FORSVARER: Advokat Carl Rieber-Mohn har bistått Mikael Davud i lange avhør med PST, og fikk i dag vite at også Davuds kone har blitt hentet inn til avhør. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
FORSVARER: Advokat Carl Rieber-Mohn har bistått Mikael Davud i lange avhør med PST, og fikk i dag vite at også Davuds kone har blitt hentet inn til avhør. Foto: ELISABETH SPERRE ALNESVis mer

Kona til terrorsiktet avhørt om Tyrkia-reise

- Skulle treffe naturmedisin-lege, fortalte kona til Mikael Davud (39) til PST.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Kona til den 39 år gamle uigur-kinseren Mikael Davud ble i dag hentet hjemme av PST-tjenestemenn og avhørt i flere timer før hun ble kjørt tilbake igjen.

Kvinnen er ikke siktet i saken, men blir nå bedt om gi detaljert informasjon om ektemannens bevegelser, ifølge advokat Carl Rieber-Mohn, som er forsvarer for 39-åringen.

Spurte om reiser PST mener Davud er hovedmannen i saken der han og to andre oslomenn, usbekiske David Jakobsen (31) og irakeren Shawan Sadek Saeed Bujak (37), er fengslet og siktet for å ha planlagt ett eller flere bombeangrep i Norge.

Sist lørdag skrev Dagbladet at Davud har bekreftet å ha vært på reise til Istanbul i Tyrkia og til Pakistan, men at han har helt andre forklaringer på utenlandsturene enn opplæring i terrorisme og møter med al-Qaida.

I dag ble også Davuds kone stilt detaljerte spørsmål om turer til utlandet, særlig en lengre reise til Tyrkia i 2009 der ekteparet dro sammen.

- Hun har forklart PST at hun i forbindelse med sykdom var i kontakt med en naturmedisin-lege i Tyrkia. I tillegg hadde en tyrkiareise sammenheng med at både hun og mannen hadde vansker med å få seg jobber i Norge. De ønsket derfor å etablere en form for handelsvirksomhet der nede, sier advokat Rieber-Mohn til Dagbladet.

Forretningsdriften som var på tegnebrettet ble ikke noe av, ifølge ekteparet. Kona stiller seg i likhet med Davud helt uforstående til terroranklagene.

- Hun opplyser at det var reisevirksomhet og kontakter i utlandet som var hovedfokus, men hun følte at det hele tiden nærmest ble spurt nye spørsmål før hun hadde fått svart ordentlig på det forrige, sier Rieber-Mohn om avhørssituasjonen.

Sentralt tema Etter det Dagbladet får opplyst, var det etter den lengste Tyrkia-turen, som ble avsluttet i fjor sommer, at det ble satt i gang omfattende overvåkning av Davud.

PST mener å kunne knytte den påståtte hovedmannen til flere navngitte personer kjent fra saker om internasjonal terrorisme, men det er så langt ikke kjent hvilke beviser som eventuelt knyttes til Tyrkia-reisene.

I tillegg til de angivelige al-Qaida-koblingene i saken, har PST gjort flere viktige tekniske funn som knyttes til produksjon av acetonperoksidbomber. Blant annet ble flere av de potensielle ingrediensene funnet i kjellerboden til den ene siktede, Shawan Sadek Saeed Bujak (37). Siktede David Jakobsen har på sin side fortalt at han fikk i oppdrag av Davud å kjøpe hydrogenperoksid, et sentralt element i det aktuelle sprengstoffet.

Davuds forsvarer Rieber-Mohn opplyser at han ikke kan kommentere avhørene av 39-åringen eller detaljer i saken, men understreker at Davud fastholder sin uskyld.

- Han har ikke endret oppfatning. Han mener han ikke har noen rolle i denne saken og at han ikke har gjort noe galt, sier advokaten, som kommer til å anke fengslingskjennelsen fra mandag.

PST opplyser til Dagbladet at sikkerhetstjenesten ikke vil kommentere utviklingen i terrorsaken på noen måte før fengslingsmøtet i morgen, der Oslo tingrett skal beslutte om Shawan Sadek Saeed Bujak kan holdes varetektsfengslet. Bujak ble i går utlevert fra Tyskland, der han ble pågrepet under den koordinerte politiaksjonen forrige torsdag.