Jevgenij Prigozjin har blitt et kjent navn verden over, spesielt i kjølvannet av krigen i Ukraina. Den russiske oligarken leder det private militærselskapet Wagner-gruppa, og gruppa har sendt flere leiesoldater for å delta i krigen i Ukraina. Prigozjin har de siste månedene også blitt en av de mest sentrale personene i kretsen til president Vladimir Putin.
Nå skal Prigozjin imidlertid ha havnet i konflikt med myndighetene i St. Petersburg. Bakgrunnen er at myndighetene i byen ikke anerkjenner Wagner-gruppa som deltakere i krigen i Ukraina, skriver tankesmia Institute for the Study of War (ISW), og henviser til russiske medier.
Private militærselskap i Russland er i dag ulovlig. Det eneste kjente private militærselskapet er Wagner-gruppa.

«Feige»
Ved å ikke anerkjenne Wagner-gruppa som deltakere, har det nå ført til konflikt om soldatgraver mellom Prigozjin og myndighetene i St. Petersburg.
Prigozjin krever at soldaten Dmitry Menshikov fra Wagner-gruppa skal begraves på en kirkegård med andre falne russiske soldater, men myndighetene i St. Petersburg setter angivelig en stopper for dette. De mener at soldaten ikke er en del av de russiske militære styrkene.

Ga Kadyrov drapsordre
Dette reagerer Prigozjin sterkt på. Prigozjin sier at Menshikov kjempet for moderlandet sitt, mens myndighetspersoner i St. Petersburg er «feige» og gjemmer seg på kontorene sine.
Medlem av den russiske Statsdumaen, Andrey Kartapalov støtter Prigozjin, og uttalte at Wagner-soldater er fullverdige medlemmer av det Russland fortsatt omtaler som den «militære spesialoperasjonen» i Ukraina.
Langet ut
Konflikten med myndighetene i St. Petersburg er ikke første gang siden Russlands invasjon av Ukraina at Prigozjin har vært kritisk til myndighetenes beslutninger. Han skal angivelig ha gått til kraftig angrep på det russiske forsvarsdepartementet, skrev Washington Post i oktober. Prigozjin skal selv ha fortalt til Putin at militærsjefene ikke håndterer krigen godt nok.

Hånet Putins fest
- Prigozjin mener at ledelsen i Moskva ikke er hardhendte nok, og at Putin dermed bruker for lite makt. Wagner-gruppen ser ut til å ha stor klangbunn blant haukene i russisk politikk, samt blant militæreksperter og veteraner, sa Tormod Heier, professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole til Dagbladet tidligere i desember.
Kan bli terrorstemplet
Wagner-gruppa har i løpet av krigen i Ukraina blitt anklaget for en rekke krigsforbrytelser, blant annet massakren i Butsja tidligere i år. Siden gruppa ble stiftet i 2014 har de også blitt anklaget for krigsforbrytelser i Libya og Syria.
Amerikanske myndigheter vurderer å klassifisere Wagner-gruppa som en utenlandsk terrororganisasjon, skrev CNN i slutten av november. Ingen avgjørelse er tatt, men USAs president Joe Biden skal angivelig bli presset av både ukrainere og Kongressen til å klassifisere Russland som en statlig sponsor av terror.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!