Lørdag formiddag kom det meldinger om skyting sør for den sudanske hovedstaden Khartoum. Der pågår det kamper mellom Sudans hær og den paramilitære gruppa Rapid Support Forces (RSF).
RSF skal ha angrepet flere militærleirer. Kampene skal videre ha spredd seg mot presidentpalasset i hovedstaden. Hæren har satt inn flyvåpenet.
Volker Perthes, FNs spesialutsending til Sudan, fordømmer utbruddet av kamphandlinger i landet. Han har tatt kontakt med begge parter og bedt dem om at kampene opphører umiddelbart.
- Dette for å sikre tryggheten til innbyggerne i Sudan og å spare landet for mer vold, sier Perthes i en uttalelse, omtalt av Reuters.
Ifølge Al Jazeera skal 3 sivile ha blitt drept i sammenstøtene. Flere titall personer skal være skadd.
USA ber om «umiddelbar stans»
Den paramilitære gruppa hevder at de har tatt kontroll over presidentpalasset. Sudansk etterretning benekter dette.
I en telefonsamtale med Al Jazeera lørdag ettermiddag opplyser den sudanske hærsjefen, Abdel Fattah al-Burhan, at hæren har kontroll på presidentpalasset, det militære hovedkvarteret og flyplassen.
Han er Sudans de facto statsoverhode, etter kuppet i 2021.
Eskalerigen har ført til unison internasjonal fordømmelse.
USAs utenriksminister Antony Blinken uttrykker også «sterk bekymring» over utviklingen.
- Vi ber samtlige aktører om å umiddelbart stanse volden, unngå ytterligere eskaleringer eller mobiliseringer og fortsette samtalene for å løse utestående problemer, skriver Blinken på Twitter.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kaller hendelsene dramatiske. Hun frykter at eskaleringen kan føre landet ut i borgerkrig.
- Vi oppfordrer de væpnede partene til å besinne seg omgående. Fortsatt bruk av militære virkemidler vil undergrave muligheten til å komme fram til en fredelig overgang til et sivilt ledet demokratisk styre, og vil gå ut over den sudanske befolkningen. Vi er nå opptatt av å ivareta sikkerheten til våre ansatte og norske borgere, sier Huitfeldt.
Diplomater og hjelpearbeidere i dekning
UD fraråder nå også alle reiser til Sudan.
Flyktninghjelpen opplyser at alle deres ansatte i landet er trygge for øyeblikket, men at de midlertidig har stanset sitt arbeid.
- Vi er ekstremt bekymret over den dramatiske utviklingen og hva det betyr for folk i Sudan. Dette er et verst tenkelig scenario. Det internasjonale samfunnet må komme samme for å få en slutt på kampene og forberede seg på å respondere på en kommende humanitær krise, sier Flyktninghjelpens landdirektør for Sudan, Will Carter, til NTB.
Kirkens nødhjelp opplyser også foreløpig om trygge ansatte, men at situasjonen oppleves som dramatisk.
- Det er for tidlig å si hva slags effekter dette har for arbeidet vårt, men som en humanitær aktør i Sudan i mange år, så blir man jo veldig bekymret for det sudanske folket som har gjennomgått veldig mye i mange år, sier utenlandssjef Arne Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp til NTB.
Frykt for konfrontasjon
De siste dagene har situasjonen vært spent mellom hæren og den mektige paramilitære gruppa RSF, ledet av Mohamed Hamdan Dagalo, bedre kjent som Hemedti.
Dette har skapt frykt for konfrontasjon.
- Krigere fra RSF har angrepet flere militærleirer i Khartoum og ellers i Sudan. Kampene pågår, og hæren gjør sin plikt for å sikre landet, sier hærens talsmann, brigader Nabil Abdallah til nyhetsbyrået AFP.
RSF sier på sin side at de er utsatt for et brutalt angrep og har bedt om nasjonal, regional og internasjonal fordømmelse.
Det er blant annet meldt om skyting nær forsvarsdepartementet og hærens overkommando. Røyk stiger opp fra Khartoums flyplass, der RSF hevder å ha tatt kontroll. De hevder også at de har kontroll fler andre steder i landet, blant annet flyplassene i Merowe i nord og Obeid i sør.
Vitner forteller også om soldater i gatene i hovedstaden. I nabobyen Omdurman skal artilleri og stridsvogner være satt inn.

Slik ville de lure Ukraina
Ber nordmenn holde seg innendørs
Utenriksdepartementet (UD) kommer lørdag ettermiddag med råd til noske innbyggere som oppholder seg i Sudan.
- Situasjonen er uoversiktlig og vi arbeider med å få oversikt, inkludert undersøke om norske borgere er berørt utover de som allerede er registrert hos ambassaden, sier UDs pressetalsperson, Ane Haavardsdatter Lunde, i en presseuttalelse.
Hun opplyser om at ambassaden har iverksatt sikkerhetstiltak, og at de oppfordrer ambassadepersonell til å oppholde seg innendørs.
Norske innbyggere som oppholder seg i Sudan, oppfordres til å a kontakt med venner og familie som kan være bekymret. Videre informerer Lunde om at norske borgere kan registrere seg via UDs systemer.

Avslørt av detaljer
Skulle trappe ned
Konflikten mellom RSF og regjeringshæren kom til overflaten torsdag, da hæren sa at RSF den siste tiden har utført ulovlig forflytninger uten noen samordning.
Fredag og tidlig på lørdag sa lederne på begge sider til meklere at de var klare til å trappe ned situasjonen.
Lederne i Sudan kuppet makten i oktober 2021. Det foregår en større uenighet om hvorvidt paramilitære RSF skal integreres i det sudanske forsvaret.