Kona spionerte på mannen. Og han spionerte på kona

Tyskerne sliter fortsatt med millioner av istykkerrevne Stasi-dokumenter.

FOR HÅND: Peter Neubeck og Peter Lorenz var statstjenestemenn som ble satt til å samle Stasi-pusespill. Foto: Asbjørn Svarstad
FOR HÅND: Peter Neubeck og Peter Lorenz var statstjenestemenn som ble satt til å samle Stasi-pusespill. Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer
Publisert

BERLIN: Overvåkingsapparatet «Stasi» ble, umiddelbart etter Murens fall i 1989, satt til å tilintetgjøre sine egne arkiver. Men agentene hadde samlet ufattelige mengder med informasjon om sine 18 millioner landsmenn.

Da alle tekniske hjelpemidler var slitt ut, gikk stasifolkene over til å rive i stykker papirene manuelt. Det ventet 16000 sekker med småbiter på dem som et par år seinere fikk i oppdrag å etablere et arkiv for overvåkingsapparatets etterlatenskaper.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer