Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap og Sp i regjering?

Konfliktene som splitter Ap og Sp

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum roser Ap-landsmøtet for et tydelig nei til kommunetvang, men på flere andre spørsmål er de to partiene helt på kollisjonskurs. 

TROR PÅ KOMPROMISS: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tror Ap og Sp kommer til enighet om de fleste spørsmålene, deriblant et eller annet kompromiss som gjør at Sp får beholde K-en i KRLE-faget. Her er Vedum fotografert på Marienlyst i forkant av Aktuelt-sending.  

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TROR PÅ KOMPROMISS: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tror Ap og Sp kommer til enighet om de fleste spørsmålene, deriblant et eller annet kompromiss som gjør at Sp får beholde K-en i KRLE-faget. Her er Vedum fotografert på Marienlyst i forkant av Aktuelt-sending. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet tok et solid hopp i Senterpartiets retning på flere spørsmål under landsmøtet i helga, deriblant på ulv, billigere bensin på bygda og tvangsbruk i kommunereformen.

Andre vedtak er hardere for de kløvergrønne å svelge. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er særlig skuffet over to ting:

Aps olje-kompromiss, og at partiet vil fjerne K-en i KRLE-faget.

- Vi synes det er synd at det ble flertall for å ta bort k-en i KRLE, som er blitt et symbol på at man skal vektlegge kunnskap om kulturarven kristendommen har i Norge. Vi ønsker heller ikke å åpne områdene i for olje- og gassvirksomhet, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

<b>VIL FJERNE K-EN: Arbeiderpartiets lederJonas Gahr Støre, her fra helgens landsmøte i partiet.  Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet.
<b>VIL FJERNE K-EN: Arbeiderpartiets lederJonas Gahr Støre, her fra helgens landsmøte i partiet.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer

Han varsler kamp om de to sakene hvis Sp kommer i regjering med Ap etter høstens valg. Samtidig understreker han at Sp ikke har noen liste med ultimatum til Ap , som den SV-leder Audun Lysbakken presenterte i forkant av SVs landsmøte.

- Vi stiller ikke ultimatum på noen enkeltsaker, da det er helheten i politikken som er viktig for oss, sier Sp-lederen.

- Sp kan ikke garantere at det ikke blir konsekvensutredning i nord hvis dere kommer i regjering med Ap?

- Vårt standpunkt er at vi ikke ønsker det. Det er det vi går til bordet med. Så får vi prøve å finne løsninger sammen, sier Slagsvold Vedum.

Oppfordrer til forlik

Han mener man bør tilstrebe å finne brede politiske løsninger på noen av de vanskelige sakene.

Mer konkret synes Sp-lederen det bør inviteres til et forlik på Stortinget i spørsmålet om KRLE-fagets framtid.

- Vi synes det rett og slett er uklokt om vi skal endre på faget og skifte ut lærebøker og planer hvert fjerde år. Vi må sørge for at et skolefag ikke blir en politisk kamparena. Det er en typisk sak vi mener at man, uansett om vi kommer i regjering, bør prøve å finne en løsning som favner bredden av norske partier, sier Slagsvold Vedum.

K-en i KRLE-faget og oljeleting er bare to av flere saker hvor Ap og Sp er på kollisjonskurs.

Ett av de mest åpenbare stridstemaene hvis Ap og Sp kommer i regjering sammen, er forsvar. Det har Ap valgt å støtte Langtidsplanen for Forsvaret (LTP), som Sp er sterkt kritisk til.

- Hvis vi kommer i regjering blir det en helt annen satsing på hær og heimevern, lover Sp-lederen.

Et annet åpenbart stridstema er bioteknologiområdet og familiepolitiske spørsmål som kontantstøtten, hvor Sp og KrF sammen utgjør en konservativ blokk mot et mer liberalt Ap, samt spørsmålet om hvordan Norge skal forholde seg til EU og EØS-avtalen. Ap har også støttet politireformen, som Sp har slaktet, og har vært lite tydelig på om de vil reversere jernbanereformen eller ikke.

Pelsdyrnæringen strides de også om.

- Det er ingen tvil om at Sp og Ap har veldig ulike synspunkt i noen saker, men da får vi finne løsninger, og det føler jeg at vi kommer til å klare, sier Sp-lederen.

Samtidig synes Slagsvold Vedum det er fint at Ap-landsmøtet er kommet Sp i møte på distriktspolitiske spørsmål.

Særlig roser han Ap-vedtaket om et tydelig nei til all tvang i kommunereformen.

- Det er ingen tvil om at det har vært en bevegelse i Ap de siste årene, som har kommet folkestyret og distriktene til gode. Det er vi veldig glade for.Jeg tror Ap ser at en del av standpunktene vi har kjørt over tid har vært gode standpunkter, sier Sp-lederen.

Skuffet

KrF har ikke lagt skjul på at de foretrekker å samarbeide med partier på ikke-sosialistisk side, og Ap-landsmøtet bidro neppe til å gjøre kløfta mellom de to partiene mindre .

Partileder Knut Arild Hareide legger ikke skjul på at han er skuffet over landsmøtets vedtak om å fjerne K-en i KRLE-faget.

– Å kutte kristendom i skole og gjøre Norge til et livssynsnøytralt samfunn, er det rakt motsatte av det vi bør gjøre i et samfunn som blir mer flerkulturelt, mangfoldig og pluralistisk, sier Hareide til NTB.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad, som er innstilt som ny nestleder i partiet, oppsummerte flere av stridssakene i et innlegg på sin facebookside i går, da Ap-landsmøtet hadde vedtatt å fjerne K-en i KrF.

«Vi har jo valgt ikke-sosialistisk! Denne saken, tredje kjønn, fortsatt midlertidighet for asylbarna, olje i Lofoten osv. Mange grunner til at vi vil i regjering med sterkt sentrum og Høyre», oppsummerer han der.