Kong Abdullah ber israelerne ta et valg

Israelerne må velge om de vil leve i en festning resten av livet, eller om de vil leve i fred med sine naboer, sier kong Abdullah i Jordan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen har større mulighet til å påvirke Israel enn USA, sier den jordanske monarken som i helgen setter seg på flyet til Washington.

- Det er på tide at USA bruker denne innflytelsen og viser regionen at de ikke er partiske, sier kong Abdullah.

Den jordanske monarken, som selv har offisersutdannelse fra USA, har lenge oppfordret president George W. Bush til å gjøre mer for å få i stand en fredsavtale mellom Israel og palestinerne.

I et intervju med jordansk fjernsyn sier kongen at han forstår at Det hvite hus er opptatt med Irak, men at dette ikke bør forhindre Bush fra å gjøre mer i forhold til Israel.

- Hovedproblemet i regionen er Palestina-spørsmålet og dersom ikke dette løses vil det bli umulig å løse de andre problemene, sier han.

- Og hovedansvaret for å få stand fred hviler på Israel som må velge mellom å forbli fanger av sin egen festningsmentalitet, eller leve i fred og stabilitet med sine naboer, sier kongen.

Under besøket i Washington skal kong Abdullah både ha samtaler med president Bush og utenriksminister Condoleezza Rice, og onsdag skal han også tale i Kongressen.

Det er ventet at den jordanske monarken vil forsøke å «selge» det arabiske fredsinitiativet som ble hamret ut under et toppmøte i Beirut i 2002, som tar til orde for en palestinsk stat og full arabisk anerkjennelse av Israel, i bytte mot israelsk tilbaketrekking til grensene fra 1967.

(NTB)