- Kona er virkelig sint på meg

Jarle Andhøy tok med seg den newzealandske «blindpassasjeren» Busby Noble til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Busby Noble, som er newzealander, maori og den mye omtalte «blindpassasjeren» om bord Jarle Andhøys ekspedisjon til Antarktis, var uannonsert med da den norske eventyreren landet på Gardermoen i ettermiddag.

- Jeg har kommet for å vise respekt overfor dem som savner sine kjære. Dette har ligget fremst i våre hjerter og tanker under hele ekspedisjonen, sier Noble til Dagbladet.

Noble ble kjent med de tre som omkom i «Berserk»-forsvinningen da de hadde et opphold på New Zealand i forkant av den skjebnessvangre turen til Antarktis.

Noble, kjent i hjemlandet for å være en politisk aktivist i det venstreorienterte partiet Mana party, som kjemper for maorienes rettigheter, sier han også ønsker å knytte bånd til samene, for å se hva urbefolkningene kan lære av hverandre.

- Det er veldig viktig for meg å sette fokus på det som skjer i landet mitt. Ressursene blir solgt og forurenset. Det skjer fryktelig ting i hjembuen min. Jeg vil si til det internasjonale samfunnet at vi må ta vare på det som skjer på jorda vår, sier han.

- Nord og sør må komme sammen, samene og maoriene. Vi kan finne en felles forståelse, legger Noble til.

Til tross for at Noble tidligere har sagt at han ikke anerkjenner newzealandske myndigheter, og anser seg selv for å være en politisk flyktning til sjøs, håper han å reise hjem så fort som mulig. Han har nå vært borte i nesten et halvt år.

- Jeg håper å bli her for en så kort periode som mulig. Kona er virkelig sint på meg, sier Noble.