Scandza Forum

Konferanse på hemmelig sted i Oslo i helga: «Hvite er i ferd med å bli i mindretall»

Rasister og nasjonalister fra flere land skal møtes i Oslo i morgen.

MINORITET I EGNE LAND: På facebooksiden til Scandza Forum blir hvite sagt å være på vei til å bli en minoritet i mange vestlige land.
MINORITET I EGNE LAND: På facebooksiden til Scandza Forum blir hvite sagt å være på vei til å bli en minoritet i mange vestlige land. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

118 personer er invitert til konferansen, som har tittelen «Globalism vs. The Ethnostate». De planlagte talerne inkluderer to ytterliggående representanter for alt-rightbevegelsen.

I beskrivelsen står det blant annet at hvite er i ferd med å bli en minoritet i flere land, og at politikerne overlater Europa og USA til innvandrere uten å ha spurt folket til råds.

Konferansen er i regi av foreningen Scandza Forum, som har Olav Torheim fra nettstedet Målmannen som daglig leder. Islendingen Frodi Midjord, som har fortid fra nynazistiske miljøer, omtales som «primus motor» for arrangementet.

Dagbladet har gjennom flere dager forsøkt å komme i kontakt med Torheim, men har ikke lykkes med dette. Dagbladet har forsøkt å få tak i Frodi Midjord for kommentar uten hell.

Det er fortsatt ukjent hvor konferansen, som er den andre i rekken, skal finne sted. Politiet er kjent med den, men ønsker ikke å kommentere ytterligere.

«Hvit nasjonalisme» og jødehat

Konferansen i Oslo er en oppfølger av en tidligere konferanse som fant sted i Stockholm 25. mai. Blant deltakerne der var den amerikanske psykologen Kevin MacDonald, som regnes som sentral i den mest rasistiske delen av alt-rightmiljøet.

Blant talerne lørdag er amerikanske Greg Johnson fra nettstedet «Counter-Currents». Det britiske nettidsskriftet Searchlight omtaler Johnson som en ledende ideolog innenfor «hvit nasjonalisme». I en artikkel på Counter-Currents omtaler Johnson jødene som «mektige og ondsinnede fiender som bærer en stor del av skylden for den hvite rasens tilbakegang», og skriver at de bør flytte til sin egen «etnostat» dvs. Israel.

En annen er Mike Peinovic alias Mike Enoch. Enoch er også amerikansk og kjent fra nettstedene «The Daily Shoah» og «The Right Stuff», som begge har blitt beskrevet som rasistiske og antisemittiske. Både Johnson og Peinovic fremmer et budskap om den hvite rasen som truet av den demografiske utviklingen, og som ofre for en moderne populærkultur som stadig gjør hvite menn til skurker på film og TV. Johnson og Peinovic regnes begge som del av alt-rightbevegelsen.

Ifølge konferansens facebookside skal den dekkes av den svenske internettradiostasjonen Red Ice Creations. Ifølge Daniel Poohl fra nettstedet EXPO er dette en radiostasjon som spiller en viktig rolle i dagens alternative medielandskap på ytre høyreside.

- Red Ice Creations var opprinnelig fokusert på konspirasjonsteorier, men har beveget seg i en raseideologisk og antisemittisk retning. Den sender på engelsk, noe som har hjulpet den å etablere seg internasjonalt, sier Poohl til Dagbladet.

Ifølge Searchlight er 118 personer invitert til konferansen, hvorav flere er kjente nynazister.

Ukjent sted

Det er ikke oppgitt noe sted for konferansen. Interesserte bes om å melde seg på via e-post. Ifølge facebooksiden til Scandza Forum koster det fem hundre kroner å delta.

På Facebook blir konferansen sagt å være i regi av foreningen Scandza Forum, som ifølge Brønnøysundregisteret er registrert i Bergen. Daglig leder er Olav Torheim, som også er redaktør for netttidsskriftet Målmannen. Nettstedet var opprinnelig viet til språkpolitikk, men er i dag dominert av politiske artikler med et ståsted langt til høyre. Torheim er også oppført som taler under konferansen.

Ifølge Målmannen er «primus motor» for konferansen islandske Frodi Midjord. Ifølge nettavisen Stockholms Fria har Midjord tidligere skrevet for partiavisen til nynazistiske Svenskarnas Parti. Ifølge tidsskriftet Hope Not Hate skal han også ha vært tilknyttet den svenske organisasjonen Nationalsocialistisk Front.

- Forkjemper for «høgnorsk»


Journalist og forfatter Øyvind Strømmen sier til Dagbladet at Målmannen profilerer seg som forkjemper for «høgnorsk», en svært konservativ form for nynorsk, men formidler meninger som ofte går langt ut i høyreekstremisme.

KLAR REDAKSJONELL PROFIL: Forfatter Øyvind Strømmen mener Målmannen formidler meninger som går langt ut i høyreekstremisme.
KLAR REDAKSJONELL PROFIL: Forfatter Øyvind Strømmen mener Målmannen formidler meninger som går langt ut i høyreekstremisme. Vis mer

- Målmannen har utmerket seg ved å reise rundt på en lang rekke arrangementer rundt i Europa i regi av nyfascistiske og nynazistiske miljøer. Noe av dette presenteres som rent journalistisk dekning, samtidig som Torheim har opptrådt i en dobbeltrolle som åpenbart politisk aktiv deltaker. For eksempel deltok han i et panel under Festival Boreal i Ungarn i 2012, sier Strømmen.

- Blar man gjennom noen årganger ser man også at nettstedet har hyllet franske Ordre Nouveau, en nyfascistisk bevegelse for noen tiår siden. Alt dette er uttrykk for en klar redaksjonell profil, selv om man til tider også har forsøkt å fremstille seg som et journalistisk medie, fortsetter han.

Øyvind Strømmen mener Målmannen og den aktuelle konferansen begge er representanter for retningen identitarisme. Identitarismen oppstod i Frankrike rundt 2003, men har spredt seg til en rekke europeiske land.

Hovedfienden for identitarismen er den multikulturalismen som har vært rådende pardigme de siste tiårene. Mange identitære ønsker å erstatte multikulturalismen med en «etnopluralisme» der kulturer skal holdes adskilt og dyrke hver sin egenart. Identitarismen forsøker å dyrke et intellektuellt image, samtidig som det er eksempler på at identitære har forsøkt å aksjonere mot skip som skal plukke opp flyktninger. De siste årene har det vært en økende overlapping med amerikansk alt-right.

- Vil vaske bort de største ulykkene for den hvite rasen

Ifølge Gerry Gable i Searchlight er formålet til identitærbevegelsen å «vaske bort det de anser som de største ulykkene for den hvite rasen».

- Den ene ulykken er andre verdenskrig og Hitlers nederlag. Den andre er sekstiåttergenerasjonen og fremveksten av den moderne venstresiden og multikulturalismen. Målet er å skape en ny ungdomsgenerasjon i opposisjon til dette. De ønsker ikke å rekruttere skinheads, men middelklasseungdom, studenter og om mulig lærerne deres, sier Gable til Dagbladet.

Øyvind Strømmen mener det er naturlig å se konferansen i forbindelse med arrangementet på Eldorado Kino i mai.

- Så vidt jeg vet er det ingen direkte forbindelse mellom de to arrangementene, men det er klart at Donald Trumps valgseier i USA og oppmerksomheten alt-rightbevegelsen fikk i kjølvannet av dette har fungert som inspirasjon for dem som ønsker å skape en alternativ høyreside, også her i Norge, sier Strømmen.

Daniel Poohl fra EXPO mener konferansen i Oslo har en tydeligere rasistisk profil enn tidligere konferanser.

- Det er en synligere nasjonalsosialistisk kobling her enn tidligere, med mer snakk om rase og om jødenes rolle, sier Poohl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer