Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kona strammet opp Moore

Michael Moore har ombestemt seg: - Fredsprisen til Barack Obama er velfortjent.

SÅ STOR FAN ER MOORE: Filmskaper Michael Moore angrer på at han kritiserte Nobelkomiteen. Foto: Reuters
SÅ STOR FAN ER MOORE: Filmskaper Michael Moore angrer på at han kritiserte Nobelkomiteen. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Da tildelingen av Nobels fredspris til president Barack Obama ble kjent, kastet filmskaper Michael Moore seg på lasset av utenlandske kommentatorer som ristet på hodet, lo og ga Nobelkomiteen det glatte lag.

- Gratulerer, men nå må du gjøre deg fortjent til den, sa Moore fredag.

Lyttet til kona
Det var før han hadde snakket med kona. Det har han nå gjort, og angrer ordene som falt.

- Jeg leste over hva jeg hadde skrevet. Og jeg lyttet alt for lenge i går på høyresidens hatmaskin som gjorde hva den kunne for å slenge dritt på Obamas store dag. Gjorde jeg - og andre på venstresiden - det samme, spør Moore.

Konklusjonen på hans retoriske spørsmål er åpenbart et «ja».

- La oss feire hva folk i andre deler av verden feirer, at USA nå har en mentalt frisk og smart mann i Det hvite hus., en mann som virkelig ønsker fred i verden for sine to døtre, sier Moore.

- Fortjener minst en fredspris
- Mange har de siste dagene (meg selv inkludert) furtet: «Hva har han gjort for å fortjene denne prisen?» Hva med dette: Det faktum at han ble valgt til president er grunn god nok til at han fortjener å være mottaker av årets fredspris, sier Moore.

- Aldri før har valget av én person ført til at folk i alle andre nasjoner også følte de vant. Når du klarer det, er fredsprisen det minste du fortjener, sier Moore.

En seier for velgerne
Derfor mener Moore at fredspristildelingen også er en seier for hver og en av dem som stemte på Obama.

Han ber kritikerne komme seg ned fra sin høye hest og heller gi mannen tid. Det viktigste er ifølge Moore det radikale oppgjøret med Bush-regimet som Obama representerer.

- Vi invaderte to nasjoner som ikke hadde angrepet oss, klarte ikke å finne de virkelige terroristene og, som effekt, tente vår egen bølge av terror. Mennesker over hele verden lurte om vi var blitt gale. Takk, Barack Obama, for å ha gitt oss muligheten til å tilgi oss selv, sier Moore.   

Og: Ifølge Moore er det én stor fordel ved å gi Obama fredsprisen etter bare ni måneder i presidentstolen:
Han kan bli den første enkeltpersonen som mottar fredsprisen to ganger.

SÅ MYE FORTJENER HAN PRISEN: President Barack Obama er et oppgjør med fortida som i seg selv bringer glede og ny optimisme verden over, mener Michael Moore. Etter å ha hørt på kona, sier han tildeligen er på sin plass. Foto: AP
SÅ MYE FORTJENER HAN PRISEN: President Barack Obama er et oppgjør med fortida som i seg selv bringer glede og ny optimisme verden over, mener Michael Moore. Etter å ha hørt på kona, sier han tildeligen er på sin plass. Foto: AP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media