble tatt ut tiltale i Nokas-saken. Nå følger hun rettsforhandlingene i Stavanger fra tilhørerbenken.

David Toska hevder at siktelsen mot samboeren ble brukt som et pressmiddel for å få tak i ham mens han var på flukt.

-  Hun er uskyldig, sa Toska da han ble pågrepet i Spania.

-  Ren trakassering

En Østfold-mann (38) var den første som ble siktet i Munch-saken. Etter siktelsen har politiet en rekke ganger forsøkt å avhøre hans kone, selv om de visste at hun ikke ville forklare seg.

Østfold-mannens forsvarer, Sverre Næss, karakteriserer politiets opptreden som ren trakassering.

-  Dette ble gjort bare for å øve press mot kvinnen. Til slutt måtte jeg skrive til politimester Anstein Gjengedal i Oslo for å forklare situasjonen. Da ble det slutt på trakasseringen, sier Næss.

SIKTET: Kona til Petter Tharaldsen er nå siktet for heleri i Nokas-saken og mistenkt for medvirkning til Munch-ranet. Her er de fotografert i en begravelse i Oslo i februar i fjor.
VAR SIKTET: Samboeren til Lars Harnes var siktet for medvirkning til Aker Brygge-ranet.
VAR SIKTET: Samboeren til David Toska var siktet i Nokas-saken.