Konferanse mot seksuelt misbruk

Else Berit Kristiansen (37) ble seksuelt misbrukt av naboen sin fra hun fra sju til hun var tolv år. Nå ønsker 37-åringen å hjelpe andre seksuelt misbrukte barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

Hele ungdomstida til Else Berit ble ødelagt etter det langvarige misbruket hun ble utsatt for.

- Heldigvis er jeg så ressurssterk at jeg klarte å komme meg på beina igjen etter selvmordstanker og langvarig rusmisbruk, forteller Else Berit til Dagbladet.

37-åringen er initiativtaker til en konferanse om seksuelle overgrep som starter i Oslo i morgen. Konferansen arrangeres av Justisdepartementet, Nasjonalt ressurssenter for seksuelt misbrukte barn og Nasjonalforeningen for folkehelsen. Else Berit håper at konferansen kan få satt i gang en debatt som igjen fører til at seksuelt misbrukte barn kan få hjelp straks overgrepene blir kjent. I dag mener hun at barna ikke får ordentlig hjelp før etter saken er kommet for retten, noe som kan ta svært lang tid.

- Hjelpeapparatet rundt seksuelt misbrukte barn er hårreisende dårlig, sier 37-åringen. Selv fikk hun ikke hjelp før i voksen alder.

Rusproblemer

Det var en eldre bror av Else Berits venninne som misbrukte den unge jenta i fem år.

- Seksuelt misbruk mot barn var enda mer tabu enn det er i dag og jeg turte ikke å fortelle det til noen før jeg var 30 år, sier Else Berit. Allerede som 10-åring begynte Tynset-kvinnen å drikke store mengder med alkohol, hun skulket skolen og hadde psykiske problemer.

Til tross for hennes vonde barndom, klarte Else Berit å fullføre skolen med gode karakterer. Hun tror dette er mye av grunnen til at hun nå har kommet seg på beina.

- Undersøkelser viser for eksempel at de fleste jentene som prostituerer seg har opplevd overgrep, sier 37-åringen. Hun har møtt en rekke tidligere seksuelt misbrukte jenter, og forteller at deres erfaring er at hjelpeapparatet rundt om i Norge er for dårlig.

Gjenforening med overgriper

Den amerikanske psykologen Brian Abbott er invitert til Norge for å holde foredrag om behandlingsmetoden på konferansen som starter i morgen.

Han viste i dag til en amerikansk behandlingsmetode som går ut på at overgriperen gjenforenes med familien som en del av behandlingen. Han mener at dette i mange tilfeller er til barnets beste, og at det hindrer nye overgrep.

- Jeg synes behandlingsmetoden er interessant. I USA får i hvert fall barnet hjelp med en gang overgrepene blir meldt. I Norge må man vente til saken er behandlet i retten og da er det ofte for seint, sier Else Berit Kristiansen.

I morgen formiddag skal hun fremføre teaterstykket «Emma - om seksuelt misbruk» for deltakerne på konferansen om seksuelt misbruk.

HJELPE ANDRE: Else Berit Kristiansen hadde en tøff ungdomstid på grunn av seksuelt misbruk fra en nabo, men nå gjør hun sitt for å hjelpe andre i samme situasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer