Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kondomkutt kom overraskende i fleisen

Gir mindre til prevensjonsmidler i utviklingsland neste år. Men regjeringen lover at støtten opprettholdes over tid.

REDUKSJON, IKKE KUTT: Bistandsminister Dag-Inge Ulstein reduserer bistanden til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter neste år. Men totalrammen over tid blir opprettholdt, forsikrer han. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
REDUKSJON, IKKE KUTT: Bistandsminister Dag-Inge Ulstein reduserer bistanden til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter neste år. Men totalrammen over tid blir opprettholdt, forsikrer han. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

I neste års bistandsbudsjett har regjeringen redusert 254 millioner kroner i bistand til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR).

I praksis betyr dette kutt i norsk støtte til familieplanlegging, prevensjon og trygge aborter i utviklingsland.

Kuttet kommer til tross for at bistandsbudsjettet vokser med 1,36 milliarder kroner i Dag-Inge Ulstein (KrF) sitt første budsjett som utviklingsminister.

Frustrasjon i Ap

Anniken Huitfeldt (Ap) er opprørt.

- Regjeringen kutter i rettighetene til abort og prevensjon. Det burde Norge ikke gjøre når stadig flere slutter seg til alliansen av nasjoner som bygger sin nasjonale lovgivning for kvinner på foreldede religiøse dogmer om avholdenhet framfor beskyttelse. Enten det handler om Vatikanstaten eller Iran, forteller hun.

- Jeg er overrasket over kuttet fordi Høyre og Venstre har gått så høyt på banen på dette feltet. Dette kuttet på utviklingsbudsjettet kommer jo etter at KrF har tatt over statsrådsposten, sier Huitfeldt.

Donald Trump

Huitfeldt mener kuttet i støtte til seksuelle og reproduktive rettigheter er særlig skadelig av én grunn: Donald Trump.

Da Trump-administrasjonen tiltrådte i januar 2017 var en av de første beslutningene et dramatisk kutt i bistand knyttet til prevensjon og abort i fattige land.

Norge økte etter hvert sin bistand på feltet for å kompensere for Trump-kuttet, blant annet etter løfter fra statsminister Erna Solberg (H). Huitfeldt mener regjeringen nå har gitt etter for Trump og i praksis gått tilbake til samme bistandsnivå før USAs kutt.

- Med KrF inn i regjering og en relativt liten men likevel symboltung innskrenking av abortloven, har Norge dessverre også blitt føyd til lista av land hvor kvinners rettigheter svekkes, sier hun.

Fra 2013 har Norges bidrag til seksuelle og reproduktiv helse og rettigheter i utviklingsland gått tilbake. I det siste budsjettet til den rødgrønne regjeringen ble det brukt 2 milliarder på feltet. I 2020 setter av regjeringen 1,3 milliarder til feltet.

- Ikke kutt, men variasjoner

Utenriksdepartementet forteller Dagbladet at Norge har forpliktet seg til å gi 10,4 milliarder til seksuelle og reproduktive rettigheter i perioden 2020 - 2025.

Det er likevel riktig at det gis mindre penger til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter neste år. Men dette er fordi nivået naturligvis vil variere fra år til år.

Det er likevel ikke snakk om noe kutt, forsikrer UD.

- Norge kutter ikke i bistand til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Tvert imot opprettholdes støtten på et høyt nivå. Nivået vil variere noe fra år til år, men totalt sett vil forpliktelsen bli oppfylt, forsikrer utviklingsminister Dag-Inge Ulstein overfor Dagbladet.