Kona til Jens sa nei til Dan Børge

I dag hyller klasse 3D fra Oslo Katedralskole Jens «Hubert» Stoltenberg i Dan Børge Akerøs NRK-show «Den store klassefesten». Men klassen blir ikke fulltallig: Kona til Jens, Ingrid Schulerud, uteblir fra feiringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil har landets statsminister gått under betegnelsen «pikenes Jens». Dagbladet kan i dag avsløre det ukjente kallenavnet Stoltenberg er langt mer komfortabel med: Som ung og lovende på «Katta» gikk han under navnet «Hubert».

- Hubert Stoltenberg, jo det er meg, bekrefter statsminister Jens Stoltenberg uten antydning til bortforklaringer, og går rett på forklaringen:

- Det navnet ble hengende ved meg da jeg gikk på Katta. Men «Hubert» stammer fra mitt forfalskede skolebevis fra barneskolen, eller kanskje det var ungdomsskolen. Vi måtte ha slike bevis for komme oss inn på 16-årskino. Da gikk vi under falskt navn, og en fødselsdato som ikke var helt sannferdig. Hubert Stoltenberg blir på en måte mitt alias - han som er to år eldre.

- Det var helt fantastiske år på Katta, men jeg var for lat og karakterene ble deretter. Det var først siste året jeg begynte å ta meg sammen.

Kona uteblir

I kveld treffer statsministeren igjen sine gamle klassekamerater fra Oslo Katedralskolen, også kalt «Katta», i Dan Børge Akerøs lørdagsshow «Den store klassefesten». Programmet sendes i påsken. Klasse 3D har ikke vært samlet på over tjue år, og samtlige av de Dagbladet har snakket med gleder seg stort til å treffe den gamle Katta-gjengen igjen.

En av de få i klasse 3D som ikke har ønsket å være med på showet er kona til Stoltenberg, Ingrid Schulerud. Det utelukkes imidlertid ikke at hun dukker opp på middagen og nachspielet etter sending. Ingrid Schulerud har ennå ikke vist seg offisielt som statsministerfrue, og hun har også tidligere vært svært tilbakeholden med å vise seg i offisielle sammenhenger sammen med sin mann. Byråsjefen i UD ønsker å være mer enn bare «kona til Jens».

Hennes sterke selvstendighet utmerket seg allerede i gymnasåra på Katta, der de som kjente henne beskriver henne som en sterk, selvstendig type som visste hva hun ville.

Jens Stoltenberg bekrefter at kona ikke ønsker å delta på TV-showet, men sier til Dagbladet at hun vil delta sammen med ham i offisielle sammenhenger:

- Allerede neste uke vil hun være ved min side i to offisielle middager. Den ene sammen med Tsjekkias statsminister, den andre sammen med den danske statsminister Poul Nyrup Rasmussen, sier statsminister Stoltenberg. Det blir første gang det norske folk får se de to sammen, som et offisielt par.

Engasjert par

På gamle, ærverdige «Katta» var klasse 3D kjent som en særdeles politisk engasjert og oppegående klasse, og i sentrum sto Jens og Ingrid. De var kjærester, men politiske «motstandere». Jens og flertallet i klassen var AUF-ere, deriblant reklamemannen Kjetil Try og statsviter Marianne Røed, mens Ingrid var SV-dame.

Reidun Corneliussen (56) var i ett år klasseforstanderen til «superklassen» 3D, og superlativene flyter fritt når hun snakker om landets nye statsministerpar, slik hun husker dem fra ungdommen.

- Jeg husker dem begge med stor glede. Ingrid var ei flott jente som ikke var Jens underlegen på noen måte. Hun har alltid vært en selvstendig, sterk type, og hun var opptatt av kvinnefrigjøring. Den jenta visste hva hun ville, minnes Corneliussen, som blant annet hadde klassen i gym.

Men hun liker ikke at Jens i dag framstilles som en kvinnebedårer.

- Det at han var flott å se på førte aldri til at han var utspekulert og utnyttet sine fortrinn. Dessuten var han jo glad i Ingrid allerede da. De var sammen siden første klasse, litt til og fra, og selv om han var populær blant jentene benyttet han seg ikke av det, forteller den tidligere læreren til Jens Stoltenberg.

Ingen pikenes Jens

Flere av Stoltenbergs tidligere klassevenninner forteller uoppfordret at han på gymnaset aldri var kjent som pikenes Jens. Karen Langballe var russepresident på Katta i 1978, og er en av dem som gleder seg til å treffe igjen sin gamle klassekamerat i kveld:

- Jeg husker ikke Jens først og fremst som en pen fyr. Jeg husker ham best fra allmannamøtene, der han diskuterte med Christian Tommesen i Unge Høyre. Alt dette «gigget» i dag om at han er kjekk, pen og deilig var ikke noen «big deal» den gangen. Vi var mest opptatt av samfunnet rundt oss.

Det hadde vært koselig å treffe henne igjen, men jeg skjønner det også hvis hun ikke kommer på grunn av alt oppstyret rundt Jens, sier Karen Langballe.

Jens Hubert

En av de få Stoltenberg har holdt kontakten med, er reklamemannen Kjetil Try, som fremdeles er en av hans nærmeste venner.

- Jeg har aldri skjønt det der med pikenes Jens. Det var heller jeg som var pikenes Kjetil, flirer Try, som i skolens årbok lot seg fotografere i veltrent, bar overkropp i klasserommet. Reklamemakeren Try er sannsynligvis også den som sørget for at landets statsminister i Oslo Katedralskoles elevkatalog står oppført som Jens Hubert Stoltenberg.

Opp gjennom årene har kompisen Kjetil stått bak utallige pek mot Jens, men han husker ikke umiddelbart om det var han som sørget for at Hubert-navnet står svart på hvitt i navnelista.

- Det kan godt hende jeg er årsaken til at Jens står oppført som Jens Hubert på «Katta», det høres ut som noe jeg ville gjort. Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte det, ler Kjetil Try.

Anti-gym

En ting Try og Stoltenberg aldri hadde til felles var idrett; Jens var et engasjert medlem i Folkeforbundet mot gym, og Try var svoren ishockeyspiller i Manglerud Star.

En av initiativtakerne til anti-gym-aksjonen, Jørgen Mortvedt, forteller historien bak:

- Noen skulle på død og liv spille håndball en gang, og da kidnappet vi ballen. Seinere stilte vi opp i en lokal turnering, for å sette sportsfantastene på plass. Vi gjorde det faktisk ganske bra, sier Mortvedt.

- Jens var tilsynelatende ikke glad i dette faget, men det var en del av imagen tror jeg. Han fikk en god karakter i gym, der som i de fleste andre fag, forteller Reidun Corneliussen.

HUBERT: Jens Stoltenberg er komfortabel med kallenavnet fra skoletiden.