Kong Abdullah av Saudi-Arabia er død. Arvtakeren er 79 år gammel

Etter langvarig sykdom.

DØD: Saudi-Arabias kong Abdullah er død, ifølge en statlig TV-kanal i landet. Kongen har vært innlagt på sykehus i flere uker. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais/NTB Scanpix
DØD: Saudi-Arabias kong Abdullah er død, ifølge en statlig TV-kanal i landet. Kongen har vært innlagt på sykehus i flere uker. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Saudi-Arabias kong Abdullah er død, ifølge en statlig TV-kanal i landet. Kongen har vært innlagt på sykehus i flere uker med en lungeinfeksjon.

Kronprins Salman, som er Abdullahs halvbror, er den neste i arvefølgen. Han har til nå hatt vervene forsvarsminister og visestatsminister.

- Hans kongelige høyhet Salman bin Abdulaziz Al Saud og alle medlemmer av kongefamilien og nasjonen sørger over tapet av Vokteren av de To Hellige Moskeer Kong Abdullah bin Abdulaziz, som gikk bort klokken ett i morges, heter det i en uttalelse fra kongefamilien.

Familiebedrift Saudi-Arabia er en familiebedrift. De har ingen nasjonalforsamling, politiske partier er ikke tillatt og kongen utnevner regjeringen - som i stor del består av familiemedlemmer.

Salman var guvernør i Riyadh-provinsen i nesten 50 år før han i 2011 ble utnevnt til forsvarsminister og visestatsminister. Han omtales som diplomatisk og flink til å løse interne feider i kongefamilien

Dagbladet snakket i forrige uke med professor og Midtøsten-ekspert Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo om arverekken i Saudi-Arabia. Han mente da at også Salman kan få en kort og problematisk regjeringstid.

- Kronprins Salman (Abdullahs halvbror red.anm.) er den som skal ta over makta, men problemet med han, er at han er 79 år og at det kommer stadig flere rapporter på at han er på vei inn i demens, sa Utvik.

Muqrin kronprins Når Salman nå rykker opp i gradene og tar over for sin halvbror, er det Prins Muqrin som tar over som kronprins. Piloten Muqrin har tidligere vært etterretningssjef og guvernør i den hellige byen Medina. Men heller ikke han er uproblematisk. 

- Problemet med Muqrin er at han ikke er sønn av en offisiell sønn av den gamle kongen, fordi hans mor var en slave fra Jemen. Det er en del som ikke ser på han som en legitim konge, sa Utvik.

Hylles av Obama USAs president Barack Obama var raskt ute med sine kondolanser i natet, og beskrev den avdøde kongen som en modig leder og venn som jobbet for å skape i Midtøsten.

- Nærheten og styrken til partnerskapet mellom våre to land er en del av kong Abdullahs ettermæle, sier Obama i en uttalelse etter kongens bortgang natt til fredag.

- En av de overbevisningene var hans klippefaste og dypfølte forståelse av viktigheten av forholdet mellom USA og Saudi-Arabia som en kraft for stabilitet og sikkerhet både i og utenfor Midtøsten.

Oljeprisen stiger Etter kongens død har prisen på amerikansk råolje steget da handelen åpnet i Asia fredag morgen.

Amerikansk lettolje ble omsatt for 47 dollar fatet, etter en oppgang på 1,6 prosent. Prisen på nordsjøolje økte ytterligere til 49,6 dollar - en økning på 2,25 prosent

I New York gikk prisen på amerikansk lettolje opp med hele 3,1 prosent etter at kongens bortgang ble kjent natt til fredag norsk tid. Det skriver NTB klokken 03.30.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer