Konflikten i Ukraina rammer norsk fiskeeksport

Salget av norsk fisk til Ukraina har falt med 45 prosent etter at president Viktor Janukovitsj ble styrtet. Årsaken er at fisken er blitt dyrere og ukrainerne fattigere.

KONSEKVENSER: Krisa i Ukraina rammer også norsk fiskeeksport. Foto: REUTERS/Gleb Garanich
KONSEKVENSER: Krisa i Ukraina rammer også norsk fiskeeksport. Foto: REUTERS/Gleb Garanich Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Før konflikten i Ukraina startet, var rundt halvparten av all importert sjømat på ukrainske spisebord importert fra Norge. Nå kommer 5.000 tonn med norsk sild, makrell og lodde til å ende opp som fiskemel og laksefor istedenfor, skriver Aftenposten.

Tallenes tale er klare: I mars og april falt eksporten av norsk sjømat til Ukraina med 45 prosent sammenlignet med samme periode i 2013. Etter at Ukraina-konflikten eksploderte har eksporten av sjømat falt fra 11.344 tonn til 6.200 tonn.

Ukrainerne har rett og slett ikke råd til norsk fisk.

- Det er blitt vesentlig verre å være ukrainer. De har fått mye dårligere råd. Det er klart at vi merker at kjøpekraften er blitt svekket, sier daglig leder i sjømatprodusenten Pelagia, Egil Magne Haugstad.

Den ukrainske valutaen er svekket med rundt 50 prosent. I tillegg er det nå bare kontanter som gjelder som betalingsmiddel i et land der norske fiskeeksportører fra før av har møtt et system med svært mye korrupsjon.

Direktør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, Trond Davidsen, krever nå at norske myndigheter bidrar med bedre betingelser ved å senke egenandelen for eksport av sjømat samt heve kredittgrensen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer