SITTER I ISOLASJON: Den 36 år gamle mannen sitter som tre andre menn varetekstfengslet i Stavanger, siktet for å ha noe med drapet på Tina Jørgensen i 2000 å gjøre. At de møttes på denne stranda i Lyngdal, er ikke så rart - det gjorde alle ungdommer på Sørlandet, sier kona. Foto: Øistein Norum Monsen / Privat, med familiens tillatelse
SITTER I ISOLASJON: Den 36 år gamle mannen sitter som tre andre menn varetekstfengslet i Stavanger, siktet for å ha noe med drapet på Tina Jørgensen i 2000 å gjøre. At de møttes på denne stranda i Lyngdal, er ikke så rart - det gjorde alle ungdommer på Sørlandet, sier kona. Foto: Øistein Norum Monsen / Privat, med familiens tillatelseVis mer

Kona til Tina-drapssiktet: - Hadde vi visst at han skulle bli pågrepet, hadde vi reist hjem og sagt ha det til barna

Drapssiktet etter å ha blitt bedt om å melde seg for politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kona til den ene av de fire mennene fra Sørlandet som er siktet for drap eller medvirkning til drapet på Tina Jørgensen, kan ikke forstå at politiet mener ektemannen kan ha noe å gjøre med den 15 år gamle drapssaken.

- Hele denne saken er absurd. Alle som kjenner mannen min, vet at han ikke har noe med denne saken å gjøre. En slik hemmelighet ville han aldri i livet klart å holde på, sier hun til Dagbladet.

«Se om jeg kan hjelpe» Hun har barn med den siktede mannen som nå sitter hos politiet i Stavanger. I fire år har de vært gift. Nå er ektemannen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, to av dem i full isolasjon. Han nekter straffskyld.

- Måten han nå framstilles i media, stemmer ikke. Det er fortvilet å lese. Han er rusfri og vi har vært sammen i seks år. Før det hadde han vært rusfri i vel tre år. At de fire er i samme vennegjeng, stemmer ikke, sier kona.

- Lyngdal er en så liten plass at alle i samme aldersgruppe jo er i samme omgangskrets, sier hun.

Torsdag kom meldingen om at en person var pågrepet for drapet som skjedde i 2000. Deretter ble ektemannen hennes bedt om å melde seg for politiet.

- Han kunne ikke skjønne at han ble innkalt, men sa «de skal sikkert bare snakke med meg og se om jeg kan hjelpe», gjengir hun.

De to satte seg i bilen og kjørte til politistasjonen.

- Snakket om saken - Vi rakk å snakke litt i bilen, og jeg spurte «vet du noe om drapet?». Nei, det gjorde han ikke. Han sa han jo som alle andre husker saken godt, han bodde også i Stavanger i tida etter drapet, og etter at en person fra Lyngdal ble pågrepet snakket vi jo om hvem det kunne være som hadde gjort noe sånt.

Tina Jørgensen hadde vært på byen med kjæresten i Stavanger da hun ble meldt savnet i september 2000. I oktober samme år ble hun funnet drept, skjult i en kum.

Sørlandskvinnen husker at hun og mannen snakket om saken i 2013, da politiet gjenåpnet saken.

DREPT: TIna Jørgensen (20). Foto: Privat / NTB Scanpix
DREPT: TIna Jørgensen (20). Foto: Privat / NTB Scanpix Vis mer

- Vi snakket om saken som alle andre gjør, og som man snakker om andre drapssaker som er uløst. Hun hadde jo vært her i området, og mannen min hadde møtt henne gjennom en av de siktede. Man lurer jo på hva som har skjedd, sier hun.

På vei til politistasjonen snakket de om at de var nysgjerrige på hvem den pågrepne kunne være, og før de var framme hadde de funnet ut av det.

- Mannen min sa de hadde gått i samme klasse eller på samme skole, men aldri hadde vært venner, sier hun.

Fikk vite på nettet Vel framme på politistasjonen, ventet hun på mannen mens han snakket med politiet, forteller hun. Hun sier hun først fant ut at mannen hennes ikke bare ble avhørt - men ble siktet for drap og dermed fraktet til Stavanger av politiet - i nettavisene.

- Hadde vi visst at han skulle bil pågrepet, hadde vi reist hjem og hentet barna og sagt ha det. Han ble tatt med, politiet kom ut og sa at han ikke kommer ut igjen, sier hun.

Siden har hun snakket med mannen én gang på telefon.

Dagbladet erfarer at alle de fire tilhørte samme vennegjeng og at de på starten av 2000-tallet ofte dro til Stavanger for å feste. Alle de fire siktede er tidligere domfelt flere ganger.

I dommene beskrives et liv med rus, angst og kriminalitet.

- Vi som kjenner mannen min, føler alle de fire dras over samme kam. Det stemmer ikke at de reiste til Stavanger for å feste sammen. Han har vært helt åpen om at han tidligere i livet har hatt det tøft, men han fikk livet på rett kjør, har barn, fast jobb og bolig. Han kunne ikke gjort en flue fortred, sier kona.

- Han hadde brutt sammen Politiet har uttalt at bakgrunnen for de tre pågripelsene etter den første mannen ble siktet, er hva førstemann fortalte i avhør. Det er uklart hvordan han stiller seg til siktelsen, men de tre andre nekter.

- Mannen min og en av de siktede var barndomsvenner. De vokste opp sammen. Men det er lenge siden de har hatt kontakt, mens de to andre ikke har vært annet enn jevnaldrende menn fra samme område. Lyngdal er en så liten plass at alle i samme aldersgruppe jo er i samme omgangskrets, sier kona.

I dag skriver Dagbladet at en drapshemmelighet kan fungere som lim i en gruppe, om man sammen vet at man skjuler en forbrytelse. Rettspykolog Pål Grøndahl sier imidlertid at noen kan leve med en slik hemmelighet, mens det for andre vil være vanskelig å ikke sprekke.

- Hadde han vært med på noe sånt, hadde han brutt sammen. Slik vi kjenner mannen min, har han alltid vært en ærlig mann med mye følelser. Jeg har kjent ham siden jeg var ti, tolv år og før vi ble sammen i voksen alder var vi kjærester da vi var yngre, sier kona. 

- Han kunne ikke gått med den hemmeligheten i 15 år.

Da de to ble kjærester, ble de enige om at ærlighet var det viktigste i forholdet deres.

- Han fortalte alt om rullebladet sitt. Det har aldri vært noe vondt i den gutten. Det han er dømt for, er små saker, sier hun.

Mistet faren året etter At ektemannen skal ha endret personlighet i året etter drapet, slik det beskrives for samtlige av de siktede mennene, sier hun kan komme av noe helt annet enn drapet på Tina.

- Faren hans døde helt i begynnelsen av 2001 (Tina Jørgensen ble funnet drept i oktober 2000, red.journ.). Det er klart rusen kan ha eskalert litt etter det, sier hun.

Hjemme på Sørlandet holder hun håpet oppe for at barnefaren skal komme hjem snart.

- Foreløpig må vi bare finne en løsning, og forhåpentligvis sjekker politiet ham ut av saken slik at han kan komme tilbake. Det er ingen bevis mot ham i denne saken, annet enn at førstemann har pekt ham ut. Såfremt ingen kan legge bevis mot ham på bordet, så kommer jeg aldri til å tro at han har noe med drapet å gjøre.

Mannens advokat, Trond Wåland, sier til Dagbladet at også mannen stiller seg uforstående til siktelsen.  Han nekter straffskyld, som to av de andre i saken.

Stavanger 20150918. Varetektsfengsling Tine Jørgensen , Fire menn fremstilles . Herdis Traa . Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Stavanger 20150918. Varetektsfengsling Tine Jørgensen , Fire menn fremstilles . Herdis Traa . Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Han forklarer at han ikke har noe med denne saken å gjøre. Det betyr at også han er svært overrasket over å bli siktet i denne saken, sier Wåland.

Det er fortsatt uklart hvordan mannen som først ble pågrepet stiller seg til drapssiktelsen.

LES OGSÅ: Barndomsvenn om Tina-siktet: - Vi var som brødre

LES OGSÅ: Ordføreren om pågripelsen av de Tina-siktede: - Dette rammer Lyngdal hardt

LES OGSÅ: Tinas mor: - Endelig ser det ut som noen har fått trøbbel med samvittigheten

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram