Kona rømte fra desperado

DRAMMEN (Dagbladet): Mannen var ikke alene i huset da skuddramaet begynte. Like etter at han hadde avfyrt de første skuddene, rømte kona huset og gikk i dekning bak noen biler på gårdsplassen. Der ble hun i flere timer før hun kom seg inn i nabohuset til svigermoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skytedramaet endte med at mannen overga seg til politiet kl 01.50 i natt.

- Mannen var mentalt forstyrret. Han ser og opplever ting som vanlige mennesker ikke gjør, sier operativ uteleder Arvid Ole Tang i natt.

Seks timer etter at polititjenestemenn over hele landet hadde markert skytetragedien på Helgelandskysten med ett minutts stillhet, braket det løs igjen: En mann i sterk psykisk ubalanse forskanset seg og avfyrte over 40 skudd.
I åtte timer med kulde og iskald vind holdt store væpnede politistyrker jernring rundt våpendesperadoen. Klokka 01.50 i natt kom mannen, som er i begynnelsen av 40-årene, ut av boligen sin med hendene over hodet.

Skjøt vilt

Det skulle være en sorgens dag for polititjenestemenn over hele landet. Men i går ettermiddag måtte store og væpnede politistyrker fra Drammen og Oslo rykke ut til Konnerudåsen utenfor Drammmen, etter at en mann i psykisk ubalanse hadde løsnet skudd- både inne i sin egen bolig og ut gjennom vinduet.

Utstyrt med et automatvåpen av type AG3, og flere hagler, skjøt mannen vilt rundt seg i åtte timer.

Dramaet startet klokka 18.00 i går ettermiddag. Profesjonelle forhandlere fra politiet var flere ganger i kontakt med mannen i løpet av kvelden og natta.

Politiet fortalte i natt at det er uklart om mannen er psykiatrisk pasient.

Gjemte seg

Etter pågripelsen, som forløp uten dramatikk, ble mannen tatt hånd om av helsepersonell. Han har ikke oppgitt noe motiv for den desperate handlingen. Om han skjøt for å treffe politiet eller andre, er uvisst.

Mannen ble oppfattet som svært depressiv under forhandlingene, men han kom ikke med noen trusler overfor politiet.

- Vi følte at vi hadde kontroll hele tida. Men det har vært en alvorlig stemning blant politifolkene. Ikke minst med tanke på det som skjedde på Austbø i forrige uke, sa politibetjent Torstein Hagen til Dagbladet i natt.

Krisehjelp

Familien og alle naboene fikk i natt tilbud om krisepsykiatri. Også polititjenestemennene som deltok i dramaet, får i dag tilbud om psykiatrisk hjelp.

Bevæpnet politi rykket ut til Konnerud i Drammen like etter 18.00 i går kveld. Politiet i Drammen fikk bistand fra samtlige lensmannsdistrikt i området, og fra beredskapstroppen ved Oslo politikammer. I alt var et 60-tall polititjenestemenn involvert.

Seint i går kveld kom også en panservogn fra Telemark bataljon på Heistadmoen rullende inn i området. En håndfull soldater befant seg ved sperringene, da det militære kjøretøyet kom inn i det avsperrede området.

- Det er klart vi har skytetragedien på Helgelandskysten i bakhodet. Derfor tok vi ingen sjanser, sier politiinspektør Sidsel Wam Nilsen og operativ uteleder Arvid Ole Tang ved Drammen politidistrikt til Dagbladet i natt.

Gjennom vinduet

Det var naboer som varslet om skudd i et bolighus i Stubberudveien ved Konnerudåsen utenfor Drammen.

Mannen forskanset seg i sitt eget hus, og skjøt seks-sju skudd inne i huset. Tre timer seinere avfyrte han nye 15-20 skudd.

Profesjonelle forhandlere klarte ved 23-tida å komme i telefonisk kontakt med gjerningsmannen, men han svarte med å avfyre enda en skuddrekke. Utover natta avfyrte han ytterligere skuddserier, både inne i leiligheten og ut gjennom vinduet.

En av naboene, som bor 150 meter unna, sier til Dagbladet at hun hørte skudd også før klokka 18.00.

- Vi ble bedt om å slå av alle lys, og heller ikke skru på TV, sier hun.

Naboene fikk i går kveld streng beskjed fra politiet om ikke å snakke med pressen. Men en annen sier likevel:

- Jeg har et helt ordinært naboforhold til gjerningsmannen. Han har aldri utmerket seg på noen spesiell måte i nabolaget, forteller han.

Våpendyktig

Etter det Dagbladet får opplyst, har gjerningsmannen tidligere tjenestegjort i Libanon. Har har også vært engasjert i Heimevernet.
- Mannen var uten tvil våpendyktig, sier politiet til Dagbladet.
Ingen av naboene ble i går evakuert.

- Vi mener folk hadde det tryggest der de var, sier politiinspektør Wam Nilsen.

Hendelsen i Drammen skjedde på samme dag som polititjenestemenn i Nordland og befolkningen på Herøy tok et siste farvel med sin høyt verdsatte lensmann Sigurd Wang. Han var en av de to polititjenestemennene som ble skutt på Austbø i forrige uke.