Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konflikt får klokkene til å gå seks minutter saktere

Strømkonflikt har gjort elektroniske klokker i flere europeiske land seks minutter forsinket siden januar.

FORSINKET: Som følge av en strømkrangel mellom Kosovo og Serbia, har strømnettet i Europa hatt mindre strøm enn normalt. Det har ført til at klokker har blitt forsinket. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
FORSINKET: Som følge av en strømkrangel mellom Kosovo og Serbia, har strømnettet i Europa hatt mindre strøm enn normalt. Det har ført til at klokker har blitt forsinket. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Europeere som har kommet for seint på jobb har hatt mer enn bare det dårlige været å skylde på.

Siden midten januar har det felles strømnettet i Europa mistet enorme mengder kilowatt fordi Kosovo har brukt mer strøm enn de genererer.

Det har ført til at klokker som er tilkoblet strøm, som for eksempel elektroniske nattbord-klokker, radio-klokker eller stekeovn-klokker, har blitt seks minutter forsinket, skriver BBC.

Politisk uenighet

Det er strømnettet i fastlandseuropa er rammet av strømkrisen, noe som utgjør 25 land. Ifølge BBC er ikke Storbritannia eller de nordiske landene rammet.

De 25 europeiske landene har felles strømnett, noe som gjør at strømmen opererer i en synkronisert frekvens.

Problemet startet da Kosovo ikke genererte nok strøm til det felles strømnettet. Det er Serbia som har ansvaret dersom Kosovo ikke har nok strøm å levere til det europeiske strømnettet, skriver BBC. En politisk uenighet mellom landene gjorde at Serbia satte seg på bakbeina og valgte å ikke levere strøm på vegne av Kosovo, som de er pålagt.

ENTSO-E, som representerer strømoverføringsoperatører i de 25 europeiske landene, skriver i en pressemelding at spørsmålet nå er hvem som skal kompensere for strømtapet på 113 GWh (gigawattimer).

Stoppet avviket

De skriver at nedgangen i frekvensgjennomsnittet har påvirket de elektroniske klokkene som styres av frekvensen - ikke klokker med kvartskrystall. Datamaskiner eller mobiltelefoner skal ikke være berørte, skriver BBC.

ENTSO-E skriver at første steg i prosessen er å stoppe at klokkene blir mer forsinket. Det andre steget er å kompensere den manglende mengden energi.

Første steg i prosessen er allerede gjort.

- Avviket stoppet i går (tirsdag), sier Susanne Nies, pressetalsperson for ETSO-E, til BBC.

Fortsatt er spørsmålet hvem som skal kompensere for den tapte strømmen.

Gammel konflikt

Konflikten mellom Kosovo og Serbia strekker seg mer enn 20 år tilbake. Siden krigen på Balkan ble avsluttet i 1999, har den serbiske befolkningen nord i landet, som fortsatt er lojal mot Beograd, ikke betalt for strømmen de bruker, skriver The Guardian. I 2015 ble en strøm-avtale mellom landene inngått, men Serbia blokkerte implementeringen. Siden har strømmen vært et hett diskusjonstema mellom landene.

- De politiske uenighetene Serbia og Kosovo har påvirket strømmen. Hvis det ikke finnes noen løsning på politisk nivå, kan avviket forbli, skriver ETSO-E i pressemeldingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!