Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konfrontert med sine egne rapporter: Eirik Jensen ble varslet om narkosmuglere som ble tatt på grensa

Spurt i retten om det var info som kunne være nyttig for Cappelen.

FORKLARER SEG: Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORKLARER SEG: Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Var Eirik Jensen faktisk i posisjon til å kunne varsle Gjermund Cappelen om at «kysten var klar»? Han selv og forsvarerne hans mener at han ikke var det.

I Oslo tingrett i dag ble Jensen konfrontert med flere rapporter han selv hadde skrevet i perioden 1998 til 2000, som handlet om narkotikasmuglere som var avslørt på grensa. Aktor Kristine Schilling ville vite hvordan han ble varslet om det.

- Formalisert varsling har det aldri vært, men det har skjedd at mine tjenester ble etterspurt. Det er fordi PTO (politi- og toll-kontoret) kan ha etterspurt formell kompetanse eller kommet med bistandsanmodninger. Det er ingen systematikk i at vi gjorde dette, sier Jensen.

- Var det en instruks?

Aktor Schillings poeng med spørsmålene var at Jensen har forklart at han ikke har blitt varslet om mulige narkobeslag på grensa. Spesialenheten mener Jensens har brukt denne informasjonen for å hjelpe Cappelen i innførselen av hasj over mange år. I politirapportene er det flere eksempler på at Jensen har fått informasjon og rykket til beslagsstedet, og at han har møtt kureren.

- Har PTO-kontoret ringt deg hvis en kurer ble tatt? Var det en instruks om at du skal kontaktes?

- Nei, det er ikke sånn. Jeg kan ikke si annet enn at jeg var tilgjengelig. Det er min greie. PTO-kontoret velger meg fordi jeg er god på det jeg har gjort. Jeg får overtidstillegg i tillegg. Det er artig å bidra som en gammel mann. Samtidig hadde jeg med meg yngre tjenestemenn for å videreføre kompetanse. Det er PTO-lederen som bestemmer hvem som skal kontaktes, svarer Jensen.

- Har du hatt mye opplysninger som kunne vært relevant for Cappelen å vite om?

- Det er å dra den veldig langt. Dette er ikke noe jeg har visst, men noe jeg har blitt varslet om. Det er snakk om akutthendelser hvor de trenger kompetanse og arbeidskraft, svarer Jensen.

- Mener du at du har sittet på informasjon som Cappelen hadde nytte av å vite om han drev med innførsel?

- Jeg tror ikke det, for den type informasjon jeg har hatt tilgang til har Spesialenheten hatt anledning til å sjekke i tre år. Jeg har aldri gjort noe oppslag på Cappelen i etterretningssystemet, og det er helt bevisst, svarer han.

Tollvesenet har sagt at Jensen ikke hadde tilgang til informasjon fra dem.

Jensens kodeforklaring

Jensen ble også stilt spørsmål det såkalte blomsterspråket, som han brukte til å kommunisere med Gjermund Cappelen i en årrekke på SMS.

I dag la Spesialenheten fram et internt notat som Jensen har skrevet om kommunikasjonen med Cappelen. Jensen mener det var koder for å beskytte Cappelen fra å bli avslørt som kilde:

Jensen ble spurt om kodene:

- Abortering betyr at noe må avbrytes. Og det har kanskje ikke vært så mye som skulle avbrytes.

- Betyr det at det er hull i kommunikasjonen vi har mellom dere?

- Det er allerede kommet fram at det er hull i kommunikasjonen dere har.

- Min søster har abortert

I sine frie forklaring snakket også Jensen om disse begrepene, blant annet om at «Vaktmesterkompaniet har folk på/har ikke folk på».

- For meg betyr det at vi kan ta telefonkontakt eller møtes fysisk. Har vi ikke folk på, har jeg ikke anledning til å følge opp, sa Jensen i går.

Han forklarte seg også om begrepet «aborter»

- Hvis en informant er i ferd med å nærme seg en pågående politisak er kodeordet: «aborter». «Min søster har abortert» betyr at han skal komme seg ut, sa Jensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling