Før konflikten i Ukraina startet, var rundt halvparten av all importert sjømat på ukrainske spisebord importert fra Norge. Nå kommer 5.000 tonn med norsk sild, makrell og lodde til å ende opp som fiskemel og laksefor istedenfor, skriver Aftenposten.
Tallenes tale er klare: I mars og april falt eksporten av norsk sjømat til Ukraina med 45 prosent sammenlignet med samme periode i 2013. Etter at Ukraina-konflikten eksploderte har eksporten av sjømat falt fra 11.344 tonn til 6.200 tonn.
Ukrainerne har rett og slett ikke råd til norsk fisk.
- Det er blitt vesentlig verre å være ukrainer. De har fått mye dårligere råd. Det er klart at vi merker at kjøpekraften er blitt svekket, sier daglig leder i sjømatprodusenten Pelagia, Egil Magne Haugstad.
Den ukrainske valutaen er svekket med rundt 50 prosent. I tillegg er det nå bare kontanter som gjelder som betalingsmiddel i et land der norske fiskeeksportører fra før av har møtt et system med svært mye korrupsjon.
Direktør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, Trond Davidsen, krever nå at norske myndigheter bidrar med bedre betingelser ved å senke egenandelen for eksport av sjømat samt heve kredittgrensen.
(NTB)