Konflikten i Kashmir en av verdens farligste

Atomkappløpet mellom India og Pakistan gjør Sør-Asia til verdens farligste region. Ingen andre steder i verden er atomprøvesprenninger blitt møtt med stormende jubel, og nasjonal optimisme, slik tilfellet var i Pakistan i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjedde da landet detonerte fem kjernefysiske sprengladninger som svar på Indias prøvesprengninger noen dager tidligere.

Store folkemasser samlet seg i gatene for å feire begivenheten, og opposisjonspartiene sendte støtteerklæringer til regjeringen. «Nasjonen kan nå heve hodet i stolthet,» het det i et av gratulasjonstelegrammene.

- India etablerer seg som atommakt, og vidreutvikler raketter, samtidig som utvikling av plutonium går sin gang. Pakistan forsøker etter evne å følge etter. Vi har et rustningskappløp i Sør-Asia, sier direktør Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt til Dagbladet.

Doktrine

17. august la India fram forslaget om en nasjonal doktrine for atomvåpen, og slår fast at de ikke vil nøle med å bruke atomvåpen dersom landet blir angrepet.

«Hensikten med Indias atomvåpen er å avskrekke fra bruk, og trussel om bruk, av atomvåpen mot India og landets militære styrker. Enhver motstander må vite at India kan og vil svare med atomvåpen for å skade og straffe Æ...Å hvis atomvåpen blir brukt mot India og landets militære styrker.»

Doktrinen, som er foreslått av Indias nasjonale sikkerhetsråd anbefaler også at landet utvikler et strategisk forsvarssystem hvor atomvåpen kan avfyres både fra landbaserte installasjoner, fly og ubåter.

Aggressivt

- Språkdrakten i forslaget har et truende og aggressivt preg, og oppfattes nok som provoserende i Pakistan. India forplikter seg imidlertid til ikke å være førstebruker av atomvåpen, og det er positivt, sier Lodgaard.

Men Pakistan, som har gått tapende ut av tre kriger med India - i 1947, 1965 og 1971 har ingen slik doktrine, og verken India eller Pakistan har undertegnet ikkespredningsavtalen eller prøvestansavtalen.

Den store trusselen de to land imellom er den uløste Kashmir-konflikten. Selv om både Pakistan og India vil unngå krig, er faren for at en triviell hendelse kan utvikle seg til krig mellom landene forsatt til stede. Kampene i Kashmir tidligere i sommer var ingen erklært krig, men rundt tusen soldater ble drept i den nesten to måneder lange konflikten.

-Selv om India og Pakistan ikke hadde erklært hverandre krig, bærer kampene alle krigens kjennetegn. Det motsier også lærebokas pillarer om at demokratier ikke går til krig mot hverandre, og at atommakter ikke går til krig mot hverandre, sa fredsforskeren, og viserektor ved FN-universitetet i Tokyo på et seminar ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo denne uka.

På Indias uavhengighetsdag 15. august slo Indias statsminister A.B. Vajpayee til lyd for å bygge ny tillit mellom India og Pakistan, men stilte samtidig spørsmål ved om det var mulig «så lenge terrorister trenet av Pakistan angriper India».

Bekymring

- Situasjonen i Sør-Asia fortoner seg i dag som mer bekymringsfull enn forholdet var mellom USA og Sovjet under den kalde krigen. USA og Sovjet har aldri vært i krig med hverandre, og ligger 5000 kilometer fra hverandre. I Sør-Asia er det lange felles grenser, og India og Pakistan har vært i krig med hverandre tre ganger siden uavhengigheten, India og Kina har vært i krig én gang. På toppen av dette kommer de uløste grensespørsmålene mellom Kina og India, og India og Pakistan, sier Sverre Lodgaard.