Konfliktråd i uføre

Konfliktrådet i Oslo klarer ikke å håndtere saksmengden. En voldssak er allerede foreldet, og nå ber politiet om å få tilbake 200 saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konfliktrådet i Oslo mangler meklere til å dekke behovet. En voldssak har ligget i sju år og er strafferettslilg foreldet - uten at gjerningsmennene er straffet. Nå reagerer politiet på at prinsippet om nærhet mellom gjerning og straff smuldrer opp, skriver Dagsavisen.

Politiet tar nå tilbake 200 saker som de har sendt til konfliktrådet.

- Det er blitt en god del saker som er uforholdsmessig gamle, sier poiltiinspektør Jørn Mejdell Jakobsen ved Stovner politistasjon til Dagsavisen.

Han sier politiet ønsker å få avgjort om sakene skal påtales før de blir foreldet:

- Jo lengre sakene blir liggende i konfliktrådet, dess mindre hensiktsmessig blir reaksjonen, med tanke på prinsippet om å knytte straff nær til handlingen i tid, sier Jakobsen.

Både Stovner og Majorstua politistasjoner sier til avisen at de i fremtiden vil være mer forsiktig med å sende saker over til forliksrådet.

Leder for Konfliktrådet i Oslo, Inger Wærstad, sier at rådet har vært i et forferdelig uføre og at de i vinter vurderte å si nei til flere saker:

- Vi er kommet opp i en forferdelig situasjon som er dypt å beklage, sier Wærstad.

Hun oppgir dårlig kommunikasjon som en av to hovedårsaker til problemene:

- Avtalene som ble inngått ved mekling, fikk løpe over altfor lang tid, uten at politiet ble informert. Nå skal vi bli flinkere til å si hvor saken står.

I tillegg mangler rådet konfliktmeklere. I fjor ble 45 nye lært opp, og man har 110 meklere totalt.

- Vi har ekstraordinære forholh i Oslo. Det er stort behov for oss, sier Wærstad, som lover å rydde opp i uføret som konfliktrådet har kommet opp i.