LENKER OVERGRIPEREN: Justisminister Knut Storberget vil overvåke voldsovergriperne i steden for at ofrene bærer alarm.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
LENKER OVERGRIPEREN: Justisminister Knut Storberget vil overvåke voldsovergriperne i steden for at ofrene bærer alarm. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Konebankere kan få elektronisk fotlenke

Regjeringen foreslår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Regjeringen fremmer i dag et lovforslag om såkalt omvendt voldsalarm. Forslaget åpner for å idømme elektronisk kontroll ved kontaktforbud. Elektronisk kontroll vil være særlig aktuelt der noen er dømt for familievold eller der den dømte tidligere har brutt besøks- eller kontaktforbud, heter det i en fersk pressemelding fra Justisdepartementet.

- Byrdene må flyttes
Prøveprosjektet blir landsdekkende.

- Byrdene ved overgrep må flyttes fra offer til overgriper. I dag er det offeret som må være på vakt og gå med voldsalarm. Vi ønsker bedre beskyttelse for personer som utsettes for vold eller trusler om vold fra nåværende eller tidligere partner, sier justisminister Knut Storberget.

Elektronisk kontroll innebærer at domfelte må bære en fotbøyle som lades daglig. Hvis domfelte beveger seg innenfor områdene som kontaktforbudet gjelder for, eller dersom signalene fra fotbøylen opphører, utløses en alarm hos politiet.

Kontrollen skal være begrenset til disse forholdene, og åpner ikke for kontinuerlig overvåking av domfelte. Det foreslås også regler om sletting av opplysninger som er registrert i forbindelse med elektronisk kontroll i straffeprosessloven.

Regjeringen vil gjøre det straffbart å hindre gjennomføring av elektronisk kontroll, for eksempel gjennom å ødelegge utstyret.

Forslagene følger opp Soria Moria-erklæringen om prøveprosjekt med bruk av omvendt voldsalarm, i tillegg til målet om å forebygge bedre, oppklare mer, reagere raskere og rehabilitere bedre, framholder departementet.

Omvendt voldsalarm er en del av regjeringens innsats mot vold i nære relasjoner og er viktig for å beskytte personer som utsettes for vold eller trusler om vold av en kjent gjerningsperson.

- Støtter forslaget
Likestillingsombudet har lenge ment at ansvaret må flyttes over på mannen, som er den som har brutt loven. At det er mannen som blir pålagt å flytte vekk fra kvinnens hjemsted, at det er han som må bære voldsalarm og få sin bevegelsesfrihet innskrenket.

- Det er som regel kvinnen som er offeret for vold og trusler fra sin partner eller tidligere partner. Det er helt uakseptabel at det er kvinnen som må flytte, bære voldsalarm og leve et liv i frykt for når voldsutøveren kan dukke opp, har Bjørg Unstad, leder for samfunnsavdelingen hos Likestillings- og diskrimineringombudet (LDO) tidligere uttalt til Dagbladet.no.

Hun er glad for at Storberget nå følger opp.

- Vi støtter dette forslaget, og kan ikke se at Stortinget ikke vil gå inn for dette. Som del av en plan for å bekjempe vold, og gjøre livet enklere for voldsutsatte kvinner, er dette et godt tiltak, sier Unstad til Dagbladet.no.