Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kona til fryktet IS-leder tatt i Libanon: - Det sender et signal om at IS har problemer

Terrorgruppa presses fra alle kanter i Irak og Syria.

FRYKTET TERRORLEDER:  Abu Bakr al-Baghdadi   Foto: Social Media / Reuters / NTB Scanpix
FRYKTET TERRORLEDER: Abu Bakr al-Baghdadi Foto: Social Media / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorgruppa Den islamske stat (IS) presses nå fra alle kanter og har nylig tapt store og viktige områder i Irak.

I tillegg skriver libanesiske aviser at kona til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi, og ett av hans barn, har blitt pågrepet på grensa til Syria.

- Det sender et signal om at IS har litt problemer for tiden. Det gir inntrykk av at de ikke er så flinke til å beskytte sine nærmeste, sier terrorforsker Truls Hallberg Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt til Dagbladet.

- Ikke uvanlig med flere koner Libanesiske aviser skriver at én av Baghdadis koner er pågrepet. Koranen tillater en mann å ha fire koner, med visse forbehold, men det er ikke kjent hvor mange den sagnomsuste IS-lederen har.

- Det er ikke uvanlig at IS-medlemmer har hatt flere koner. Grunnleggeren av AQI (IS' tidligere navn red.anm.), al-Zarqawi, hadde flere koner, men det er uklart om det var samtidig, sier Tønnessen til Dagbladet.

ETTERLYST:  USAs utenriksdepartement har satt en dusør på 10 millioner dollar for informasjon som leder dem til IS-lederen. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX
ETTERLYST: USAs utenriksdepartement har satt en dusør på 10 millioner dollar for informasjon som leder dem til IS-lederen. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

En CV som ble lagt ut på sosiale medier i sommer, oppga at IS-lederen var gift, men spesifiserte ikke med hvem. Flere aviser, deriblant The Telegraph, har tidligere identifisert en av al-Baghdadis koner som den syriske kvinnen Saja Hamid al-Dulaim. Kvinnen som nå er pågrepet, har syrisk bakgrunn.

- Vi vet ganske lite om privatlivet til Baghdadi og hvilken relasjon han har til kvinnen som er pågrepet. Det hender at konene lever bortgjemt, at de ikke er med mennene ut i felten. Hun kan jo ha oppholdt seg på et helt annet sted og hatt lite kontakt med Baghdadi, sier Tønnessen til Dagbladet.

Den mørke fortida Kona sitter nå i avhør hos libanesiske myndigheter, og kan muligens kaste lys over den mørke og ukjente fortida til IS-lederen.

Al-Baghdadi skal blitt født i Samarra i Irak i 1971. Folket her regnes av noen som etterkommere av profeten Muhammed, som er en viktig bakgrunn for al-Baghdadi, da han har utnevnt seg som «kalif» over alle muslimer. IS har malt et bilde av en leder med høytstående religiøs bakgrunn, men mye er uklart ved Baghadids fortid.

Det som i alle fall er sikkert, er at han ble fengslet av amerikanerne etter invasjonen i Irak i 2003. Han satt på Camp Boca fram til 2004, da han ble sluppet ut sammen med en gruppe menn regnet som småfisker.

10 år seinere er han lederen av en av verdens mest fryktede terrorgrupper.

Kona skal ha hatt med seg falske ID-papirer da hun prøvde å krysse grensa sammen med en av al-Baghdadis døtre. De første meldingene gikk ut på at det var en sønn som ble pågrepet, men Reuters presiserer at det er snakk om en datter.

- Det rareste er vel egentlig hvorfor hun dro til Libanon. Vi vet jo ikke om hun har stukket av, om det var planlagt at hun skulle til Libanon eller hva som ligger bak. Så langt er det bare libanesiske sikkerhetskilder på dette, så mye er usikkert, sier Tønnessen.

Ryktes drept I november ble al-Baghdadi meldt såret eller drept i et amerikansk bombeangrep i Mosul. I ettertid har det blitt lagt ut et udatert lydklipp av lederen på nettet.

- Hvis Abu Bakr al-Baghdadi nå er drept, vil det i så fall være tredje gangen IS har mistet topplederen sin, påpeker Tønnessen.

Terrorgruppa IS ble grunnlagt etter den amerikanske invasjonen i Irak i 2003 av Abu Musab al-Zarqawi, som ble drept i et amerikansk luftangrep i 2006.

- Og i 2010 ble de to øverste lederne drept av amerikanske og irakiske styrker. Det var da al-Baghdadi overtok som leder, sier Tønnessen.

IS under stort press Terrorgruppa presses nå fra alle kanter - fra andre opprørsgrupper, Assads regime og kurdere i Syria. Og fra kurdiske og irakiske styrker i Irak. De holder de fast på sine kjerneområder rundt Raqqa og Mosul, men har nylig tapt store områder ved den strategisk viktige oljebyen Baiji og ved byene Jalula og Sadia i Diyala.

Men selv om de taper slag på hjemmebane, har gruppa fått støttemeldinger fra jihadistgrupper verden over, fra Indonesia og Filippinene i øst til Algerie og Nigeria i vest.

- al-Baghdadi har jo fått en sentral rolle de siste åra og det har blitt slags generasjonskløft mellom Den islamske stat og al-Qaida. De eldre grupperingene har stilt seg på siden til al-Zawahiri (internasjonal al-Qaida leder red.anm.), mens de yngre gruppene ser til al-Baghdadi, fordi de ser at IS er den gruppa som har fått klart mest oppmerksomhet i det siste, sier Tønnessen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling