VED GODT MOT: I dag fortsetter Rune Øygard sin forklaring, før kona skal i vitneboksen mot slutten av dagen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VED GODT MOT: I dag fortsetter Rune Øygard sin forklaring, før kona skal i vitneboksen mot slutten av dagen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Kona mener Øygard gikk for langt

Rune Øygards kone Reidun støtter ham mot overgrepsanklagene, men reagerer på manglende grensesetting. I dag skal hun forklare seg i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den overgrepssiktede ordføreren vil i retten i dag få kona Reiduns fulle støtte når det gjelder tiltalen om en rekke seksuelle overgrep mot den da 13 til 15 år gamle jenta.

Samtidig må Rune Øygard tåle å høre ektefellens innvendinger mot måten han har håndtert relasjonen til den unge jenta på.

- Reiduns vurdering står på egne bein. Vi vil få høre at kona har vært opptatt av at Rune skulle sette klarere grenser overfor jenta, noe han ikke har gjort på den måten han kanskje burde. Men hun støtter ham når det kommer til sakens kjerne, sier Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, til Dagbladet.

- Var tett på Hun legger ikke skjul på at kona er lite komfortabel med tekstmeldinger fra Øygard til jenta med formuleringer som «Jeg elsker deg, og bare deg».

- Reidun er definitivt en oppegående dame som har forståelsen av at man kan reagere på tekstmeldingene mannen har sendt til jenta. Kona har oppfatninger av alt dette som på noen punkter kanskje er forskjellige både fra ektemannen og jentas versjon. Men hun var tett på dette, kjenner jenta godt og er klar på at ingenting Rune har sagt eller gjort kan knyttes til noe slikt som står i tiltalen, sier forsvareren.

Før konas forklaring, som etter planen skal starte midt på dagen i dag, vil ikke Larsen gå inn på hvordan Reidun Øygard reagerte da hun fikk vite om ordlyden i Skype-meldingene som har seksualisert innhold. Dette er chat som ordføreren i går beklaget innholdet i og sa han var skamfull for.

- Det vil vi nok få høre om fra kona fredag, sier Larsen.

- Hun var tydeligere I sin forklaring i retten i går kom også ordføreren inn på at han og kona hadde forskjellig oppfatning av grensesetting overfor jenta, blant annet når det gjaldt omfanget av kontakten.

- Reidun satte nok tydeligere grenser enn det jeg gjorde, sa Øygard.

Han la imidlertid vekt på at kona var sammen med ham om med å gi tenåringsjenta et slags reservehjem. Ordføreren fortalte at fornærmede var hos dem både i en julehelg og en nyttårshelg i 2009, bare et snaut halvår etter at de først ble kjent med jenta, og at hun periodevis bodde der rundt annenhver helg.

- Betrodde seg Aktor Thorbjørn Klundseter stilte spørsmål rundt at jenta i sin relasjon med ekteparet ser ut til å ha tilbrakt mest tid med ordføreren, men tiltalte hevder det ikke var noe unaturlig med det.

 - Hun betrodde seg nok mer til meg enn til Reidun, fordi vi pratet mer. Vi var mer alene sammen enn det hun og Reidun var, på en måte, sa Øygard.

Han bruker betegnelsene «tullprat», «spøk», «stammespråk», «sjargong» og «hverdagsspråk» er betegnelser 53-åringen nå bruker på den kommunikasjon mellom ham og jenta som utenforstående har stusset på.

- Vi tullet og pratet som om hun skulle vært datteren vår. Hadde hun vært datteren vår ville ikke folk reagert, sier ordføreren.

Jentas bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal mener på sin side at sjargongen mellom Øygard og jenta er «meget spesiell» og at den er høyst relevant i overgrepssaken. Advokaten tror ikke jenta blir overrasket over Reidun Øygards kommende forklaring i retten om relasjonene.

- Hun har lest Reiduns forklaring i avhør, og er godt forberedt på det hun kommer til å si, sier Braathen Hjortdal.

STRID OM BEVISENE: Forsvarer Mette Yvonne Larsen (49), her i diskusjon med aktor Thorbjørn Klundseter, mener det ikke er noen grunn til å koble kommunikasjonsformen mellom ordføreren og jenta til påståtte overgrep.
 Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STRID OM BEVISENE: Forsvarer Mette Yvonne Larsen (49), her i diskusjon med aktor Thorbjørn Klundseter, mener det ikke er noen grunn til å koble kommunikasjonsformen mellom ordføreren og jenta til påståtte overgrep. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer