FRAMGANG? Koalisjonsstyrkene mener de har hatt god framgang i Libya, men innrømmer også at konflikten er fastlåst. Foto: AFP
FRAMGANG? Koalisjonsstyrkene mener de har hatt god framgang i Libya, men innrømmer også at konflikten er fastlåst. Foto: AFPVis mer

- Konflikten i Libya er fastlåst

Men koalisjonsstyrkene mener de har redusert kapasiteten Kadhafi med 30 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Koalisjonsstyrkene har redusert kapasiteten til Muammar Kadhafis bakkestyrker med om lag 30 til 40 prosent, ifølge USAs forsvarssjef. Men kampene er langt fra over.

- Det ser unektelig ut som om det nærmer seg en fastlåst situasjon, sier USAs forsvarssjef, admiral Mike Mullen.

- Men vi har redusert mellom 30 og 40 prosent av kapasiteten til bakkestyrkene hans, sa Mullen om Kadhafis styrker fredag.

Den amerikanske forsvarssjefen mener at det er lite som tyder på at al-Qaida er representert i den libyske opposisjonen.

- Vi er på vakt og oppmerksomme på dette, men jeg har ikke sett mye til det. Faktisk så har jeg ikke sett noen al-Qaida-representasjon der i det hele tatt, avsluttet Mullen.

Førerløse fly Torsdag opplyste USAs forsvarsminister Robert Gates at amerikanske førerløse fly, såkalte droner, er på vingene over Libya.
Opprørsrådet i landet uttrykte fredag stor tilfredshet med beslutningen om å ta i bruk droner mot Kadhafis styrker.

- Vi håper dette kan bidra til å lette situasjonen for innbyggere i Misrata, sier Mustafa Gheriani fra de libyske opprørernes nasjonale overgangsråd.

Misrata, som er Libyas tredje største by, har i flere uker vært under sterkt press fra regjeringsstyrkene.

Senatorbesøk Den amerikanske senatoren John McCain kom fredag til den opprørskontrollerte byen Benghazi. Da senatoren ankom en rettsbygning i sentrum av byen, ble han møtt av en begeistret folkemengde som ropte «Fritt Libya, vekk med Kadhafi, takk til Amerika, takk til Obama».

Opprørerne som kjemper mot Libyas leder Muammar Kadhafi, har sin base i Benghazi. Det er ventet at McCain skal ha samtaler med de libyske opprørernes nasjonale overgangsråd i løpet av fredagen.

(NTB)