VIL HA GRANSKING: Safia Farkash ønsker at FN skal granske ektemannen Muammar Kadhafis død. Foto: EPA/KHALED EL-FIQI
VIL HA GRANSKING: Safia Farkash ønsker at FN skal granske ektemannen Muammar Kadhafis død. Foto: EPA/KHALED EL-FIQIVis mer

Kona til Kadhafi ber FN finne ut hvordan han ble drept

Vil ha gransking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muammar Kadhafis kone har bedt FN om å etterforske omstendighetene rundt hans død, ifølge en syriskbasert TV-kanal.

Safia Farkash har ifølge den Kadhafi-vennlige TV-kanalen Arrai bedt FN om å finne ut hva som skjedde både med ektemannen og sønnen Mutassim.

Kona er stolt over sin avdøde manns mot og barna, som sto opp mot 40 land og deres allierte gjennom seks måneder, melder TV-kanalen videre.

Libyas nye ledere ønsker et hemmelig gravsted for Kadhafi, for å unngå at det skal bli et valfartssted. Men hvor det skal være, er de ennå ikke enige om.

Begravelsen er blitt utsatt på grunn av uenighet innad i Libyas lederskap.

- De er ikke enige om gravstedet. Ifølge islam skulle han ha blitt begravet raskt, men de må bli enige om hvorvidt han skal begraves i Misrata, Sirte eller et annet sted, sier kilde med tilknytning til Det nasjonale overgangsrådet (NTC) til Reuters.

Overgangsregjeringens oljeminister Ali Tarhouni har sagt at myndighetene ønsker å oppbevare liket på et kjølig sted i noen dager for å fjerne enhver tvil om at eksdiktatoren faktisk er død.

Liket er nå plassert på et kjølerom i et lokale som tidligere ble brukt for å lagre kjøtt og andre produkter i Misratas gamle markedsstrøk.
Samtidig har både menneskerettsgrupper og FNs menneskerettsråd bedt om en fullstendig gransking av hva som skjedde etter Kadhafi ble pågrepet i Sirte.

- Det finnes fire eller fem versjoner av hvordan han døde, sier Rupert Colville, talsmann for FNs menneskerettskommissær Navi Pillay.

(NTB)