Kong Abdullah avlyste møte med Bush

Ber han avklare sin holdning til bosetningene på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Abdullah av Jordan har avlyst et møte med president George W. Bush inntil USA klargjør sin holdning til de jødiske bosettingene på Vestbredden.

Kongen er på besøk i USA og skulle etter planen ha møtt Bush for å drøfte Midtøsten onsdag, men var i stedet ventet tilbake til Jordan senere tirsdag, opplyste en representant for den jordanske monarken.

Jordan har i flere tiår vært regnet som en av USAs nærmeste allierte i den arabiske verden, men den amerikanske presidentens godkjennelse av jødiske bosettinger på Vestbredden har satt sinnene i kok også ved det jordanske hoffet.

Vestbredden var en del av Jordan inntil territoriet ble okkupert av Israel i 1967. Etter at nærmere en kvart million jødiske bosettere har slått seg ned i området, han USA gitt Israel rett til å beholde seks av de største bosettingsområdene, ifølge avisen New York Times. Disse bosettingene har vel 92.000 innbyggere.

Ingen løsning

USA har gjort det klart at den internasjonale fredsplanen for Midtøsten fortsatt skal danne grunnlaget for utviklingen i Midtøsten, men i den arabiske verden er det vanskelig å se for seg hvordan denne planen kan koordineres med Israels og USAs ensidige tiltak.

Kong Abdullah ønsker å få full klarhet i hva Bush lovet statsminister Ariel Sharon i Washington i forrige uke.

USA har ikke sagt hvilke bosettinger Israel kan beholde, men finansminister Benjamin Netanyahu har sagt at den amerikanske godkjennelsen i praksis innebærer at de aktuelle bosettingene blir innlemmet i Israel.

I den arabiske verden har det spredd seg en følelse av resignasjon.

- Det vi kan gjøre er å nekte å gi etter. Det eneste vi kan gjøre er å avvise spørsmålet (anneksjonen) og innse at konflikten ikke får noen løsning, sier lederen for Den arabiske liga, Amr Moussa.

- Farligere enn lobbyen

Kong Abdulla og andre arabiske ledere er både skuffet og i villrede etter den overraskende amerikanske kursendringen i Midtøsten. Moussa sier at de nykonservative rådgiverne som omgir Bush er farligere enn den jødiske lobbyen i Washington.

- De nykonservative er farligere enn den sionistiske jødiske lobbyen. De er ikke mindre ytterliggående enn andre religiøse ekstremister. Disse spørsmålene er meget kritiske, fordi de er ideologiske, sier Moussa i et intervju med avisen Al Qabas i Kuwait.

- Jeg hadde aldri trodd at USA ville gå så langt som å la Israel annektere store palestinske territorier og sette punktum for spørsmålet om flyktninger skal få vende tilbake, sier Moussa.

Jeg hadde aldri ventet at en supermakt kunne være så partisk og favorisere én part på bekostning av den andre, sier den egyptiske politikeren.

(NTB-AFP)