- Kona til Liu Xiaobo er forsvunnet

Advokaten får ikke tak i Liu Xia som etter planen skulle besøke fredsprisvinneren i fengsel i dag.

BORTE?  Fredsprisvinnerens kone Liu Xia sammen emd advokat Shang Baojun på gata i beijing 11. februar etter et møte med journalister. I dag er forbindelsen til mobiltelefonen henens kuttet. FOTO: ANDY WONG, AP/SCANPIX.
BORTE? Fredsprisvinnerens kone Liu Xia sammen emd advokat Shang Baojun på gata i beijing 11. februar etter et møte med journalister. I dag er forbindelsen til mobiltelefonen henens kuttet. FOTO: ANDY WONG, AP/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I går ble det rapportert at Liu Xiaobos kone, Liu Xia, skulle få besøke ham i fengsel i dag for å fortelle ham at han får tildelt årets Nobels fredspris.

Fengselet der fredsprisvinneren soner en 11 år lang dom, ligger i Jinzhou, om lag 500 kilometer fra Beijing.

Nå er det full forvirring om hva som skjer. Ingen har fått kontakt med kvinnen i dag.

- Hun er forsvunnet. Vi er alle bekymret for dem, sier Shang Baojun, som er advokaten til Liu, til nyhetsbyrået AP.

Han frykter at hun er plassert i politiets varetekt.

I går sa Liu Xia at hun håper å komme til Oslo for å motta Nobels fredspris 10. desember på vegne av sin mann - hvis han selv ikke kan.

Død mobiltelefon Ifølge AP er forbindelsen til Liu Xias mobiltelefon kuttet. 

I går kveld ble hun nektet å komme ned på gata for å prate med utenlandske journalister.

Det siste hun sa på telefonen var at hun forhandlet med politiet om betingelsene for at hun kunne besøke mannen i fengelset i dag og fortelle om fredspristildelingen.

Journalister blir holdt unna fengelset der ferdsprisvinneren soner.

Debatt på universitetet Fredsprisvinner Liu Xiaobo er et forholdsvis ukjent navn blant kinesere flest.

Pristildelingen var tema på debattplass på hjemmesiden til Bejings fremste universitet i går.

Reaksjonene fra studentene vekslet fra stolthet til mistenksomhet, skriver AP.

Av de store engelskspråklige kinesiske nettavisene er det bare statsdrevne Global Times som ofret Nobles fredspris sentral plass i dag.

- Arrogant oppvisning På lederplass i sin kinesiskspråklige utgave skriver Global Times at tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo er «en arrogant oppvisning i vestlig ideologi» og at tildelingen er «respektløs overfor det kinesiske folk».

Advokatene og menneskerettighetsforkjemperne  Pu Zhiqiang og Jiang Tianyong sier til AP i dag at myndighetene har strammet grepet og at de ikke får forlate sione hjem.

 HER SITTER FREDSPRISVINNEREN:  Bak disse murene i fengslet i Jinszhou, 500 kilometer fra Beijing, sitter Liu Xiabo. Bildet er tatt i formiddag, og APs fotograf på stedet melder at veien til fengslet nå er avsperret.  Det er uklart hver det har blitt av fredsprisvinnerens kone Liu Xia. Det siste hun sa i går, før mobilforbindelsen ble kuttet, var at hun forhandlet med politiet i Beijing om betingelsene for å besøke mannen i fengselet i dag og fortelle han om fredspristildelingen.  FOTO: DAVID WIVELL, AP/SCANPIX.
HER SITTER FREDSPRISVINNEREN: Bak disse murene i fengslet i Jinszhou, 500 kilometer fra Beijing, sitter Liu Xiabo. Bildet er tatt i formiddag, og APs fotograf på stedet melder at veien til fengslet nå er avsperret. Det er uklart hver det har blitt av fredsprisvinnerens kone Liu Xia. Det siste hun sa i går, før mobilforbindelsen ble kuttet, var at hun forhandlet med politiet i Beijing om betingelsene for å besøke mannen i fengselet i dag og fortelle han om fredspristildelingen. FOTO: DAVID WIVELL, AP/SCANPIX. Vis mer