Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kondom ved reisens slutt

Det er aldri for seint å bruke kondom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den oppsiktsvekkende nyheten fra Vatikanet nådde forsiden på aviser verden rundt. Paven vil heve kondomforbudet. Hiv og aids-epidemien har endelig fått pave Benedikt XVI til å erkjenne at kondomet er effektivt som beskyttelse mot smitte.Men den lille skriften i dokumentet, som kunne betydd et stort framskritt i kampen mot den dødelige epidemien, vil vise at Vatikanet fortsatt setter kristen moral over folks liv og helse. Etter grundige studier har en gruppe medisinere og teologer, ifølge avisen La Repubblica, kommet fram til at Vatikanet kan tillate en begrenset bruk av kondomer. Bare gifte menn som allerede er syke, får den katolske kirkes velsignelse til å beskytte sin kone mot smitte. Vatikanet er fortsatt motstander av å bruke kondom som prevensjon, enten det er mot sykdom eller graviditet.

Det ville vært komisk, hvis det ikke var så tragisk. Tolkningen av pavens nye budskap er at det tross alt er positivt når Vatikanet argumenterer med sykdomsfare, ikke familieplanlegging. Men når millioner blir smittet av hiv årlig, kan ikke pavens fortsatt restriktive syn kalles annet enn drepende. Vi vet også at 600 000 kvinner dør årlig av svangerskapsrelaterte årsaker. Prevensjons- og seksualopplysning kunne reddet mange. Pavens virkelighetsfjerne svar er å oppfordre til seksuell avholdenhet.Her er paven i en uhellig allianse med George W. Bush og konservative kristne i USA, som kjemper aktivt mot FNs arbeid med prevensjonsopplysning og svangerskapsomsorg. De mener det bidrar til flere aborter. Bush-administrasjonens reaksjonære abortpolitikk rammer dermed verdens aller fattigste.

Det er 12 år siden Gro Harlem Brundtland tok et oppgjør med Vatikanets dobbeltmoral i synet på prevensjon og abort på FNs befolkningskonferanse i Kairo: «Moral blir hyklersk når det betyr at millioner av kvinner dør som følge av uønskete svangerskap og illegale aborter.»Dr. Gros åpningstale var en sensasjon, fordi den gikk rett inn i det mest betente av alle spørsmål uten å legge fingrene imellom. Typisk norsk, ble det mumlet, og de mente ikke «god». Men den gangen het USAs president Bill Clinton. Det bidro til at Kairo-konferansen likevel ble en milepæl i kampen for å sikre kvinners reproduktive rettigheter.Med Bush i Det hvite hus har utviklingen gått i feil retning, både i USA og resten av verden. Siden den gangen har Aids utviklet seg til en epidemi på det afrikanske kontinent, og man er ikke særlig nærmere en vaksine. En 3000 år gammel oppfinnelse er fortsatt den mest effektive beskyttelse mot smitte - hvis man da ikke følger rådet om å avstå fra sex.

Før eller siden vil Vatikanet akseptere kondom og andre former for prevensjon som et mindre onde enn massedød og fordervelse. Imens skal hykleriet fortsette etter tro og ønske fra gamle menn i sølibat.Hvor ble det av femidomet?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media