DREPT: Journalisten Jamal Khashoggi hevdes å ha blitt drept. Disse bildene, som ble først offentliggjort av Tyrkisk TV, skal angivelig vise draptsteamet ankomme det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Tyrkiske myndigheter mener at det var her drapet skjedde. Video: NTB Vis mer

Khashoggi-saken:

Konflikten truer Trumps vennskap til kronprinsen

I 2017 la Donald Trump sin første offisielle utenlandsreise til Saudi-Arabia.

Lite visste den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi om at hans besøk til konsulatet i Istanbul skulle utløse en diplomatisk krise. Men det er ikke noen hvem som helst Vesten ypper med.

Kronprins Mohammed bin Salman av Saudi-Arabia er av Forbes regnet som verdens åttende mektigste mann, bare fem plasser bak president Donald Trump.

Det var i juni 2017 at Salman ble utpekt til Saudi-Arabias mektigste mann av sin egen far Kong Salman. Kronprinsen har tidligere vært forsvarsminister og vært leder av Rådet for økonomi og utvikling.

BESØK: I mars besøkte kronprins Mohammed bin Salman Donald Trump i Det hvite hus. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix
BESØK: I mars besøkte kronprins Mohammed bin Salman Donald Trump i Det hvite hus. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Førstereis

Fram til nå har Donald Trump og kronprins Salman hatt et godt forhold. Da presidenten skulle bestemme seg for hvor han ville legge sin første offisielle utenlandsreise under presidentskapet, falt valget på Saudi-Arabia.

Den største pådriveren for det, skal ha vært Trumps svigersønn Jared Kushner. Han skal angivelig ha et særlig nært vennskap til kronprinsen, ifølge The New York Times.

På det tidspunktet skal Kushner ha talt for at kronprins Salman er i stand til å reformere det ultrakonservative monarkiet.

- Jeg har en følelse av at de satset alt på håpet om at Saudi-Arabia ville hjelpe USA til å takle både utfordringer med terrorisme, og å skape fred i Midtøsten, sier tidligeres forsvarsminister Leon Panetta om Trumps første utenlandsreise.

Møter motstand

Til tross for vennskapet, er ikke Trump og Vesten redd for å legge seg ut med Saudi-Arabia i forbindelse med forsvinningen av Khashoggi.

Både Frankrikes president, Emmanuel Macron, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har fremmet krav om å få vite sannheten om hva som skjedde med Khashoggi den 2. oktober.

Sammen med Storbritannia, publiserte de to ovennevnte stormaktene en offentlig uttalelse søndag, hvor de gjentar kravet om oppklaring i saken.

Natt til mandag stilte Donald Trump opp i CBS-programmet «60 Minutes». Der forteller han at han forventer at vi vil få vite sannheten om Khashoggi snart, og understreker at USA ikke vil bli særlig fornøyd om det viser seg at saudiarabiske myndigheter står bak et eventuelt drap.

- Det er mye på spill, særlig fordi Khashoggi var en journalist. Det er noe forferdelig og frastøtende med denne saken, om det viser seg at Saudi-Arabia står bak. Vi vil komme til bunns i denne saken, og det vil forekomme streng straff, sier presidenten.

Trump avviser samtidig begrensninger på våpensalg til oljestaten, fordi det kan skade amerikanske arbeidsplasser.

Saudi-Arabia slår tilbake

Konflikten har utløst frykt blant investorene på den saudiarabiske børsen. Søndag falt den viktigste indeksen med sju prosent, noe som er det største børsfallet på flere år, ifølge The Guardian.

Det har ikke gått upåaktet hen i den mektige oljestaten.

- Kongedømmet bekrefter sin totale avvisning av enhver trussel og forsøk på å undergrave det, heter det i en uttalelse søndag fra det statlige nyhetsbyrået SPA.

I uttalelsen vises det spesielt til «trusler om å innføre økonomiske sanksjoner og bruk av politisk press», ifølge NTB.

- Vi vil svare på enhver handling med en enda større handling, heter det videre.

Bakgrunnen til den diplomatiske krisen er at Tyrkia mener Jamal Khashoggi ble drept og partert av et drapsteam på 15 saudiarabiske personer, før liket ble fraktet ut av landet.

Saudi-Arabia hevder imidlertid hardnakket at de ikke har noe med forsvinningen og det angivelige drapet å gjøre.