BÅRET AV KVINNER:   Da Farkhunda ble begravet var det bare kvinner som bar båren, noe som er høyst uvanlig. Foto: AP Photo/Massoud Hossaini
BÅRET AV KVINNER: Da Farkhunda ble begravet var det bare kvinner som bar båren, noe som er høyst uvanlig. Foto: AP Photo/Massoud HossainiVis mer

Konflikten som førte til at Farkhunda ble feilaktig beskyldt for å brenne Koranen: - Diskuterte med mulla

Banket til døde av lynsjemobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Drapet på afghanske Farkhunda har rystet hele verden.

Den 27 år gamle kvinnen ble regelrett banket til døde av en lynsjemobb, beskyldt for å ha brent et eksemplar av Koranen. Dette viste seg senere å være en beskyldning helt uten hold.

- Jeg gikk igjennom dokumentene og bevisene igjen i går. Det er ingen ting som tyder på at hun brente den hellige Koranen. Farkhunda var uskyldig, sier politietterforskeren Mohammad Zahir ifølge AP.

Nå forteller flere vitner om hendelsene som ledet til lynsjingen.

- Diskuterte med mulla Farkhunda hadde angivelig havnet i en diskusjon med en mulla. Hun hadde kritisert ham for å selge amuletter til kvinner på et hellig sted, skriver BBC.

Under krangelen med mullaen kom beskyldningen om at hun hadde brent Koranen. En folkemengde overhørte det og slo henne i hjel.

Etter at hun var slått i hjel, ble hun brent og kastet i Kabul-elva.

- Hun klagde på at kvinner ble oppmuntret til å kaste bort pengene sine på å kjøpe amuletter på helligdommen av mullaene, sier faren hennes Mohammed Nadir til Ap.

- Basert på løgnene bestemte folk seg for at hun ikke var muslim og slo henne i hjel, sier han videre.

Nektet En politimann som var vitne til hendelsen forteller at Farkhunda nektet for å ha satt fyr på Koranen.

- Hun sa at hun var en muslim, og at muslimer ikke brenner koranen. Da det kom flere folk til stedet, forsøkte politiet å holde dem unna, men det kom ut av kontroll.

Flere hundre deltok i kvinnens begravelse på søndag. Det var bare kvinner som bar båra, noe som skal være et klart brudd med afghansk tradisjon, ifølge BBC.

- Angrepet var ikke bare et angrep på Farkhunda, det var et angrep på alle afghanske kvinner, sier Shukria, en kvinne som besøkte det hellige stedet mandag.

  

DREPT:  Drapet på Farkhunda har blitt et symol på kvinners svake stilling i det afghanske samfunnet. Foto: REUTERS/Mohammad Ismail
DREPT: Drapet på Farkhunda har blitt et symol på kvinners svake stilling i det afghanske samfunnet. Foto: REUTERS/Mohammad Ismail Vis mer