Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran gir dyrere olje

- Asiatiske markeder reagerer.

KONFLIKT: Iransk opprørspoliti står vakt ved Saudi Arabias ambassade i Tehran. Foto: EPA / ABEDIN TAHERKENAREH / NTB scanpix
KONFLIKT: Iransk opprørspoliti står vakt ved Saudi Arabias ambassade i Tehran. Foto: EPA / ABEDIN TAHERKENAREH / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den diplomatiske striden mellom Saudi-Arabia og Iran får oljeprisen til å stige.

Nordsjøolje for levering i februar ble i morgentimene mandag omsatt for 38,19 dollar fatet, 91 cent høyere enn før helga. Amerikansk lettolje ble omsatt for 37,81 dollar fatet, 77 cent høyere.

- Asiatiske markeder reagerer og frykter at geopolitiske spenninger i Midtøsten kan true leveransene av olje, sier oljeanalytikeren Bernard Aw hos IG Markets i Singapore.

Kaster ut diplomater Saudi-Arabia brøt i helgen de diplomatiske forbindelsene til Iran, i protest mot at demonstranter stormet landets ambassade i Teheran.

Ambassadestormingen var en protest mot at Saudi-Arabia henrettet 47 mennesker lørdag, blant dem den skriftlærde sjiamuslimen Nimr al-Nimr.

Irans religiøse overhode ayatolla Ali Khamenei truet med «guddommelig straff» som følge av henrettelsen, og Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir svarte ved å gi iranske diplomater 48 timer til å forlate landet.

Neppe varig Til tross for at oljeprisen mandag gjorde et lite hopp, tror ikke Aw på noen varig prisøkning og viser til at produksjonen overgår etterspørselen.

- Så sant vi ikke ser et overbevisende fall i produksjonen fra disse to landene, og fra de oljeproduserende landene som helhet, så vil overproduksjonen fortsette. Det betyr at oljeprisen vil være under press i lange tider framover, sier han.

Saudi-Arabia er den største oljeprodusenten innen Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC), som ikke har vist noen vilje til å la pumpene hvile for få opp prisen.

OPEC-landene står i dag for om lag en tredel av oljeproduksjonen i verden.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media