RIDETUR: Kim Jong-un har tatt seg en ny ridetur i vinterlandskap. Kona Ri Sol-ju rir på hesten til høyre i bildet. Foto: Korean Central News Agency. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Kim Jong-un

Kona tilbake: - Virkelig bekymret

Kim Jong-un viser fram kona for første gang på månedsvis. Det betyr at han mener alvor med truslene, mener norsk forsker.

Publisert
Sist oppdatert

Ri Sol-ju er Nord-Koreas førstedame. Siden hun første gang ble sett ved Kim Jong-uns side, har hun jevnlig dukket opp med ham ved ulike anledninger. Alltid smilende og vinkende.

Når hun nå dukker opp i ferske propagandabilder publisert av det statlige nyhetsbyrået KCNA, har det gått nesten et halvt år siden hun ble avbildet i offisiell sammenheng.

Det mystiske fraværet har først til spekulasjoner rundt hva som kan være årsaken, der en mulig graviditet er blant teoriene.

Hun skal imidlertid ha blitt sett sammen med sin ektemann under et besøk på et feriested ved Kumgangfjellet på Nord-Koreas østkyst, ifølge NK News.

Søstera har tatt hennes plass

Siden nordkoreanske medier begynte å omtale Ri Sol-ju som førstedame, har hun som regel blitt omtalt minst én gang i måneden.

I hennes fravær de siste månedene har Kims søster, Kim Yo-jong, tatt hennes plass ved diktatorens side, blant annet under feiringen av Kims bestefar, landsfader Kim Il-sung, i juli.

Det er imidlertid ikke første gangen at førstedamen har holdt seg borte, eller blitt holdt borte, fra offentlighetens søkelys over en lengre perioder.

I 2016 var Ri borte fra offentligheten i sju måneder, og det ble spekulert på om diktatorens kone var alvorlig syk, gravid, eller ikke lenger en del av mannens liv. Disse spekulasjonene ble til dels avkreftet da Ri dukket opp på et bilde med Kim i desember samme år.

- Tror vi får en akutt krise

I de nye bildene kan man se Kim Jong-un lede en gruppe ryttere, inkludert kona, gjennom et snødekt landskap på vei mot Paektufjellet, en sovende vulkan på grensen til Kina.

Den unge diktatoren har ligget relativt lavt i terrenget siden samtalene om atomnedrustning mellom USA og Nord-Korea strandet i februar i år.

I etterkant har de krevd at USA legger vekk sin «fiendtlige politikk» overfor landet, men på tross av nye diplomatiske samtaler i oktober, skal det være så godt som stillstand i forhandlingene.

<strong>RIDETUR:</strong> Dette er diktatorens andre ridetur på det «hellige» fjellet på under to måneder, ifølge myndighetene. Foto: KNS / AP / NTB Scanpix
RIDETUR: Dette er diktatorens andre ridetur på det «hellige» fjellet på under to måneder, ifølge myndighetene. Foto: KNS / AP / NTB Scanpix Vis mer

Den norske Asia-forskeren Stein Tønnesson ved Prio mener det brygger opp til en ny krise mellom USA og Nord-Korea.

- Jeg tror vi får en akutt krise rett etter nyttår, og havner tilbake der vi var i 2017. Kim Jong-un reiser nå rundt og forbereder befolkningen på krig, sa han til Dagbladet forrige uke.

Ifølge Tønnesson har Kim bestemt seg for at deadline for forhandlingene går ut ved nyttår.

- Virkelig bekymret

Forskeren er på ingen måte beroliget etter å ha sett på de nye bildene, og mener det er en symbolsk beskjed til koreanerne og verden for øvrig om at vi står foran «noe dramatisk».

<strong>BEKYMRET:</strong> Asia-forsker Stein Tønnesson. Foto: Prio
BEKYMRET: Asia-forsker Stein Tønnesson. Foto: Prio Vis mer

- Nå er tålmodigheten slutt. Kim tar dermed en rekke symbolske initiativer, som å forberede til konfrontasjon og sende signaler til Trump. Når han sier det, så mener han det - han kan ikke backe ut med mindre de kommer fram til en avtale, sier Tønnesson.

Han mener den mulige krisen kommer på et svært ubeleilig tidspunkt for USA, med en president som står midt oppi en krevende riksrettsprosess, og som har byttet ut en rekke sentrale medarbeidere.

- Hva Kim finner på vet ikke jeg, men det vil kanskje ikke være nok med en rakettutskytning. Det kan tenkes å bli noe enda mer provoserende, som å slå til militært mot Sør-Korea eller Japan for å teste hva Trump og president Moon (president i Sør-Korea red.anm.) foretar seg.

Tønnesson påpeker at president Moon er en «forsoningens mann», men også en mann med militær bakgrunn og på ingen måte noen pasifist. Et angrep kan altså resultere i en krig mellom de to landene.

- Jeg er virkelig bekymret for hva det nye året kommer til å bringe.

Har trolig tre barn

Ri Sol-ju dukket først opp i offentlighetens søkelys mot slutten av 2011, da en da uidentifisert kvinne ble avbildet ved Kims side. Sommeren etter ble forholdet mellom Kim og Ri bekreftet.

I den forbindelse sa analytiker Cheong Seong-chang til South The Korea Times at de sannsynligvis giftet seg i 2009.

Den dag i dag vet vi fortsatt så lite om henne at de lærde strides over hvor gammel hun er, hvor mange barn hun har og hva relasjonen mellom hun og landets diktator faktisk er.

<strong>SIST SETT:</strong> Her er Ri Sol-ju avbildet sammen med Kim Jong-un under et statsbesøk i Kina i juni, som er forrige gang noen så snurten av henne. Foto: KCNA via KNS / AFP / NTB Scanpix
SIST SETT: Her er Ri Sol-ju avbildet sammen med Kim Jong-un under et statsbesøk i Kina i juni, som er forrige gang noen så snurten av henne. Foto: KCNA via KNS / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Hvorfor hun nå har vært borte fra offentligheten er det bare de innvidde som vet. Ifølge Tønnesson har Nord-Korea en lang tradisjon for at mannlige så vel som kvinnelige ledere forsvinner i en periode, for så å dukke opp igjen.

- Det er ofte spekulasjoner rundt dette, og om det har å tillit å gjøre. Det jeg kan si er at Ri Sol-ju har vært en vellykket talsperson for landet sitt.

- På hvilken måte?

- Hun er en tydelig ressurs for Kim og hans legitimitet. Ved å vise henne fram, viser de en sterk og handlekraftig ledelse med selvtillit. At hun er med på bildene er et ytterligere tegn på at dette er alvor.

Har trolig tre barn

Historien om Ri er som nevnt preget av analyser, teorier og spekulasjoner.

Hun ha født et barn i 2010, ett i 2013 og ett i 2017. Det er ikke fastslått med sikkerhet hva slags kjønn ekteparets førstefødte er, men det sørkoreanske parlamentsmedlemmet Kim Byung-kee fortalte i 2017 at det var en gutt.

Parets mellomste barn er ei jente. Det kunne den karismatiske basketballstjerna Dennis Rodman, som har utviklet et høyst oppsiktsvekkende vennskap med Kim, avsløre etter et besøk i Nord-Korea i 2013.

- Jeg holdt babyen deres Ju-ae og snakket med Ri også. Han er en god far og har en nydelig familie, fortalte Rodman til The Guardian.

At Ri fikk et tredje barn i 2017 er noe uvanlig, gitt at nordkoreanske kvinner stadig sjeldnere får flere enn to barn. Flere har spekulert i at Ri kan ha blitt presset til å få et tredje barn «dersom hennes to første var jenter», ifølge nyhetsbyrået UPI.

Ifølge Ahn Chan-il, nordkoreansk avhopper og forsker, er det «et press for å føde en sønn raskt, fordi regimet ikke er så solid».

HANOI: For andre gang skal diktatoren Kim Jong-un og Donald Trump møtes. Denne gangen i Hanoi i Vietnam. Men kritikere frykter et møte uten det alt for store å vise til. Reporter: Nicolai Delebekk / Video: Nicolai Delebekk/NTB/Scanpix Vis mer

Vet lite om bakgrunnen

Man vet også svært lite om førstedamens bakgrunn. Ifølge The Daily Beast er navnet hennes trolig en pseudonym.

Sørkoreanske analytikere mener at hun kommer fra en familie som tilhører partieliten, der faren er en akademiker og mora er fødselslege.

Hun er sannsynligvis rundt 30 år, og skal ha studert sang i Kina.

I 2005 besøkte hun Sør-Korea, som en del av et cheerleadinglag. Da skal hun også ha vært en del av et kor som sang «jeg liker landet mitt best», ifølge Reuters.

Det har også blitt hevdet at hun har opptrådt flere ganger i utlandet, som en del av gruppa Unhasu Orchestra.

Ifølge avisa The Chosun skal myndighetene i Nord-Korea har prøvd å «slette fortida hennes som sanger og underholder ved å konfiskere populære, uoffisielle CD-er med hennes musikk». Sangen «Sobaeksu» skal være blant de mest populære.

«Respektert førstedame»

I 2018 ble Ri «forfremmet», i alle fall rent språklig. Da begynte de statlige mediene i Nord-Korea å omtale henne som «respektert førstedame» i stedet for «kamerat», skriver The Guardian.

Dette var første gang på mer enn 40 år at statlig nordkoreansk media brukte denne tittelen.

Ifølge analytikere måtte forfremmelsen ses på som en del av Nord-Koreas forsøk på å framstille seg selv som en «normal stat», under oppkjøringen til toppmøtet mellom lederne i Nord-Korea, Sør-Korea og USA.

Nord-Korea har i løpet av de siste ukene takket nei til både toppmøter med USA og et felles asiatisk toppmøte.

Nord-Korea krever at amerikanerne må tilby en avtale med vilkår som er akseptable for begge parter i atom- og sanksjonssamtalene mellom landene.

Ifølge Tønnesson er det avgjørende at Trump og Kim kommer til enighet på vegne av dine respektive land.

- Det eneste som kan løse denne situasjonen, er at de to topplederne møtes og kommer til en avtale, men de har alt møttes tre ganger uten å få til noen avtale. Det er vanskelig å forestille seg at Trump og Kim på egen hånd, uten et apprat som har reelle forhandlinger på forhånd, skal komme fram til en forpliktende avtale, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer