Konevoldsdom opphevet av Høyesterett

Kona hengt opp etter beina fra takbjelkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett har opphevet en dom i lagmannsrett på 3,5 år mot en 34 år gammel mann på grunn av saks-behandlingsfeil.

Mannen var dømt for grov vold mot sin kone.

Saksbehandlingsfeilen er knyttet til et krav fra den 34-åringen om at en sentral voldshandling i tiltalen skulle rekonstrueres da saken skulle behandles i lagmannsretten.

Voldshandlingen gikk ut på at mannen flere ganger skulle ha hengt opp kona etter beina med reip rundt en takbjelke.

Der ble hun hengende i to-tre timer.

Den tiltalte bestred både i tingretten og lagmannsretten at det var fysisk mulig for ham å henge kona opp på denne måten.

I forberedelsene til behandlingen av saken i lagmannsretten, ba mannens forsvarer, advokat Morten Furuholmen, om at det ble foretatt en rekonstruksjon av opphengingen.

Men lagmannsretten avslo anmodningen og viste til at en rekonstruksjon ville ha liten bevismessig betydning, og at den også ville være en stor psykisk belastning for fornærmede.Advokat fikk bot
Høyesterett mener at lagmannsretten på bakgrunn av opplysningene fra tiltalte burde ha søkt bedre innsikt i forholdene omkring opphengningen.

At retten unnlot å gjøre dette, er en saksbehandlingsfeil som må antas å ha virket inn på dommens innhold, og hele dommen er derfor opphevet, går det fram av kjennelsen fra Høyesterett.

Da kravet om rekonstruksjon av opphengningen ble avslått under behandling av saken, utførte Furuholmen en privat rekonstruksjon, men ble nektet å legge den fram som bevis i retten.

Bilder av rekonstruksjonen ble offentliggjort i to Oslo-aviser, og Furuholmen ble ilagt en rettergangsbot på 10 000 kroner fordi retten kom fram til at han sto bak offentliggjøringen.

Likestillingsforsker
Den 34 år gamle tiltalte mannen, som er fra Bangladesh og førsteamanuensis og likestillingsforsker på Høgskolen i Oslo, har hele tiden bedyret at han er uskyldig i saken.
Konevoldsdom opphevet av Høyesterett

Jenta har hevdet at hun ble systematisk mishandlet i alle de fem månedene hun bodde sammen med mannen sin i Norge.

Da det ble brann i bygården der paret bodde, våget ikke kona å komme ut av frykt for at blåmerkene hun hadde fra volden skulle bli oppdaget.

Mannen skal ha fortalt henne at hun ville bli sendt ut av Norge dersom volden ble oppdaget.

Advokat Furuholmen mener at hans klient er blitt utsatt for justismord, og at tenåringsbruden har påført seg selv skadene for å få opphold i Norge uavhengig av ekteskapet.

Professor-tvil
Professor Trond Eskeland har i forbindelse med Høyesteretts behandling av saken, stilt kritiske spørsmål ved konas forklaring i retten om at hun skulle ha kommet seg løs etter å ha blitt hengt opp etter beina.

Hengende etter beina skal hun ha dratt seg bort til et bord der det lå et sjal som hun stakk mellom de bundne beina.

Hun halte seg så med armene opp etter sjalet slik at tauet rundt beina ble slakt og hun kunne dermed frigjøre seg fra tauet.

- Det er lite sannsynlig at en person som etter å ha hengt med hodet ned i 2,5-3,5 timer og som har fått betydelig svekkelse i armene, ville være i stand til å bruke armene til å få et sjal mellom beina og så bruke dem til å hale seg opp og frigjøre seg fra tauet, har Eskeland skrevet i en rapport om saken.

Høyesteretts opphevelse av dommen betyr ny runde i lagmannsrett.

(NTB)

TAKBJELKER: Den unge jenta forklarer at hun ble hengt opp fire ganger i disse takbjelkene i stua.
LEVDE I FRYKT: Kvinnen har levd i stor frykt, men får nå norskundervisning og håper å ta utdannelse, ifølge bistandsadvokat Monica Lindbeck. Her er den unge jenta fotografert under saken i tingretten i fjor.