- Kona di er deprimert

Herlofsen diagnostiserte kona til DN-journalist - uten å ha møtt henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For 8500 kroner fikk journalist i Dagens Næringsliv, Gøran Skaalmo, en legeerklæring fra psykiater Pål Herlofsen som sa at han led av en depressiv plage.

Kona derimot, som Herlofsen aldri møtte, blir beskrevet som dypt deprimert etter å ha fått sitt første barn.

I dag ble det spilt av deler av lydopptakene der DN-journalisten oppsøker Herlofsen for å forsøke å få en lettere soning.

- Lov å være lur
De er begge enige om at journalisten, som kaller seg Gøran Skog, ikke selv er syk nok til å få soningsutsettelse, som han i utgangspunktet ønsker seg. Derfor blir familiesituasjonen viktig.

- Det er lov å være lur. Her må vi gjøre som reven, og ha flere utveier, sier Herlofsen til journalisten i opptaket.

Han mener det bør være mulig for Skog å få en litt lettere soning på grunn av hjemmesituasjonen.

Herlofsen er sammen med psykolog John Sandstrøm tiltalt for grov korrupsjon etter at de skal ha skrevet ut og solgt falske legeerklæringer til kriminelle. Saken ble avslørt i Dagens Næringsliv for nøyaktig to år siden.

- Stoler på pasienten
Selv forklarer Herlofsen at han som psykiater må kunne stole på pasienten – Slik han gjorde med Gøran Skog i dette tilfellet.

SLÅSS FOR SITT GODE NAVN OG RYKTE: Psykiater og pensjonert oberstløytnant Pål Herlofsen (59) er tiltalt for å ha solgt falske legeerklæringer, men nekter straffskyld. Han sier alt han gjorde ble gjort i beste mening. Foto: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET
SLÅSS FOR SITT GODE NAVN OG RYKTE: Psykiater og pensjonert oberstløytnant Pål Herlofsen (59) er tiltalt for å ha solgt falske legeerklæringer, men nekter straffskyld. Han sier alt han gjorde ble gjort i beste mening. Foto: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET Vis mer

- Jeg ba flere ganger om å få møte kona hans. Men hun materialiserte seg aldri. Jeg så ikke på det som veldig rart siden hun var deprimert, sa Herlofsen i retten i dag.

Han forklarte at han likevel anså konas problemer som så viktig for Skogs situasjon, at han valgte å ta henne med i mannens legeerklæring.

- Det ville være betydelig ufaglig og uetterrettelig å ikke omtale den familiære situasjonen som ble lagt fram for meg. Jeg mener det ville være uriktig å ikke omtale henne i en legeerklæring, sa Herlofsen i retten.

- Men er det riktig å skrive om helsetilstanden til noen man ikke har møtt, ville aktor, statsadvokat Jørn Maurud vite.

- Hvis det var snakk om noen personer, nei. Men her var det hans ektefelle, svarte Herlofsen.

- Har ikke funnet opp noe
Han nekter straffskyld på alle punkter, og mener han handlet i beste mening da journalisten dukket opp på kontoret hans og ba om hjelp.

- Hvis jeg hadde villet skrive en uriktig forklaring, så hadde jeg vel måttet gjøre det i forhold til den mannen som kommer og presenterer seg, og finne opp en sykdomshistorie. Det har jeg ikke gjort, sier Herlofsen.

Han innrømmer likevel at han burde ha møtt kona.

I retten i dag måtte psykiateren forklare seg i detalj om sitt møte med Dagens Næringslivs journalist i september 2005. De to møttes fire ganger.

I samtalen mellom journalisten og psykiateren kommer det også fram at det åpnes for at situasjonen kan bli forverret om et par uker – og at det da kan være mulig å få til bedre soningsforhold.

Skurkestreker
I ettertid sier Herlofsen at han ble grundig lurt av journalisten, og kaller det ”skurkestreker”.

På lydopptaket kommer det fram at Herlofsen og journalisten blir enige om en pris på 7-8000 kroner for jobben. Det henvises også til en annen, tidligere pasient hos Herlofsen, som skal ha vært mellomleddet mellom "Skog" og Herlofsen. 

Denne mannen skal seinere vitne i retten. Ifølge tiltalen skal han ha betalt et urimelig høyt beløp for Herlofsen og Sandstrøms tjenester. Ifølge Herlofsen har han ikke betalt fem øre.

- Han betalte jo ingenting, så jeg tenkte han (journalisten, red. anm.) tenkte at dette var gratis. Derfor spurte jeg hva han hadde tenkt seg å betale, sier Herlofsen.

- Jeg trodde vi var enige om åtte, så gir han meg åtte og et halvt. Jeg har aldri opplevd at noen betaler mer enn de skal, sier Herlofsen med et smil. 

- De betalte ikke noe
Gang på gang, også på direkte spørsmål fra aktor, sier han at ingen av de tre straffedømte mennene som skal vitne neste uke betalte noe for hans tjenester.

Dette er selve sakens kjerne, da Herlofsen og Sandstrøm står tiltalt for å ha solgt uriktige legeerklæringer til disse tre. Det er korrupsjon.

- Det er faktisk ikke helt uvanlig at jeg hjelper noen uten å ta betaling for det, sier Herlofsen.

- Så du har ikke fått penger av ham (en av de tre mennene i tiltalen, red.anm.)? Eller krevd refusjon for ham, ville aktor Maurud vite?

- Nei.

- Og du har heller ikke fått penger fra Sandstrøm?

- Nei, sier Herlofsen bestemt.

Til Dagens Næringsliv har den samme mannen forklart at han har betalt til sammen over 150000 kroner til Sandstrøm og Herlofsen for diverse attester og legeerklæringer som skulle gi soningsutsettelse.

Det er satt av tolv dager til rettssaken, som pågår i Oslo tingrett nå. I morgen skal psykolog John Sandstrøm forklare seg. DN- journalist Gøran Skaalmo møter som første vitne i saken neste uke. Det er ført over 40 vitner til sammen.