Jevgenij Prigozjin

Konflikt om soldatgrav

«Putins kokk» Jevgenij Prigozjin skal ha havnet i konflikt med myndighetene i St. Petersburg om hvor en Wagner-soldat skal begraves.

SENTRAL: Jevgenij Prigozjin har etter krigen i Ukraina blitt en svært sentral person i kretsen til president Vladimir Putin. Foto: Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP / NTB
SENTRAL: Jevgenij Prigozjin har etter krigen i Ukraina blitt en svært sentral person i kretsen til president Vladimir Putin. Foto: Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Jevgenij Prigozjin har blitt et kjent navn verden over, spesielt i kjølvannet av krigen i Ukraina. Den russiske oligarken leder det private militærselskapet Wagner-gruppa, og gruppa har sendt flere leiesoldater for å delta i krigen i Ukraina. Prigozjin har de siste månedene også blitt en av de mest sentrale personene i kretsen til president Vladimir Putin.

Nå skal Prigozjin imidlertid ha havnet i konflikt med myndighetene i St. Petersburg. Bakgrunnen er at myndighetene i byen ikke anerkjenner Wagner-gruppa som deltakere i krigen i Ukraina, skriver tankesmia Institute for the Study of War (ISW), og henviser til russiske medier.

Private militærselskap i Russland er i dag ulovlig. Det eneste kjente private militærselskapet er Wagner-gruppa.

HOVEDKVARTER: Russland har sendt flere leiesoldater fra Wagner-gruppa for å delta i krigen i Ukraina. Her er gruppas hovedkvarter i St. Petersburg. Foto: REUTERS / Igor Russak / NTB
HOVEDKVARTER: Russland har sendt flere leiesoldater fra Wagner-gruppa for å delta i krigen i Ukraina. Her er gruppas hovedkvarter i St. Petersburg. Foto: REUTERS / Igor Russak / NTB Vis mer

«Feige»

Ved å ikke anerkjenne Wagner-gruppa som deltakere, har det nå ført til konflikt om soldatgraver mellom Prigozjin og myndighetene i St. Petersburg.

Prigozjin krever at soldaten Dmitry Menshikov fra Wagner-gruppa skal begraves på en kirkegård med andre falne russiske soldater, men myndighetene i St. Petersburg setter angivelig en stopper for dette. De mener at soldaten ikke er en del av de russiske militære styrkene.

Dette reagerer Prigozjin sterkt på. Prigozjin sier at Menshikov kjempet for moderlandet sitt, mens myndighetspersoner i St. Petersburg er «feige» og gjemmer seg på kontorene sine.

Medlem av den russiske Statsdumaen, Andrey Kartapalov støtter Prigozjin, og uttalte at Wagner-soldater er fullverdige medlemmer av det Russland fortsatt omtaler som den «militære spesialoperasjonen» i Ukraina.

BRUTALT: Nylig ble den russiske desertøren Jevgenij Nuzjin brutalt drept av russiske Wagner-soldater. Nå hyller Wagner-sjef Prigozjin henrettelsesvideoen. Video: Youtube / Twitter / Telegram Vis mer

Langet ut

Konflikten med myndighetene i St. Petersburg er ikke første gang siden Russlands invasjon av Ukraina at Prigozjin har vært kritisk til myndighetenes beslutninger. Han skal angivelig ha gått til kraftig angrep på det russiske forsvarsdepartementet, skrev Washington Post i oktober. Prigozjin skal selv ha fortalt til Putin at militærsjefene ikke håndterer krigen godt nok.

- Prigozjin mener at ledelsen i Moskva ikke er hardhendte nok, og at Putin dermed bruker for lite makt. Wagner-gruppen ser ut til å ha stor klangbunn blant haukene i russisk politikk, samt blant militæreksperter og veteraner, sa Tormod Heier, professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole til Dagbladet tidligere i desember.

Kan bli terrorstemplet

Wagner-gruppa har i løpet av krigen i Ukraina blitt anklaget for en rekke krigsforbrytelser, blant annet massakren i Butsja tidligere i år. Siden gruppa ble stiftet i 2014 har de også blitt anklaget for krigsforbrytelser i Libya og Syria.

Amerikanske myndigheter vurderer å klassifisere Wagner-gruppa som en utenlandsk terrororganisasjon, skrev CNN i slutten av november. Ingen avgjørelse er tatt, men USAs president Joe Biden skal angivelig bli presset av både ukrainere og Kongressen til å klassifisere Russland som en statlig sponsor av terror.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer