Det er i Hurdalsplattformen at regjeringen slår fast at de vil at Norge skal delta som observatør på det nevnte statspartsmøtet, noe som er gjenstand for en åpen konflikt mellom Norge og Nato.
- Dette er ikke populært i Nato. Natos politikk er at så lenge atomvåpen finnes, vil også Nato måtte ha dem. Det er ikke bra at Nato-medlemmer deltar i en prosess som gjelder ensidig nedrustning eller forbud - selv om man bare er observatør, advarer Haaland Matlary overfor Dagbladet.
Hun er professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo og medlem av det politiske partiet Høyre.
- Når det gjelder Norge, skjer dette av innenrikspolitiske årsaker, men det burde ikke skje. Vi er selvsagt på linje med Nato i realiteten og bør ha mot nok til å vise det.
Konflikt
I oktober uttalte Nato-sjef Jens Stoltenberg til VG at forsvarsalliansen ikke tror på at forbudstraktaten er veien å gå for å oppnå en tryggere verden.
Kort tid seinere gikk Stoltenbergs egen stabssjef, Stian Jenssen, enda lenger i en kronikk som ble publisert i samme avis. Jenssen skrev at forbudstraktaten er «uforenlig med medlemskap i Nato» og at dersom Norge slutter seg til traktaten, vil det «sette et bredt spekter av forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid med våre nærmeste allierte i fare».
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger