Kong Abdullah advarer Israel

- Dere leker med ilden.

KRITISK: Kong Abdullah av Jordan mener israelerne leker med ilden. Foto: AFP
KRITISK: Kong Abdullah av Jordan mener israelerne leker med ilden. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Israel leker med ilden når de utvider bosetningene i Øst-Jerusalem, advarer kong Abdullah av Jordan.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem fra Jordan i 1967 og har siden omringet byen med bosetninger.

Israelske myndigheter har samtidig ført en systematisk bosettingspolitikk inne i byen, der palestinske hjem er revet og israelere har flyttet inn.

Israelernes kunngjøring om å bygge 1600 nye boliger i Øst-Jerusalem har høstet internasjonal fordømmelse.

Advarer NetanyahuKong Abdullah av Jordan advarer Israels statsminister Benjamin Netanyahu mot bosettingspolitikken.

- Vi har gjentatte ganger advart Israel mot å leke med ilden. Jordan tar avstand fra og fordømmer alle tiltak som har til hensikt å endre Jerusalems identitet, og fordrivingen av byens kristne og muslimer, sier kong Abdullah.

- Øst-Jerusalem må være hovedstad i en uavhengig palestinsk stat, som må opprettes så raskt som mulig, fortsetter den jordanske monarken.

- Jerusalem er en del av det palestinske området som ble okkupert av Israel i 1967. Ensidige israelske tiltak er ulovlige og ugyldige og vil bare lede til ny konflikt, der som i de øvrige okkuperte områdene, sier Abdullah.

Kjølig forholdKongen av Jordan advarer også om at bosettingspolitikken kan få følger for Israels forhold til Jordan, som sammen med Egypt er den eneste araberstaten som har inngått en fredsavtale med israelerne.

- Israel kan destabilisere hele regionen og sette alle forsøk på å skape fred på spill, sier kong Abdullah, som betegner dagens forhold mellom Israel og Jordan som kjølig.

Abdullah har selv en høy stjerne i Washington, men advarer president Barack Obama mot å forholde seg passiv overfor Israel.

- Jeg håper Washington vil engasjere seg sterkt i fredsforsøkene. Ellers kan det bidra til å undergrave tilliten både til USA og andre land som støtter en fredelig løsning gjennom forhandlinger, sier Abdullah.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer