Kona døde av kreft - da inndro NAV barnetrygden

Småbarnspappa Trond Berge Høvik reagerer sterkt på den manglende omtanken.

ENEANSVAR: Trond Berge Høvik (44) sitter igjen med to små barn etter at kona Monica (40) døde av kreft 21. juli. Foto: Eivind Senneset
ENEANSVAR: Trond Berge Høvik (44) sitter igjen med to små barn etter at kona Monica (40) døde av kreft 21. juli. Foto: Eivind SennesetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Midt i sorgen over å ha mistet sin kjære i kreft fikk Trond Berge Høvik brev fra NAV om at barnetrygden stanset.

Ni dager etter at tobarnsmoren Monica (40) døde sendte NAV et skriv med følgende ordlyd:

«Vi har fått melding om at Monica Berge Høvik døde 210713. Vi sender dette brevet for å informere om at vi derfor har stanset utbetalingen av barnetrygd.»

Reagerer sterkt I brevet fra NAV understrekes det at barnetrygden for familiens to små sønner opphører med virkning fra 1. august, samme dag som skrivet er datert.

- Jeg var helt knust og reagerer utrolig sterkt på den manglende omtanken, sier Trond Berge Høvik til Dagbladet.

Vanlig høflighet Småbarnspappaen undrer seg over hva som ligger bak en så ufølsom utsendelse.

- Hvordan tenker NAVs ansatte når de velger akkurat disse ordene? Tenker de i det hele tatt på mottakeren, at dette skal vi sende ut til en enkemann som sitter alene igjen med foreldreansvaret?

Hva med vanlig høflighet, for eksempel en liten kondolanse eller i det minste skrive: «Vi beklager ditt tap», sier Trond Berge Høvik.

Beklagelse Monica døde 21. juli etter å ha tapt kampen mot kreften.

- To dager etter begravelsen tok jeg ungene med på en liten ferietur for at de skulle få litt annet å tenke på.

Da vi kom hjem igjen, fant jeg brevet fra NAV i postkassen. Skrivet ga ingen nærmere forklaring. Etter å ha ringt til NAV, fikk jeg en muntlig beklagelse — etter at de hadde sjekket ut hva som har skjedd.

LYKKE: Monica og Trond Berge Høvik på ferie i Tyrkia i 2011. Foto: Privat
LYKKE: Monica og Trond Berge Høvik på ferie i Tyrkia i 2011. Foto: Privat Vis mer

Jeg stusser mest på at det ikke ringer noen alarmklokker underveis. I stedet brukes trolig standardformularer, som fratar NAVs saksbehandlere for menneskelighet. Jeg synes det er graverende og ganske skammelig, sier Trond Berge Høvik.

Beholdt fatningen 44-åringen klarte å summe seg i kaoset som oppsto etter å ha blitt forespeilet at sønnene skulle miste barnetrygden.

- Jeg er glad jeg er noenlunde oppegående og ikke mistet fatningen. Etter hvert har NAV sendt meg bekreftelse på at vi har krav på å beholde barnetrygden fordi jeg nå er å betrakte som eneforsørger.

Når jeg nå velger å dele mine erfaringer med NAV med omverdenen, så er det for å forhindre at andre småbarnsfedre får liknende brev mens de har mer enn nok med å makte hverdagen etter at deres kjære har gått bort, sier Trond Berge Høvik.

BREVET FRA NAV: Barnas fødselsdato, mammas personnummer, gateadressen og navnet på NAVs saksbehandler er sladdet.
BREVET FRA NAV: Barnas fødselsdato, mammas personnummer, gateadressen og navnet på NAVs saksbehandler er sladdet. Vis mer