RØMTE: Emma Coronel Aispuro (til venstre) satt torsdag og hørte på hvordan ektemannen Joaquín «El Chapo» Guzmán rømte naken gjennom kloakken for å slippe unna myndighetene sammen med elskerinna Lucero Guadalupe Sánchez López (til høyre). Foto: NTB Scanpix
RØMTE: Emma Coronel Aispuro (til venstre) satt torsdag og hørte på hvordan ektemannen Joaquín «El Chapo» Guzmán rømte naken gjennom kloakken for å slippe unna myndighetene sammen med elskerinna Lucero Guadalupe Sánchez López (til høyre). Foto: NTB ScanpixVis mer

«El Chapo»:

Kona får høre hvordan han rømte naken gjennom kloakken med elskerinna på slep

- López virket engstelig, og Coronel lekte med håret sitt mens hun stirret rett fram. Gúzman nektet å møte blikket til noen av kvinnene.

Rettssaken mot kartellsjefen Joaquín «El Chapo» Guzmán (64) fortsetter i disse dager i Brooklyn, der han står tiltalt for våpenbesittelse og drapsplaner, samt import og salg av kokain.

Rett før helga var det en av den tidligere Sinaloa-sjefens tidligere elskerinner, Lucero Guadalupe Sánchez López (29), som inntok vitneboksen, og hun kunne fortelle en dramatisk historie.

Det var tidlig på morgenen den 17. februar 2014 da Guzmáns personlige sekretær plutselig stormet inn på rommet der Guzmán og López fremdeles lå i senga. Den meksikanske hæren var utenfor, og det var bare snakk om minutter før de tok seg inn i huset der kartellsjefen gjemte seg.

López fortalte hvordan «El Chapo» stormet inn på badet, åpnet en rømningsvei skjult av badekaret, og forsvant ned i mørket. Han hadde ikke engang tid til å kle på seg.

I en time vandret de gjennom kloakksystemet under Culiacán før de kom ut ved det López beskrev som en elv i nærheten.

Fanget

Under hele den dramatiske flukten hadde elskerne myndighetene i hælene, men Guzmán kom seg til slutt unna.

Trodde han.

I løpet av natta tok politiet beslag i store mengder kokain, en granatkaster og kartellsjefens diamantbelagte pistol, men jakten fortsatte. Ved hjelp av sporing og avlytting av telefonene til en rekke kartellmedlemmer, kom de stadig nærmere Guzmáns nye skjulested. Den 22. februar slo de til.

De hadde lokalisert ham på Hotel Miramar i Mazatlán, og kunne ganske enkelt gå inn i lobbyen og pågripe ham. Lite visste myndighetene da at «El Chapo» bare et drøyt år seinere skulle rømme fra fengsel, og igangsette en av de største verdensomspennende menneskejaktene i moderne tid.

Guzmáns kone, Emma Coronel Aispuro (29), var til stede under hele vitnemålet til López, og New York Times beskriver stemningen i rettssalen i Brooklyn som «beklemt».

- López virket engstelig, og Coronel lekte med håret sitt mens hun stirret rett fram. Gúzman nektet å møte blikket til noen av kvinnene, skriver storavisa.

Mediestjerne

Aispuro har lenge blitt sett på som en av ektemannens viktigste støttespillere helt siden de to giftet seg i juli 2007 - dagen før hun fylte 18.

Hun har fulgt rettssaken mot ektemannen tett, og legger seg ikke på noen måter i selen for å holde en lav profil. På Instagram har hun blant annet latt seg avbilde med designerklær, under en storstilt bursdagsfeiring for tvillingdøtrene og mens hun blir jaget av paparazzier.

I Mexico er hun mediestjerne, og i 2016 skapte hun overskrifter da hun leverte en klage til Mexicos nasjonale menneskerettighetskommisjon, hvor hun hevdet at mannens behandling i fengselet påførte ham «overhengende og ubotelig fysisk, psykisk og moralsk skade».

Den samme klagen leverte hun i Washington, før hun deretter sjokkerte ved å dra på shopping på Pentagon City Mall, et butikksenter tvers over gata for hovedkontoret til det amerikanske narkotikapolitiet.

- Hele hennes historie er surrealistisk. Hun flyr rundt og viser fram sin luksuriøse livsstil til alle, sier en pensjonert agent, som tidligere var ansatt i det amerikanske narkotikapolitiet (DEA), til New York Post.

- Verre

31 174 drepte sørget for å gjøre 2017 til det blodigste året i Mexico siden man begynte å føre drapsstatistikk i landet for 21 år siden.

I 2016 var det en økning på 22 prosent i narkotikarelaterte drap fra året før. 2017 toppet altså den blodige statistikken med god margin, og dessverre er det lite som tyder på at 2018 har vært noe bedre. Bare i mai i fjor ble det i snitt drept én person i landet hvert 15. minutt - og nå tyder alt på at 2018 har satt en ny grotesk rekord.

I september skrev Dagbladet om hvordan likhusene i Guadalajara rett og slett ikke klarer å ta unna alle de døde kroppene som er et produkt av narkokrigen, og i sommer ble det kjent at 175 politikere hadde blitt drept i forbindelse med valget.

Resultatet av sommerens valg var at den 65 år gamle Andres Manuel Lopez Obrador tok over spakene i det voldsherjede landet. Han gikk til valg på kamp mot fattigdom, korrupsjon og kriminalitet, men den tidligere FBI-agenten Arturo Fontes sa til Dagbladet i desember at han har vanskelig for å se at det skal skje noen umiddelbar bedring.

- Den nye regjeringa har plassert delegater i de forskjellige delstatene som tar mye av makta fra de lokale guvernørene. De mister i stor grad selvstyret, og må alliere seg med kartellene for å få midler, sier han.

- Det er demoraliserende å se på. Man ser korrupsjonen på alle nivåer uten noen klar strategi. Jeg tror det blir verre før det blir bedre.