Konemorder eller uskyldig?

I dag skal aktoratet oppsummere bevisene de mener er sterke nok til å dømme Gamal Hosein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor stor er tvilen? Hvem tror juryen på?

Seks ukers rettssak nærmer seg slutten.

I dag skal aktoratet oppsummere bevisene de mener er sterke nok til å dømme Gamal

Hosein. Forsvarerne vil bruke hele dagen i morgen til å kjempe for full frifinnelse.

Onsdag holder førstelagmann Arne Christiansen rettsbelæring. Deretter trekker de ti edsvorne kvinner og menn seg tilbake.

De sitter isolert til avgjørelsen er tatt:

Skyldig eller ikke skyldig.

Aktoratet: «Skyldig»

Dette blir trolig aktoratets indisierekke og påstander mot Gamal Hosein:

FORKLARINGENE:

Gamal har forklart seg motstridende og usant om hva som skjedde det døgnet Gry forsvant. Først sa han at videogrillen var åpen som vanlig. Seinere kom det fram at kiosken var stengt fram til kl. 16 på grunn av vareopptelling, og at dørene i perioder var låst. Hosein forklarte at han hadde kjørt en runde i sentrum natt til søndag, etter at grillen var stengt. Først flere dager seinere sa han at han også hadde vært i Porsgrunn samme natt. Hvorfor fortalte han ikke det med en gang?

MOTIV:

Det er dokumentert at Gry hadde et hemmelig kjæresteforhold til Gamals unge nevø, Arkan. Det gjorde Gamal rasende og gal av sjalusi og utløste at han kvalte og drepte Gry i grillen lørdag den 13. januar.

ANLEDNING:

Gry og Gamal var aleine bak låste dører i grillen. Ingen troverdige vitner så noensinne at Gry gikk fra grillen.

TAUST DRAPSVITNE:

Klokka 14.37 ringte Gry til ei venninne i Israel. Hun tok ikke telefonen, men hørte seinere på svareren at Gry ropte om hjelp, og at hun ble utsatt for vold. Hun skal ha gjenkjent stemmen til Gamal. Det er det siste livstegnet fra Gry.

VARSLET IKKE:

Gamal slo ikke alarm og etterlyste Gry da han kom hjem til tomt hus midt på natta. Tidligere har hun aldri overnattet andre steder uten avtale.

HERSKESYK:

Gamal var sjalu og herskesyk. En rekke vitneforklaringer befester at han hadde full kontroll på Grys bevegelser. Med en kniv i hånda skal han ha sagt «fra meg skilles du aldri».

HÅRET:

Da Gry ble funnet i Porsgrunnselva den 6. mars - nesten to måneder etter at hun forsvant - hadde hun håret oppsatt i nakken med sju spenner. Det tyder på at hun aldri forlot arbeidsstedet frivillig, fordi hun da pleide å gre og slå ut håret for å bli kvitt frityrlukt.

DØDSÅRSAK:

Obduksjonen viste at tobarnsmoren hadde kraftige bloduttredelser på hver side av strupehode. Forenlig med kvelning, ellers vanskelig å forklare.

LIKHUNDER:

To likhunder markerte uavhengig av hverandre for liklukt i et vaskerom i grillen til Hosein. Flere eksperter, der iblant Finlands fremste likhundekspert, er ikke i tvil om at hundenes markeringer er korrekte.

SAMLET:

Det er ikke uvanlig at det ikke finnes et fellende bevis i en drapssak, og at den omfattende bevisrekken mot Gamal Hosein ikke levner tvil om at han tok livet av kona. Juryen skal ikke ta hensyn til en «konstruert tvil».

Forsvaret: «Ikke skyldig»

Dette blir trolig forsvarernes viktigste argumenter og påstander for full frifinnelse:

INGEN DØDSÅRSAK

: Obduksjonen av Gry har ikke kunnet fastslå en entydig dødsårsak. Det er ikke en gang sikkert at tobarnsmoren ble drept. Hun kan ha vært utsatt for en ulykke eller ha tatt livet sitt.

INGEN TEKNISKE BEVIS:

Det er ikke ført bevis for at Gry er drept - langt mindre at ektemannen har gjort det. Til tross for intens etterforskning i grillen, i Gamals bil og på andre steder - er det ikke funnet et eneste teknisk spor som knytter tiltalte til ugjerningen. Forklaringen kan være enkel - han er uskyldig.

INGEN LØGNER

: Gamal har samarbeidet med politiet og forklart seg i avhør etter avhør. Han har ikke løyet eller gått bort fra tidligere forklaringer. De forskjellige forklaringene er bare nyanser og er helt naturlig etter som etterforskningen skred fram og ut fra hva den fortvilte ektemannen var mest opptatt av: Hva hadde skjedd med Gry?

INGEN LIKLUKT

: Da Gamal ble dømt til ti års fengsel i tingretten, ble likhundbeviset tillagt stor vekt. Nå er det lagt dødt etter at flere eksperter har vitnet i lagmannsretten - inklusive politisjef Ola Thune. Likhundene kan ha markert feil. Og hvorfor markerte de ikke i lasterommet til Gamals bil som påtalemyndigheten mener han fraktet liket bort i?

SÅ GRY

: Påtalemyndigheten kan ikke bevise at Gry ikke forlot Faresgrillen. En rekke vitner har fortalt at de så en person de mener var Gry lørdag ettermiddag/kveld.

BEVISBYRDEN

: Påtalemyndigheten må bevise at en tiltalt er skyldig. Uansett er tvilen så stor i denne saken at den må komme tiltalte til gode. Tvil i saken og mangel på bevis har lagmannsretten selv gitt uttrykk for i en fengslingskjennelse tidligere. Seinere er ikke saken tilført noe vesentlig nytt.

ALTERNATIVER:

Politiet har drevet ensrettet etterforskning mot Gamal Hosein. Alternative oppklaringer er ikke undersøkt.

KUNNE RØMT:

Gamal har hele tida bedyret sin uskyld. Han ble løslatt fra varetekt i januar og hadde hatt rikelig anledning til å rømme. Men han møtte i lagmannsretten for å bevise sin uskyld. Påtalemyndigheten tok feil også når det gjaldt fare for rømning.

LØGNTEST:

Gamal Hosein gjennomført en løgntest han ikke får anledning til å legge fram i retten. Gamal besto den omstridte testen.

SAMLET:

Det er mangel på bevis for at Gry er drept, og ingen bevis for at ektemannen tok livet av henne. Indisiekjeden som er forsøkt bygd opp mot tiltalte, holder ikke. Påtalemyndigheten har bevisbyrden - og tvilen skal komme tiltalte til gode. Ingen tvil om at det er tvil i denne saken.

<B>DREPT:</B> Gry Hosein
SNAKKER HAN SANT? Rettsaken mot Gamal Hosein nærmer seg slutten. Juryen gir sitt svar på om han er skyldig eller ikke i neste uke.