Konfrontert med videoen

Under pressekonferansen etter NATO-toppmøtet ble både Justin Trudeau grillet om hendelsen hvor han angivelig gjorde narr av president Donald Trump.

TRUMP: Justin Trudeau måtte svare for baksnakkingen av Donald Trump. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble statsminister Justin Trudeau, president Emmanuel Macron og statsminister Boris Johnson, filmet mens de angivelig gjorde narr av president Donald Trump.

Hendelsen fant sted under en mottakelse på Buckingham Palace i forbindelse med NATO-toppmøtet som finner sted i Watford i disse dager.

I videoen sier Trudeau blant annet at Trump ga staben sin hakeslepp da han kunngjorde at neste års G7-toppmøte vil finne sted på Camp David.

Presidenten fikk mye kritikk i høst da han kunngjorde at han ville arrangere toppmøtet på sin private golfklubb i Miami. Det hele endte med at Trump ombestemte seg.

- Bemerkelsesverdig

På en pressekonferanse onsdag ble Canadas statsminister, Justin Trudeau, konfrontert med hendelsen. På keitete vis forsøkte han å forklare den mye omtalte videoen.

- Vi ble alle overrasket og fornøyde med nyheten om at neste G7-toppmøte holdes på Camp David. Jeg forsto det som en ikke planlagt kunngjøring, og jeg tror …

- Alle ledere gir sine medarbeidere hakeslepp nå og da med ikke planlagte kunngjøringer, slik som den vi så i går.

Keitete

- Hvilken verdi har det for Canada å snakke om president Trump bak hans rygg på den måten? spør en reporter.

- Jeg mener at vi anerkjenner … eh …

- Når vi snakker med andre G7-ledere, som også har interesse av hvor det neste møtet skal være … eh … Jeg var glad for å kunne dele med dem hvordan den nyheten ble kunngjort. Altså at vi tydeligvis skal møtes på Camp David for neste års G7-toppmøte.

På spørsmål om han tror at dette kan sette forholdet mellom Canada og USA på spill, svarer Trudeau at forholdet mellom dem er «et ekstraordinært viktig og effektivt forhold». Videre nevner han flere områder hvor Canada og USA samarbeider.

- Forholdet vårt er ekstremt sterkt. Og jeg har et veldig godt forhold til president Trump og hans administrasjon.

- Tullball

Videoen skal ha gjort Trump så fornærmet at han avlyste en pressekonferanse, og forlot området tidligere enn planlagt. Da Trump ble spurt om opptrinnet, svarte han syrlig at Trudeau er «falsk».

Storbritannias statsminister, Boris Johnson, avviser at de gjorde narr av Trump.

- Det er fullstendig tullball. Jeg aner ikke hvor dette kommer fra, sier han under pressekonferansen etter toppmøtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer