Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump og Kim Jong-un

Konfronterte Trump med at Kim «henretter mennesker»: - Han er en tøff fyr, var svaret

- Ekstremt problematisk, sier generalsekretæren for Amnesty International Norge.

TOPPMØTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un og president Donald Trump under toppmøtet tirsdag. Foto: AP Photo/Evan Vucci
TOPPMØTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un og president Donald Trump under toppmøtet tirsdag. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til tirsdag norsk tid møttes president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un for første gang. Det første møtet noen gang mellom en nordkoreansk leder og en sittende amerikansk president beskrives som historisk.

Møtet i Singapore resulterte i en avtale hvor USA forplikter seg til å gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier, mens Nord-Korea lover å jobbe mot full atomnedrustning på Koreahalvøya.

I et intervju med Bret Baier fra Fox News tirsdag kveld, ville ikke den amerikanske presidenten fordømme Kims brudd av menneskerettighetene.

I flere år har Kim blitt anklaget for forbrytelser mot menneskeheten, inkludert drap på politiske rivaler, offentlige henrettelser og politiske fanger. Trumps manglende evne til å fordømme Kims handlinger vil intensivere kritikken han allerede har fått fra både demokrater og republikanere i kjølvannet av toppmøtet, skriver The Guardian.

«Tøff fyr»
Intervjuet foregikk rett før Trump forlater Singapore, i presidentens kontor om bord Air Force One. Baier sier rett ut til presidenten at Kim «er en drapsmann som henretter mennesker».

Trump valgte å skryte av den nordkoreanske lederen, og kaller ham for en «tøff fyr».

- Når du tar over et land, et tøft land med tøffe mennesker, og du tar over for din far, så bryr jeg meg ikke om hvem du er, hva du er, hvor mange fordeler du har, hvis du kan gjøre det som 27 år gammel. Det er en av 10 000 som kan gjøre det.

Han fortsatte med å kalle Kim en smart mann og en flink forhandler.

- Jeg tror vi forstår hverandre, sa Trump.

- Men han har gjort forferdelige ting, svarte journalisten, som virker overrasket over presidentens svar.

ATOMNEDRUSTNING: Natt til tirsdag norsk tid møttes USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un for en historisk signering. Her forklarer vi hva de to har signert. Video: Anna Näumann / Dagbladet Vis mer

Mange andre mennesker har gjort dårlige ting, mente Trump, og fortalte at han kan gå gjennom mange nasjoner hvor dårlige ting har blitt gjort.

- Når det er sagt, så er svaret ja, sa Trump og refererer til spørsmålet om at Kim har gjort forferdelige ting.

AMNESTY: Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
AMNESTY: Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Ekstremt problematisk
John Peder Egenæs, generalsekretær i menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International Norge, reagerer sterkt på hvordan Trump velger å omtale Kim. Han slår fast at Nord-Korea er et regime som ikke bryr seg om menneskerettigheter.

- Dette er ikke et land hvor folket har noe de skulle ha sagt. De som sier noe utenfor rammen blir straffet beinhardt for det.

Etter toppmøtet holdt Trump en pressekonferanse alene, og her kom det fram at Kim og Trump skal ha diskutert menneskerettigheter, uten at det ble gitt noen videre detaljer om dette.

- Han har riktig nok tatt opp menneskerettigheter, men å utad hylle mannen som bestemmer over denne grusomheten er ekstremt problematisk, sier Egenæs.

Legitimerer mannen og regimet
Egenæs mener at Trump legitimerer både mannen og regimet ved å omtale Kim på denne måten. Slik signaliserer Trump at Kim ikke vil få noen problemer med USA, uansett om han mishandler sitt eget folk.

- Trump sier at Kim elsker sitt folk og at folket elsker ham. Det er liten grunn til å tro at han elsker folket. Om folket elsker ham, må det være fordi de er indoktrinert til å gjøre det, sier han.

Man skal ikke kimse av en eventuell fredsavtale og atomnedrustning, understreker Egenæs. Samtidig er det viktig å markere et standpunkt, som en beskjed til Kim.

- Trump må vise at USA ikke ignorerer grove overgrep og forbrytelser som ledere begår.

Fangeleirer
Egenæs forteller at det er ingen andre steder i verden hvor det finnes en slik kontroll av en befolkning.

- Man kan nærmest ikke snakke om at menneskerettigheter finnes i Nord-Korea. Det finnes goder som blir delt ut av den øverste ledelsen, men er Kim uenig i noe, så skjer det ikke, sier Egenæs.

Etter Amnestys beregninger har Nord-Korea 120 000 mennesker i fangeleirer. De blir plassert der blant annet for å ha forlatt landet ulovlig, for å ha kritisert myndighetene på moderat vis, eller fordi familiemedlemmer har kritisert regimet.

- Beskrivelsene av disse leirene er det nærmeste jeg har lest beskrivelser av konsentrasjonsleirene fra andre verdenskrig, sier Egenæs.

Han forteller at fangene må utføre hardt arbeid. Mat- og hygienetilbud er på minimum, og det er beinharde straffer for de minste ting.

- Indoktrinering og henrettelser hvor barn blir tvunget til å se på, foregår også, forteller Egenæs.

Otto Warmbier
Under pressekonferansen fortalte Trump at han ønsket signifikant forbedring av menneskerettigheter i Nord-Korea, og at menneskerettigheter hadde blitt diskutert. Presidenten ble konfrontert med et spørsmål om menneskerettigheter under pressekonferansen:

- Mannen du møtte i dag, Kim Jong-un, har drept familiemedlemmer, sultet sitt eget folk og er ansvarlig for Otto Warmbiers død. Hvorfor er du så komfortabel med å kalle ham «talentfull»?

Trump leverte nærmest det samme svaret som i intervjuet med Baier.

I tillegg sa han at «jeg sier ikke at han var snill eller noe om det. Han klarte det, få mennesker på hans alder hadde klart det.» Han omtalte Warmbier som en spesiell person og at uten den unge studenten ville ikke toppmøtet skjedd.

- Noe forferdelig skjedde den dagen, det var en forferdelig ting. Det var brutalt. Mange begynte å fokusere på det som foregikk, inkludert Nord-Korea. Jeg tror Otto er en som ikke døde forgjeves, sa Trump.

Otto Warmbier var en amerikansk student som ble dømt til 15 års straffarbeid i Nord-Korea etter å ha stjålet en propagandaplakat fra hotellrommet sitt i 2016. Litt over ett år seinere ble 22-åringen sendt hjem til USA, men bare ei uke etter at han kom hjem, døde han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media