Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kona til spion­siktede Frode Berg: - E-tjenesten burde skamme seg

Anita Berg er fryktelig skuffet over at E-tjenesten skal ha utnyttet og misbrukt mannen hennes.

DESPERAT: Kona til den spionsiktede Frode Berg sitter igjen i Kirkenes, full av spørsmål. Ordføreren i Sør-Varanger kommune mener e-tjenesten ikke tar ansvar og Øystein Hansen, leder for støttegruppa, kaller myndighetenes håndtering av saken for skammelig. Video: Nicolai Delebekk / DagbladetVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRKENES (Dagbladet): Anita Berg (62) har et inderlig håp om igjen å få gi ektemannen – spionsiktede Frode Berg (62) – en god klem og ønske ham velkommen hjem til Kirkenes.

I over fire måneder har livet vært som i et vakuum. Først fryktet hun at ektemannen var død. Så kom sjokktelefonen fra Utenriksdepartementet om at Frode Berg var i live, og at han etter forholdene hadde det bra.

- Da de ringte fra UD ville de ikke si hva som hadde skjedd, og hvorfor Frode var borte. Det eneste de vil si på telefon var at han etter forholdene hadde det bra.

Spion-sjokk

Noen dager seinere kom en ny sjokkmelding. Frode Berg var arrestert og siktet for å ha spionert for Russland.

- Det var som å få et fryktelig slag. Frode? Spionasje? Det kunne bare ikke være sant. Frode er ingen spion, sier Anita Berg før stemmen holder på å briste.

- INGEN SPION: - Frode har aldri vært noen spion, sier Anita Berg (t.h.). Her sammen med søsteren Gry Nilsen Aaker som har vært en viktig støtte for Anita, etter at Frode Berg ble arrestert og siktet for spionasje. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
- INGEN SPION: - Frode har aldri vært noen spion, sier Anita Berg (t.h.). Her sammen med søsteren Gry Nilsen Aaker som har vært en viktig støtte for Anita, etter at Frode Berg ble arrestert og siktet for spionasje. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

I 42 år har Anita og Frode vært gift. De kjenner hverandre ut og inn. Men i fjor høst var det noe som var galt.

- Frode var ikke seg selv. Han ble mer innesluttet. Han grublet på noe. Både jeg og resten av familien opplevde at det var noe.

- Først da vi leste Dagbladets historie om hvem han hadde jobbet for, og hva som hadde skjedd før han reiste til Moskva den 4. desember i fjor, skjønte vi sammenhengen. Frode hadde det kjempetøft og nå skjønner vi hvor vanskelig høsten var for ham. Han ble presset av E-tjenesten til å reise på oppdrag for dem til Moskva sier Anita Berg.

Julebrød

Frode og Anita har aldri vært borte fra hverandre i mer enn 14 dager, i de 42 åra de har vært gift. Nå har de ikke sett hverandre på snart fem måneder.

Mandag 4. desember i fjor kom Frode Berg til Moskva. Til kona hadde han fortalt at han skulle gå på julemarked, kjøpe julegaver og oppleve den russiske hovedstaden.

- Når Frode var ute og reiste, snakket vi sammen hver dag. Enten på telefon, eller via SMS.

- Tirsdag 5. desember sendte jeg et bilde på telefon til ham. Et bilde av et nybakt julebrød. Men han svarte aldri på meldingen.

- Senere på kvelden fikk noen russisktalende her i Kirkenes til å ringe hotellet. Der var han ikke. Vi ringte på ny dagen etter. De sjekket rommet på ny. Klærne hans, kofferten og pc-en var der. Men ikke Frode.

Telefon fra UD

- Jeg var fryktelig urolig. Jeg skjønte at noe hadde skjedd. Familie og venner ble varslet. Det ble sendte et bilde til Frelsesarmeen i Moskva, og bedt om hjelp. Norges ambassade i Moskva ble kontaktet. UD i Oslo ble varslet, det eneste svaret vi fikk var at vi måtte vente, det var for tidlig å sette i gang noe. Men UD forsikret oss om at de jobbet videre med saken. Dagen etter gikk vi til politiet i Kirkenes og meldte Frode savnet, forteller Anita.

SKUFFET OG SINT: Anita Berg er fryktelig skuffet over den norske E-tjenesten som Frode Berg har fortalt var oppdragsgiver for turen til Moskva. Søsteren Gry Nilsen Aaker (t.v) har søkt om å få besøk Frode Berg i fengselet i Moskva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SKUFFET OG SINT: Anita Berg er fryktelig skuffet over den norske E-tjenesten som Frode Berg har fortalt var oppdragsgiver for turen til Moskva. Søsteren Gry Nilsen Aaker (t.v) har søkt om å få besøk Frode Berg i fengselet i Moskva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Samme dag kom en telefon fra Utenriksdepartementet. De kunne fortelle at Frode etter forholdene hadde det bra. Men de kunne ikke si mer.

Anita fryktet at det hadde skjedd noe med ektemannen. Han kunne ha blitt overfalt, eller fått et illebefinnende.

- Vi fryktet vel at han var blitt overfalt. Selv om Frode alltid var forsiktig, så fryktet man alltid det verste, sier Anita Berg ettertenksomt.

Uvissheten

- Meldingen om at Frode var funnet, kom samtidig med at nettopp det Norwegian-flyet Frode skulle kommet hjem med, landet på flyplassen her i Kirkenes.

- Uvissheten var steinhard, det var fryktelig vondt, sier Anita.

Etter en ukes tid fikk hun et brev fra norske utenriksmyndigheter, hvor det stod svart på hvitt at Frode var siktet etter flere paragrafer i Russland, og russerne mente han var spion.

- Jeg ble lyn forbanna. Spion, nei det er jo ikke Frode. Han er ikke sånn.

To ganger har hun fått snakket med ektemannen på telefon.

- Jeg var i Vadsø da mobilen ringte første gang. Jeg så det var et utenlandsk nummer og la på. I det jeg brøt samtalen syntes jeg det stod Moskva. Heldigvis ringte de opp igjen. Da var det en tolk om satt meg over til Frode. Vi fikk snakket sammen. Han var tydelig preget av oppholdet i fengselet.

- Uverdig

Anita beskriver Frode Berg som sterk psykisk, men hun er bekymret for skadevirkningen av fengselsoppholdet i fengselet i Moskva.

- Frode vil ikke at jeg skal komme til Moskva. Han sa han var bekymret for min sikkerhet. Derfor har søsteren min - Gry - nå søkt om å få komme og besøke ham. Ambassaden i Moskva har hjulpet oss med søknaden. Men vi vet fortsatt ikke om Gry får komme inn og møte Frode.

Anita Berg trekker pustene og titter ned før hun sier hva hun mener om TV-bildene fra fengslingsmøtet.

- Det var fryktelig uverdig å se Frode i et bur. Det var som en utstilling, de viste ham fram som et dyr.

E-tjenesten

Hun legger ikke skjul på hva hun mener om E-tjenesten og de som vervet mannen hennes til å bli kurer.

- E-tjenesten bør virkelig ta ansvar for hva de har gjort mot Frode og vår familie. Jeg blir veldig provosert når jeg tenker på dem. De burde skamme seg, sier Anita før hun fortsetter:

- Det minste vi kan forlange er at norske myndigheter rydder opp, og får Frode hjem så fort som mulig.

HÅPER PÅ ERNA SOLBERG: Frode Bergs kone, Anita Berg, håper at statsminister Erna Solberg tar tak i Frode Berg-saken. - Saken må få en politisk løsning, sier Anita Berg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
HÅPER PÅ ERNA SOLBERG: Frode Bergs kone, Anita Berg, håper at statsminister Erna Solberg tar tak i Frode Berg-saken. - Saken må få en politisk løsning, sier Anita Berg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Hun beskriver de siste månedene som et mareritt.

- Heldigvis har jeg fått mye støtte og hjelp fra familie og venner. Også folk vi ikke kjenner har forsøkt å hjelpe. Sjømannspresten som var på jobbreise til Moskva har forsøkt, biskopen i Nord-Hålogaland har tatt kontakt. Vi har fått mye omsorg og varme, men Frode er fortsatt i fengselet i Moskva.

- Nå håper jeg at Erna Solberg tar direkte kontakt med Vladimir Putin, slik at Frode kan komme hjem. Han er ingen spion, sier Anita Berg.

E-tjenesten har tidligere gitt følgende kommentar til Dagbladet om saken:

- Frode Berg-saken er en konsulær sak, og alle henvendelser må derfor rettes til Utenriksdepartementet. Utover dette har E-tjenesten ingen kommentar til spekulasjoner rundt saken, skriver kommunikasjonssjef Kim Gulbrandsen til Dagbladet.

UD har sagt følgende om Frode Berg-saken etter Dagbladets avsløring:

- Utenrikstjenesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser. Blant annet gjennom besøk i fengselet for å gi praktisk bistand, og å være til stede på rettsmøter, svarte utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i går, søndag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media