Det internasjonale pengefondet advarer:

- Konflikter har ødelagt en hel generasjons fremskritt

Konflikter i land som Irak, Libya, Syria og Jemen, har visket ut «en hel generasjons utviklingsfremskritt», sier lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF).

DYSTER SPÅDOM: Sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, mener konlikter i land som Irak, Libya, Syria og Jemen har ødelagt framskritt gjennom en hel generasjon. Foto: AFP PHOTO / JIM WATSON
DYSTER SPÅDOM: Sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, mener konlikter i land som Irak, Libya, Syria og Jemen har ødelagt framskritt gjennom en hel generasjon. Foto: AFP PHOTO / JIM WATSON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Økt arbeidsledighet og enda flere fattige er noe av det Christine Lagarde trekker fram i en bloggpost fredag. Det er anslått at Syrias økonomi har krympet til rundt halvparten av det den var før borgerkrigen brøt ut i 2011, samtidig som landet opplever en inflasjon på flere hundre prosent. I Jemen ble BNP redusert med mellom 25 og 35 prosent i fjor.

Tilskudd og lån

Lagarde sier det internasjonale samfunnet må være forberedt på å trappe opp den langsiktige bistanden i regionen for å gjenoppbygge infrastruktur og institusjoner. Innlegget er skrevet i forbindelse med fondets rapport om de økonomiske kostnadene ved konfliktene i Midtøsten.

Giverland har hittil lovet å gi over 11 milliarder dollar til Syria og andre land fram mot 2020. Men selv om alle disse pengene faktisk blir gitt, «vil det ikke være nok, gitt hvor stor krisen er», skriver Lagarde. Støtten bør gis som pengetilskudd og fordelaktige lån for å lette den økonomiske byrden på mottakerlandene, mener hun.

– Stort ansvar

Lagarde skriver at over 20 millioner er fordrevet i regionen, i tillegg til 10 millioner flyktninger, det største tallet siden andre verdenskrig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer